„Örökzöld” termékekkel tér vissza a Pinetime Clothing – interjú az alapítókkal

„Örökzöld” termékekkel tér vissza a Pinetime Clothing – interjú az alapítókkal

Szabad szellemű, nyitott személyiségek, akik az aktív életmód és a természetközeli szabadidős sportok kedvelői: ilyenek a Pinetime Clothing alapítói és – elmondásuk szerint – pontosan ez a leírás illik vásárlóikra is. A hazai ruhamárka elköteleződött amellett, hogy egyedi anyagtechnológiai és szabászati megoldásokkal belecsempéssze a boardsportok életérzését a hétköznapi utcai öltözködéskultúrába. Termékpalettájuk hamarosan újabb praktikus és sokoldalú ruhadarabokkal bővül, és ha a járványhelyzet engedi, nyáron közösségi Pinetime-eseményekre is számíthatunk. A visszavonulással töltött elmúlt két évről és a jövőbeli tervekről az alapítók közül Koczka Gergővel és Szalay Péterrel beszélgettünk.

Hogyan fogalmaznátok meg a Pinetime Clothing misszióját? Mivel emelkedik ki szerintetek a hazai brandek közül?

Péter: Olyan termékeket gyártunk, amelyek nem a fast fashion trendjeit követik, hanem ruhatárad örök darabjai lesznek, egyszerre több funkciót kielégítenek. Sokarcú ruhadarabokat készítünk – egy Pinetime-pulcsi snowboardozáshoz, egy hideg nyári estére vagy megfelelő aláöltözettel egy téli napon az utcán is alkalmas viselet lehet. Az extrém és aktív sportruházat anyagait és technikai megoldásait próbáljuk átvinni a streetwear öltözködésbe.

Gergő: Márkánkkal arra biztatjuk az embereket, hogy felelősségteljesen válasszanak, inkább a minőségi, funkcionális és időtálló termékek mellett tegyék le a voksukat. Ahogyan Peti is utalt rá, szeretnénk, hogy a ruhadarabjaink „örökzöldek” legyenek – ez fontos üzenete a Pinetime-nak, a fenyőfalogó is erre reflektál. Amikor találkozunk hét-nyolc évvel ezelőtti termékeinkkel az utcán, látjuk, hogy ugyanolyan állapotban vannak, mint amikor kikerültek a polcra.

Kik a vásárlóitok, milyen egy igazi „pinetimer”?

Gergő: Kortól és nemtől függetlenül a célcsoportunkba leginkább azok tartoznak, akik aktív életmódot és egyfajta szabad szellemiséget képviselnek a hétköznapjaikban. Ezzel az üzenettel termékeink ugyanúgy elérnek egy húszas évei elején járó fiatalhoz, mint egy ötven év feletti, érettebb gondolkodású felnőtthöz.

2019 elejétől egészen idén tavaszig keveset hallottunk a Pinetime-ról, nem volt aktív kommunikációtok. Mi volt a leállás oka, mi történt veletek ez idő alatt?

Péter: Hosszú téli álmot aludtunk…

Gergő: Ez egy kicsit hosszabbra nyúlt, mint terveztük, de tudatos döntés volt a részünkről. A márkánk ötlete régebbre nyúlik vissza, 2010-ben tettük le az alapjait és 2011 telén jött az első kollekció. Organikusan növekedtünk, lépésről lépésre haladtunk, amíg 2017-re már hat országban több mint tíz viszonteladó forgalmazta a termékeinket. Mivel kezdetekben hobbiként kezeltük a márkát, nem vettük időben észre, hogy talán nagyobbra nőttünk, mint amennyi időt és pénzt tudunk fordítani a projektre. A ruhagyártásnak magas forgóeszköz-finanszírozás igénye van. Hoztunk tehát egy nehéz döntést, és megálltunk, hogy stabilizáljuk a működésünket pénzügyi és szervezeti, operatív szempontból is. Az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures Divat és Design tőkeprogramja által sikerült olyan befektetőtársakra találni, akik hisznek a márkánkban, a történetünkben és a közös jövőnkben is. A cég pénzügyi stabilizációja mellett az elmúlt két évben aktívan fejlesztettük termékeinket, új partnerekkel vettük fel a kapcsolatot, új technikai megoldásokat dolgoztunk ki, amelyekkel most megújultan térhetünk majd vissza a piacra.

