Önvezető villamos Hongkongnak | Andrea Ponti

Önvezető villamos Hongkongnak | Andrea Ponti

A hongkongi, de olasz származású sztárdesigner, Andrea Ponti legfrissebb munkájaként egy extravagáns, a városi térbe nemcsak funkciójában, hanem designjában is illeszkedő villamos prototípussal állt elő.

A villamost Hongkong utcáinak karakteres, kétemeletes járművei ihlették. Nem csupán technológiáját tekintve figyelemre méltó, hanem a tervezői elv miatt is, Ponti ugyanis a távolságtartás elvét is figyelembe véve alkotta meg azt.

Az Island névre keresztelt, kötöttpályás  jármű belső térkialakításáról kapta nevét, mivel a székek nem sorokban egymással szemben vagy egymás mögött találhatók meg benne, hanem szigetekként, körben elhelyezve. Ezzel segítik a távolságtartást, illetve azt is, hogy az utasok még jobban élvezhessék a kilátást. Ezt a járművet borító ívelt ablakok és a kupolás üvegtető is segíti.

Az utasközpontú kialakítást a önvezető technológia is elősegíti, hiszen így a villamos mind a két végében utazhatnak a városlakók.

A villamos prototípushoz egy megállóterv is társul, melynek kecses designjával kiegészülve az új villamos tökéletes harmóniába kerül a városi környezettel.

Andrea Ponti | Web | Behance

továbbiak
Art Deco Bukarest
architecture

Art Deco Bukarest

Az art deco iparművészeti irányzat hatással volt az építészetre, festészetre, alkalmazott grafikára, szobrászatra és a filmművészetre, de a kor divatját, sajtóreklámjait is meghatározta – az élet minden területére kihatott. Amerikában és több európai országban is elterjedt, de vannak városok, ahol kevésbé ismert jelenléte. Eduard Holban jellegzetes hangulatú fotográfiáival szeretné felhívni a
Hazai. Friss. Független. | PólóNeked
divat

Hazai. Friss. Független. | PólóNeked

Hiányérzetük támadt, ezért egy lelkes grafikusokból álló csapat összeállt, hogy olyan ruhadarabokat alkossanak, amelyeket mindenki szívesen a birtokába venne. Így született meg a PólóNeked. Mutatjuk! A PólóNeked segítségével válogatott hazai grafikusok munkáit szerezhetjük be és viselhetjük magunkon, vagy használhatjuk akár dekorációként. A projekt ötlete Kocsis Csaba tervezőgrafikustól ered, aki később
Diákszálló a Karib-szigeteken | Project Grenada
architecture

Diákszálló a Karib-szigeteken | Project Grenada

Amikor a kijevi bázisú építész, Artem Trigubcsak megbízást kapott egy karibi diákszálló tervezésére, a jól bevált formulához nyúlt, és a trópusi környezetre brutalista stílusú épületet álmodott. Nem tudjuk, miért, talán a brazil előképek miatt, de imádjuk a dús, élénkzöld trópusi növényzet [https://hypeandhyper.com/cseh-design-a-costa-rica-i-dzsungelben-atelier-villa/] és a szürke, brutalista épületek