Ötvözni az érzelmeket és a praktikumot | Interjú Sacha Lakiccsal

Ötvözni az érzelmeket és a praktikumot | Interjú Sacha Lakiccsal

A francia Roche Bobois a high-end bútortervezés és forgalmazás világának egyik vezető szereplője, ahol minden bútordarab a tervezők és a gyártók szoros együttműködéséből születik. A márka egyik designere a szerb származású Sacha Lakic, aki a Solinfo Group meghívására érkezett a budapesti Roche Bobois Flagship Store-ba. Megkérdeztük, hogy hogyan lett designer, mennyi idő alatt készül el egy bútor, és hogy mit tanácsol a fiatal tervezőknek.

Hogyan kezdtél el érdeklődni a design iránt, és hogyan lettél végül tervező?

Gyerekkoromban, úgy tízéves lehettem, iskolába menet láttam egy csodálatos autót. Ez az autó az ikonikus Ford Mustang volt, amelyet Steve McQueen a Bullitt (San Franciscó-i zsaru) című filmben vezetett. Azelőtt soha nem érdekeltek az autók, észre sem vettem őket, de ahogy elhaladtam a Ford mellett, egyszerűen beszélt hozzám, azt mondta, nézz rám, én más vagyok. Körbejártam az autót, megnéztem az éles formákat, a zöld metál színt, a bőrkárpitot... Aztán elkezdtem más autókat is megfigyelni, és azon gondolkodtam: miért olyan különleges ez az autó, és miért hagy hidegen a többi? Persze, ezt az analízist utólag készítettem el, de mindenesetre annyira megérintett és annyira megszállottja voltam ennek az autónak, hogy megpróbáltam reprodukálni, állandóan vázlatokat készítettem. Két dolog kezdődött el akkoriban: a vázlatkészítés és a memorizálás iránti szenvedélyem. Ezek után teljesen természetes volt számomra, hogy tervező legyek. Tanulmányaim során az autótervezésre koncentráltam, később pedig olyan emberekkel találkoztam , akik bevezettek a bútorok és az építészet világába. De a legelső szerelmeim az autók és a motorkerékpárok voltak.

A mindennapi életben – nem úgy, mint a Ford esetében – a funkcionalitás gyakran felülírja az esztétikát. Hogyan sikerül ezt a két szempontot egyesítened?

Tervezőként az a feladatom, hogy ötvözzem az érzelmeket és a praktikumot. Nem szobrász, hanem inkább egy olyan művész vagyok, aki részt vesz az ipari folyamatban, és bele kell illeszkednie annak korlátaiba. A Roche Bobois-nál például valóban az érzelmekre koncentrálunk, amelyek a termék formáját látva jönnek elő. Ugyanakkor, ha a bútor nem kényelmes vagy a plakát nem vonzó, akkor nem fog működni. Ezért sok időt fordítunk arra, hogy a design tökéletesen élvezetes, jól kinéző és időtálló legyen. Ezért olyan izgalmas és nehéz a tervező munkája.

Mennyi időbe telik a bútorok megvalósítása? Például az ikonikus Bubble kanapé?

Általában egy év, mire az első vázlattól fizikai formában eljut az üzletbe. A Bubble kanapé esetében ez kétszer olyan hosszú volt, mivel különleges anyagot kellett kifejlesztenünk, ami körülbelül két évig tartott. Aztán következett egy hosszú tesztelési időszak, akárcsak az autóiparban, mert sok mindent ki kell bírnia, mindenféle hétköznapi problémát. Igazából ez mindig a terméktől függ, az autók esetében ez a folyamat körülbelül három év.

Sok ember számára az elmúlt években lett igazán fontos hely az otthon. Észrevettél valamilyen változást az emberek hozzáállásában az otthoni termékekkel kapcsolatban?

Úgy gondolom, hogy valóban sok ember gondolkodásmódja változott meg, különösen a karantén idején, amikor a szokásosnál több időt kellett otthon tölteniük. Hirtelen rájöttek, hogy ronda színű a fal, kényelmetlenek a székek, és így tovább. Következésképpen elkezdtek többet gondolkodni és törődni az otthonukkal, és elkezdték értékelni a testi és a lelki jóllétet. Az emberek most már szép és kényelmes otthont szeretnének, bármi is történik kint a világban. Ezért a bútorok és a lakberendezés sok ügyfelünk számára kiemelt fontosságú.

Milyen bútoraid vannak otthon? Van saját gyűjteményed?

Természetesen szeretem, ha vannak más tervezőktől származó darabjaim. Van például egy nagyon vicces lámpám Tom Dixontól és néhány klasszikus tárgyam az 1950-es és 1970-es évekből. És van egy Bubble kanapém is, mert imádom és büszke vagyok rá. Mindenesetre rengeteg kedvencem van, de nincs elég helyem ahhoz, hogy minden elférjen a lakásomban.

Mit tanácsolnál a kezdő és fiatal tervezőknek?

Azt mondanám, hogy ne hallgassanak a szüleikre. Ne hallgassanak azokra a tanácsokra, amelyek azt mondják, hogy soha nem fog sikerülni. Bármilyen szakmáról legyen is szó. Ha tényleg úgy érzed, hogy ez az, amit csinálni akarsz, akkor rajta, csináld. Ennyi az egész.

Sacha Lakic | Web | Instagram
Roche Bobois | Web | Instagram | Facebook
Solinfo | Web | Instagram | Facebook

Solinfo showroom fotók: Gosztom Gergő

továbbiak
Nemes Nagy Ágnes szavaival ringat el Дeva a legújabb klipjében
lifestyle

Nemes Nagy Ágnes szavaival ringat el Дeva a legújabb klipjében

Néhány napja jelent meg az Emilyen, Takács Dorina legfrissebb dala, aminek szövege mellett a videójára is többen felfigyeltek. A dal különlegessége, hogy az egyik legjelentősebb magyar női irodalmi alkotó, a Kossuth-díjas költő és esszéista, Nemes Nagy Ágnes születésének 100. évfordulójára készült. A 'Kerti tó' című gyermekverset a Дevától megszokott, folktronikus
A föld alatt interjúzott Zelenszkijjel David Letterman
lifestyle

A föld alatt interjúzott Zelenszkijjel David Letterman

A legendás amerikai tévés Kijevbe utazott, hogy titokban egy  metróaluljáróban interjúvolja meg az ukrán elnököt. Hétfő óta nézhető a Netflixen David Letterman My Next Guest Needs No Introduction című beszélgetős műsorának új epizódja, amihez az ukrán elnökkel, Volodimir Zelenszkijjel interjúzott. „Soha nem csináltam még ilyet” – mondja Letterman a műsor trailerében,
Badacsonyi béke a Bartókon – La Téne pop-up
lifestyle

Badacsonyi béke a Bartókon – La Téne pop-up

A cím lehetne egy játékos mondóka, azonban ez egyszerűen csak az a pár szó, ami a legesszenciálisabban összefoglalja a La Téne új üzletének lényegét. A kis boltba lépve ugyanis nemcsak a béke szigetére érkezünk, hanem köszönhetően Lili és Bálint munkájának, kaphatunk is valamit abból a csodából, ami méltán tette őket