A poznańi lépcsőházak varázsa

A poznańi lépcsőházak varázsa

Zbigniew Zachariasik, poznańi idegenvezető nemrég megjelent Poznańi lépcsők című könyve a lengyel város legszebb lépcsőházait, illetve azok varázslatos részleteit mutatja be.


Zachariasik először okostelefonnal készített képeket különböző poznańi épületekről, majd pedig a városi felfedezései során betévedt a Matejki utcába és végül egy lépcsőházba. Bár először zavarba jött, hogy belépett valakinek az otthonába, ugyanakkor lenyűgözte, amit látott.

Az évek során a lépcsők iránti szerelme olyan méreteket öltött, hogy a barátai is elkezdtek neki néhány figyelemre méltót mutatni, illetve elkezdte követni a releváns témájú honlapokat. A lépcsőházakba bekukkantva fotókat készített, megörökítette a részleteket, az ólomüvegeket, a korlátokat. Végül külön oldalt hozott létre nekik, amely nagy sikert aratott. „Korábban azon tűnődtem, hogy hogyan lehet, hogy olyan kevesen figyelnek ezekre a lépcsőházakra, elvégre annyi báj, szépség és történelem rejlik bennük” – mondta.

Ez annyira motiválta, hogy végül más településekre is elkezdett járni, például Alsó-Szilézia vidékére és Szczecinbe, de szerinte bárhol találhatunk 120 évvel ezelőtti csempéket vagy egyedi díszítésű öntöttvas korlátokat. Poznańból konkrét lépcsőházat is ajánl, a Jackowskiego 38. szám alattit, „amely az egyik legszínesebb a városban, és amelyet csak Lengyelországban található virágok díszítenek”. Emellett a Wyspiańskiego utca 10-ben lévőt is, „amelyet egy hatalmas ólomüveg ablak és egy belső erkély díszít”, valamint a Cyryl Ratajski tér 8-ban találhatót.

Szerinte eljutottunk egy olyan szintre, ahol az építészet megbecsülésnek örvend és a megőrzésére egyre többen figyelnek fokozottan, szerencsére fontossá vált, hogy megőrizzük azt, ami régi, és a lehető legjobban helyreállítsuk azt, ami megrongálódott – így ennek köszönhetően is népszerűsíthetőek a városok.

Klatki schodowe warte Poznania | Facebook

továbbiak
DJ szett a zalahalápi bazaltbányában
lifestyle

DJ szett a zalahalápi bazaltbányában

Vedat Akdag új DJ szettjével hozza el a nyári hangulatot – a környezetet a bazaltsziklákkal körülvett, elhagyatott zalahalápi bánya adja. A Hello Wood és a Katttarzis idén közösen hozza el a nyár legforróbb kráterbuliját. A kétnapos zenei esemény a Hello Wood eddigi legnagyobb alkotótáborát, a Builder Summitot zárja, ahova a világ
A BOTANIQ Turai Kastély lett a régió első Krug Ambassade-ja
lifestyle

A BOTANIQ Turai Kastély lett a régió első Krug Ambassade-ja

Az ikonikus champagne-ház, a Maison Krug globális Ambassade programjához világszerte 184 tag csatlakozhatott az évek során, ennek a családnak lett most része a Turai Kastély is. A champagne-ház Közép-Kelet Európában először Magyarországon rendezte meg a Krug x Lemon eseményét, amely során egy egyedi menüsorral mutatták be az év alapanyagát, a
Design és vállalkozás – működhet együtt?
business

Design és vállalkozás – működhet együtt?

A sikeres vállalkozáshoz ma már nem elegendő egy jó ötlet – az eladhatósághoz tálalni is tudni kell azt. A design olyan eszköz, amelyet a nem kreatív szektorokban is roppant kifizetődő ügyesen használni. Vajon mennyire jeleskednek ebben Közép-Európa vállalkozásai? A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Innovációs Központja (IK) zászlójára tűzte, hogy feltárja a