Határtalan brutalizmus - Jereván | TOP5

Határtalan brutalizmus - Jereván | TOP5

Mai cikkünkben Örményország, még pontosabban Jereván brutalista örökségéből mutatunk be néhányat. Tarts velünk!

Talán már elcsépeltnek hangzik a kijelentés, hogy az elmúlt évtizedekben a brutalizmus reneszánszát éli. Ez a megosztó építészeti stílusirányzat többféle okból is nagyon vonzóvá vált a fiatalabb generációk számára. Nemes egyszerűsége, brutális őszintesége valami olyasmit hirdet, amit talán már elveszettnek hittünk.

Mindezek ellenére nagyon sok félreértés és hiányos elképzelés él általában az emberekben a stílusirányzattal kapcsolatban. Elsősorban fogalmi zavarral van dolgunk, ugyanis sokan keverik például a „szocreál” építészettel, annak ellenére is, hogy eredetileg Angliából származik, ahol már az ötvenes években megjelent. Mindazonáltal nem meglepő a szovjet érával való összemosása sem, aminek emblematikus tartozékai a hatalmas betonpanelek, melyek a keleti blokk egészében elterjedtek.

A „szovjet” brutalizmus azonban nem csak határtalan, hanem végtelenül sokszínű is. Határtalan, mert olyan meglepő helyeken is otthagyta nyomát, mint Örményország, vagy Grúzia, amire talán a legtöbben nem is gondolnánk. Sokszínű pedig azért, mert jóval többről van szó ezekben az esetekben mint betonkockákról.

Megfigyelve a következő példákat szinte mindegyiken láthatunk valamit, az adott nemzet – jelen esetben az örmény – saját örökségéből, ezzel is jelezve, hogy nem oldódtak fel teljesen a Szovjetunióban. Íme!

Nemzeti Építészeti és Építőipari Egyetem
Armen Aghalyan, 1975

Az egyetem az örmény brutalizmus egyik kiemelkedő példája. A nyers beton felületek megannyi lóherét formáznak meg, amiket agyagvörös kövek kereteznek. Az épület a brutalista jegyek mellett, stílusjegyeket is hordoz, például a népművészet motívumait is megidézi.

Köztársaság téri Metróállomás
Jim Torosyan & Mkrtich Minasyan, 1981

A metróállomás legszembetűnőbb különlegessége a közepén található szökőkút, amely egy hatalmas virágot formáz. A teret korábban Lenin térnek hívták, azonban a rendszerváltás után Köztársaság térre keresztelték.

Kaszkád Komplexum
Jim Torosyan, 1971

A méltán híres épületkomplexum manapság a Cafesjian Center for the Arts-nak ad otthont. Itt is erősen keverednek a szovjet brutalista jegyek és az örmény népi szimbólumok, ugyanis a projekt a régi és új építészet találkozását hivatott megjeleníteni. Nem véletlen, hogy a teljes komplexum pusztán egyetlen szoborból nőtte ki magát, amely Alexander Tamanian örmény építészt ábrázolja. Az ő munkája nyomán is vált Jereván jelentős ipari és kulturális központtá.

Kommunikációs Intézet
Armen Aghalyan & Grigori Grigoryan, 1976

Első példánkhoz hasonlóan ezt az épületet is a betonból kiemelkedő rácsszerű domborművek teszik különlegessé. Emellett az épület alján itt is felfedezhetjük a már megszokott népies elemeket, ugyanis ha körbejárjuk az épületet, megcsodálhatjuk a tövében megbúvó faragott jeleneteket.

Jereváni lakóépület, 2013

Utolsó bemutatott példánk kivételt képez, ugyanis jóval később, 2013-ban épült csak. Ezek a neobrutalista épületek erősen hajaznak a moldovai, „Chisinau kapui” néven emlegetett épületegyüttesre.

Forrás: comradekiev, mywanderlust, visityerevan, wikipedia, wediditourway, pinterest, phoenixshin

továbbiak
Ha eddig úgy gondoltad, hogy unalmas buszra várni
design

Ha eddig úgy gondoltad, hogy unalmas buszra várni

Leleményes megoldás született a Brno mellett fekvő Kobeřicében. A hétszáz fős községnek az Atelier Walter építészei egy többfunkciós gyöngyszemet terveztek, ahol a várakozás idejét akár egy kis terepszemlével is el lehet tölteni. Az Atelier Walter építész iroda egy kompakt buszmegállót álmodott meg, amely méretétől függetlenül megannyi kreatív elemet tartogat magában.
A régió legnagyobb filmstúdiója épül Fóton
design

A régió legnagyobb filmstúdiója épül Fóton

A stúdió virtuális lesz, azaz valódi díszletek helyett LED falak adják majd a hátteret, cserébe már jövőre elkészülhet. 11 millió euró értékű beruházást hajt végére a Visual Europe Group Magyarország a fóti HelloParks területén. A virtuális stúdió lényege, hogy nem kell fizikailag is felépíteni a díszleteket, hanem LED falak segítségével
Az AI megoldhatja az emberiség egyik legnagyobb rejtélyét?
design

Az AI megoldhatja az emberiség egyik legnagyobb rejtélyét?

A Persian Pillow projekt alkotója a Midjourney segítségével modellezte le, hogyan épülhettek az ókori piramisok – csak ezúttal párnákból. Egy AI művész, Ulises vett egy mindenki otthonában megtalálható tárgyat, a párnát, és felépítette belőle az ókori világ legnagyobb csodáit. A rejtélyes módon épült, kolosszális piramisok az ő képein ugyan kicsit humorossá,