Péter: A visszatérést 2021 szeptemberére tervezzük, a következő őszi-téli kollekcióval. Most a restock kampányunk fut, korábbi bestseller termékeinket gyártjuk újra és frissítjük fel, ősszel pedig egy új, frissült termékvonallal érkezünk.

Habár a Pinetime fő iránya a természetközeli szabadidős sportok életérzésének visszaidézése hétköznapi ruházaton keresztül, a ruházati cikkeken túl korábban más munkákkal is megjelentetek, például printekkel, illetve a Drake márkával való kollaboráció snowboardjaival. A jövőben is számíthatunk más terméktípusokra?

Gergő: Továbbra is a ruhákra, azon belül is a felsőruházatra koncentrálunk, de mindig keressük az együttműködési lehetőségeket művészekkel, nemzetközi designcégekkel, a kollaborációkból pedig akár belsőépítészeti termékek is készülhetnek.

Milyen gyakran fogtok új kollekciókkal jelentkezni?

Péter: Főként őszi-téli kollekciót tervezünk, de 2022-től helyet kapnak kínálatunkban nyári kapszulakollekciók is.


Gergő: Kis cégként a rugalmasságot és a gyors reflexiókra való képességünket szeretnénk megtartani, így ha jön egy jó együttműködési lehetőség, akkor az őszi-téli főkollekciók és a tavaszi-nyári kapszulakollekciók mellett szívesen hozunk létre néhány termékes sorozatokat is.

Hol találkozhatunk a termékeitekkel?

Gergő: Termékeink jelenleg Magyarországon a Store13-ban és online érhetők el, az őszi-téli kollekciót pedig remélhetőleg már több más hazai üzletben és a szomszédos országok viszonteladóinál is meg lehet majd találni. Egyelőre még kutatjuk, hogy milyen partnerekkel és milyen márkák mellett szeretnénk megjelenni. Korábbi kereskedelmi partnereinkkel szeretnénk újra felvenni a kapcsolatot és bővíteni a viszonteladóink körét, de a pandémiás helyzet erősen rávilágított az online térben való aktív jelenlét fontosságára is.


Péter: A megváltozott piaci helyzet miatt jobban kell fókuszálnunk az online vásárlásra, de emellett fontosnak tartjuk, hogy a vásárlók élőben is találkozzanak a termékekkel, mert sok olyan darabunk van, amelyek extravagáns szabását nehezen lehet a képernyőn, fotókon keresztül jól érzékeltetni. Jelenleg az új honlapunkon is dolgozunk, amellyel igyekszünk a lehető legjobb élményt nyújtani a vásárlóinknak, és ahol a márka körüli érdekes, aktuális sztorikról is mindig lehet majd tájékozódni.

Pinetime Clothing | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Kelet-európai rendezők a Friss Hús fesztiválon! | 1. rész
east

Kelet-európai rendezők a Friss Hús fesztiválon! | 1. rész

A Toldi Mozi ismét élettel telik meg május 27. és június 2. között: itt a Friss Hús rövidfilm-fesztivál! A kínálatban szereplő kelet-európai kötődésű filmek rendezői közül kérdeztünk meg néhányat arról, hogy mit gondol Budapestről, mit csinálna szívesen a magyar fővárosban és melyik film volt az, amely nagy hatással volt rá.
A legfeketébb fekete az otthonodban | Horizon Black
design

A legfeketébb fekete az otthonodban | Horizon Black

Ultrafekete műtárgyakat segít eljuttatni bárki otthonába egy Kickstarter-kampány: Tristan Thompson kezdeményezése a fényt 99,9 százalékban elnyelő fekete tárgyakat juttat el bárkihez. A különleges tárgyak létrehozására speciálisan maratott alumínium-szubsztrátra szervetlen molekulák nanoméretű tömbjeit növesztik kémiai eljárással. A molekulák alakja és elrendezése a beérkező fotonok túlnyomó többségét csapdába ejti, majd hő
Iglukat idéző prefab-házak a Feröer-szigetekről | Kvivik Igloo
architecture

Iglukat idéző prefab-házak a Feröer-szigetekről | Kvivik Igloo

A dán mérnök, Ole Vanggaard és a Feröer-szigeteki építész, Kári Thomsen fenntartható és önfenntartó kabinokat tervezett közösen: a hétszögletű elemekből összeálló kis házikók a múltat idézik, mégis a jövőbe mutatnak. Az aszfaltpanelekből összeállított házikókon megél a moha, a fű: ettől nemcsak hobbitházakra emlékeztető bájt kapnak az apró otthonok, de kisállatok