Funkcióváltás kimaxolva: íme a frissen felújított templomból lett könyvtár

Funkcióváltás kimaxolva: íme a frissen felújított templomból lett könyvtár

Ahogyan az embereknél, úgy az épületek történetében is eljöhet az idő, amikor valami másra kerül a fókusz – a kortárs építészetben gyakran találkozhatunk ezzel a folyamattal, például kolostorokból lett butikhotelek vagy akár malomból átalakított családi házak képében. Az olmützi Vörös templom évek óta könyvtárként üzemel, amelyet nemrégiben az Atelier-r építészei terveztek újjá.


1959 óta a hit a könyvekben él tovább a cseh Vörös templom falai között, ebben az évben ugyanis a Olomouc Research Library vette át az ingatlan igazgatását. Ez azóta sem változott, sőt, a kulturális igények végett egy kiadós rekonstrukción esett át. A raktározási lehetőségek bővítése érdekében a templomépületet egy melléképülettel egészítették ki, amely helyet hagy a főépület érvényesülésére is, így kulturális programok, kisebb koncertek egyaránt megjelenhetnek a repertoárban. Ezek mellett a templom a Kutatókönyvtár és az Olomouc régió információs központja lesz, ami szintén nagyon fontos szempont.

A tervezés fókuszában az örökségvédelem állt, a stúdió fő célja volt úgy megőrizni az eredeti elemeket, hogy közben az új intézmény igényeinek is megfelel. Az új funkciók új igényeket állítottak a tervezők elé: sokkal nagyobb terekre volt szükség. Így született meg a melléképület ötlete, amely ugyan a templomépülethez simul, mégis egy szabadon alakítható tér volt a tervezők számára. Stílusában és kialakításában rafináltan reagál a templom neogótikus jellegére. Az új épület közvetlenül a templom és a könyvtár-igazgatóság között helyezkedik el, összekötve a kettőt.

Az atelier-r letisztult, ám varázslatos belsőépítészeti koncepciója a Denisa Strmiskova Studio együttműködésével jött létre. A belső tér egyik legérdekesebb része minden bizonnyal az óriási könyvespolc: ez egy fal tele könyvekkel, amiket esténként díszkivilágítás kontúroz. Ráadásként a plafonon a kanadai Lambert & Fils színes lámpái lógnak, amik hasonlóan meghatározó elemei az enteriőrnek. A könyvespolc és az egész terem felett lebegő elegáns üvegelemek bizonyos szögből a templomot tükrözik, más nézőpontból pedig repkedő könyvekre emlékeztetnek. Ettől egyrészt úgy érezhetjük, mintha a Roxfort könyvtárában járnánk, másrészt a terek fő összekötő ereje is a lámpákban rejlik.

A templom körüli nyilvános tér egy másik lenyűgöző kiegészítője a projektnek, hiszen ahol egykor kerítés állt, ott most szabadon megközelíthető tér található paddal, asztalokkal és növényzettel. Az épület kulturális és társadalmi funkcióknak helyet adva, mégis megőrizve a régit rávilágít arra, hogy mi vagyunk a térért, és nem fordítva.


Fotók: BoysPlayNice

atelier-r | Web | Facebook | Instagram

Forrás: Linka

továbbiak
Magyarország Petőfi utcái – fotós látlelet a magyar társadalomról
lifestyle

Magyarország Petőfi utcái – fotós látlelet a magyar társadalomról

Petőfi Sándor Magyarország nemzeti költője, aki után szinte minden településen van elnevezve utca. A Pictorial Collective dokumentarista fotós kollektíva tagjai másfél év alatt több ezer kilométert tettek meg, hogy megörökítsék a Petőfi utcák életét. Petőfi Sándor kultusza már a 19. században nagyra nőtt. A gyorsan nemzeti vátesszé emelt költő iránt
Kantin #6 – Rakottasok
lifestyle

Kantin #6 – Rakottasok

Ha a magyar konyhára gondolunk, egy dolgot biztosan állíthatunk: azt, hogy leleményes. Rengeteg olyan ételfajtánk, receptünk ismert, amely maradékmentésre szolgál és egy korábbi fogás utolsó morzsáit hasznosítja újra, kreatívan. Tarts hát velünk, mert újra belépünk kedvenc Kantinunk ajtaján, hogy megkóstoljuk a rakottasokat! A rakott ételeket nem a magyar szakácsok találták
DJ szett a zalahalápi bazaltbányában
lifestyle

DJ szett a zalahalápi bazaltbányában

Vedat Akdag új DJ szettjével hozza el a nyári hangulatot – a környezetet a bazaltsziklákkal körülvett, elhagyatott zalahalápi bánya adja. A Hello Wood és a Katttarzis idén közösen hozza el a nyár legforróbb kráterbuliját. A kétnapos zenei esemény a Hello Wood eddigi legnagyobb alkotótáborát, a Builder Summitot zárja, ahova a világ