Határtalan brutalizmus - Jereván | TOP5

Határtalan brutalizmus - Jereván | TOP5

Mai cikkünkben Örményország, még pontosabban Jereván brutalista örökségéből mutatunk be néhányat. Tarts velünk!

Talán már elcsépeltnek hangzik a kijelentés, hogy az elmúlt évtizedekben a brutalizmus reneszánszát éli. Ez a megosztó építészeti stílusirányzat többféle okból is nagyon vonzóvá vált a fiatalabb generációk számára. Nemes egyszerűsége, brutális őszintesége valami olyasmit hirdet, amit talán már elveszettnek hittünk.

Mindezek ellenére nagyon sok félreértés és hiányos elképzelés él általában az emberekben a stílusirányzattal kapcsolatban. Elsősorban fogalmi zavarral van dolgunk, ugyanis sokan keverik például a „szocreál” építészettel, annak ellenére is, hogy eredetileg Angliából származik, ahol már az ötvenes években megjelent. Mindazonáltal nem meglepő a szovjet érával való összemosása sem, aminek emblematikus tartozékai a hatalmas betonpanelek, melyek a keleti blokk egészében elterjedtek.

A „szovjet” brutalizmus azonban nem csak határtalan, hanem végtelenül sokszínű is. Határtalan, mert olyan meglepő helyeken is otthagyta nyomát, mint Örményország, vagy Grúzia, amire talán a legtöbben nem is gondolnánk. Sokszínű pedig azért, mert jóval többről van szó ezekben az esetekben mint betonkockákról.

Megfigyelve a következő példákat szinte mindegyiken láthatunk valamit, az adott nemzet – jelen esetben az örmény – saját örökségéből, ezzel is jelezve, hogy nem oldódtak fel teljesen a Szovjetunióban. Íme!

Nemzeti Építészeti és Építőipari Egyetem
Armen Aghalyan, 1975

Az egyetem az örmény brutalizmus egyik kiemelkedő példája. A nyers beton felületek megannyi lóherét formáznak meg, amiket agyagvörös kövek kereteznek. Az épület a brutalista jegyek mellett, stílusjegyeket is hordoz, például a népművészet motívumait is megidézi.

Köztársaság téri Metróállomás
Jim Torosyan & Mkrtich Minasyan, 1981

A metróállomás legszembetűnőbb különlegessége a közepén található szökőkút, amely egy hatalmas virágot formáz. A teret korábban Lenin térnek hívták, azonban a rendszerváltás után Köztársaság térre keresztelték.

Kaszkád Komplexum
Jim Torosyan, 1971

A méltán híres épületkomplexum manapság a Cafesjian Center for the Arts-nak ad otthont. Itt is erősen keverednek a szovjet brutalista jegyek és az örmény népi szimbólumok, ugyanis a projekt a régi és új építészet találkozását hivatott megjeleníteni. Nem véletlen, hogy a teljes komplexum pusztán egyetlen szoborból nőtte ki magát, amely Alexander Tamanian örmény építészt ábrázolja. Az ő munkája nyomán is vált Jereván jelentős ipari és kulturális központtá.

Kommunikációs Intézet
Armen Aghalyan & Grigori Grigoryan, 1976

Első példánkhoz hasonlóan ezt az épületet is a betonból kiemelkedő rácsszerű domborművek teszik különlegessé. Emellett az épület alján itt is felfedezhetjük a már megszokott népies elemeket, ugyanis ha körbejárjuk az épületet, megcsodálhatjuk a tövében megbúvó faragott jeleneteket.

Jereváni lakóépület, 2013

Utolsó bemutatott példánk kivételt képez, ugyanis jóval később, 2013-ban épült csak. Ezek a neobrutalista épületek erősen hajaznak a moldovai, „Chisinau kapui” néven emlegetett épületegyüttesre.

Forrás: comradekiev, mywanderlust, visityerevan, wikipedia, wediditourway, pinterest, phoenixshin

továbbiak
Idén 65 éves a Prágai Városi Turizmus
lifestyle

Idén 65 éves a Prágai Városi Turizmus

A Prágai Városi Turizmus idén ünnepli megalakulásának 65. évfordulóját, melynek során egész éven át tartó programokkal készülnek. Az eredetileg Prágai Információs Szolgálat néven 1958-ban alakult egyesület 2018-ban változtatott nevet és jelentős átalakuláson ment keresztül: már nem csak információkat nyújt, hanem igyekszik javítani a városban élők életminőségét, a köztereket, illetve megteremteni
A srác, aki teljesen átrajzolta a kortárs művészet fogalmát | Interjú Bozó Szabolccsal
lifestyle

A srác, aki teljesen átrajzolta a kortárs művészet fogalmát | Interjú Bozó Szabolccsal

Alig múlt el harminc éves és már az egész művészvilág megismerte festményeit. Az elmúlt két évben olyan városokban állították ki munkáit, mint Peking, New York, Madrid, Miami, Párizs vagy Stockholm. Ezidáig itthon mégis kevesen ismerték Bozó Szabolcs történetét, pedig minden fiatal művész példaképévé válhatna. Tehetsége az egész világot bejárta, ő
Amikor megihlet a kávé és a kalács – Edison & Jupiter
lifestyle

Amikor megihlet a kávé és a kalács – Edison & Jupiter

Sokfelé megfordulok Budapesten, és ritkán van olyan eset, hogy nem tudok egy újonnan nyílt helyről. Az Edison & Jupiter léte ugyanakkor sokáig ismeretlen volt számomra, pedig a Vörösmarty tér árnyékában meghúzódó kávézó atmoszférája olyan élményt ad, ami lehengerlően hat az első pillanattól kezdve, különösen egy ennyire kakofón környéken. A Vörösmarty teret