Óriási rakétával indult el a NASA holdprogramja

Óriási rakétával indult el a NASA holdprogramja

Az emberiség eddigi legnagyobb rakétáját lőtte fel az amerikai űrügynökség, amivel a 2024-re tervezett holdraszállást készítik elő.


Az Artemis–1 misszióval indult el a NASA azon az úton, hogy ötven évvel az Apollo program lezárulta után újra embert küldjön a Holdra. November 16-án reggel 7:47-kor a levegőbe emelkedett az NASA, és egyben az emberiség eddigi legnagyobb és legerősebb rakétája, a Space Launch System (SLS). A tetején az Orion űrkapszula van, amibe az 1-es fázisban még nem ültettek pilótát. Az Orionba szenzorokkal felszerelt bábokon vizsgálják majd, milyen hatások, és mekkora sugárzás éri majd a leendő űrhajósokat. A kilövést többször is el kellett halasztani nem megfelelő időjárási körülmények miatt, most azonban néhány kisebb technikai probléma elhárítása után sikeresen útjára indították az SLS-t.

Mivel a helyi idő szerint hajnalban hagyta el az SLS Floridát, látványos napfelkeltés képek készültek a meredeken felfelé ívelő rakétáról. A küldetés 25 napja alatt az Orion több mint kétmillió kilométert tesz majd meg, miközben eljut a Holdhoz, majd végül az óceánba csapódva tér vissza, várhatóan december 11-én.

Az Artemis második fázisát 2024-re tervezi a NASA, ekkor már várhatóan egy kétfős legénység indul meg a Hold felé a misszióban.

Itt nézhető meg a NASA élő közvetítése a kilövésről:

Forrás: NASA
Nyitókép: NASA/Joel Kowsky