fbpx
Nyomj Entert

Pozsonyi fűtőműből közösségiiroda-komplexum

Pozsonyban már nem sok ipari múltú épület maradt, pláne olyan, amit sikerült volna a mai igényekhez alakítani. Jó példaként szolgál azonban a város egykori fűtőtelepe, melyet a Penta Real Estate és a Perspektiv stúdió három éves felújítását követően most modern co-working központként nyitottak meg. 

Dušan Jurkovič funkcionalista épülete már régóta elhagyatottan állt. Az ügyfelek és az építészek közös elképzelése volt, hogy egy inspiráló és változatos munkaterületet hozzanak létre, ami hátteret biztosít a különböző felhasználói csoportok összekapcsolásához – a vállalati ügyfelektől a startupokon keresztül a szabadúszókig, mindezt a nemzeti kulturális műemlék egyedülálló környezetében.


Magát a felújítást úgy tervezték, hogy az eredeti részek láthatóak maradjanak, és Dušan Jurkovič lenyomatát a lehető legnagyobb mértékben megőrizzék. Igyekeztünk kiegészíteni a teret, és hozzákapcsolódni mind stílusban, mind az új elemek geometriájában. Emellett arra is ügyeltünk, hogy az új és az eredeti részek egyértelműen felismerhetőek legyenek – nem akartuk utánozni az eredetit” – mondták Ján Antal és Barbora S. Babocká építészek. A történelem előtti tisztelgés jegyében felhasználták a fűtőmű ipari elemeit: a belső teret betontárolók uralják, az eredeti daru pedig a közös iroda atipikus nyitott mennyezetét alkotja. Közben a kazán- és turbinacsarnok belsejében egy új, ötemeletes épületet helyeztek el. Az egész coworking-tér közösségi központja a második emeleten található bejárati rész, ami az előcsarnokot kávézóval és munkaállomásokkal ötvözi. Itt a Perspektiv grafikai elemek felhasználásával mutatja itt be Dušan Jurkovič kiterjedt munkásságát. 

A fűtőműben összesen 3900 négyzetméternyi rugalmas munkaterület áll rendelkezésre, mintegy 450 férőhelyes kapacitással. Az egyes szinteken fix íróasztalok, hot deskek, különálló irodák, telefonfülke, műhelyszoba és 4-18 fő befogadására alkalmas tárgyalók is találhatók. A színpaletta az épület burkolatára jellemző terrakotta árnyalatain alapul, amit a kék, a zöld és a szénfekete tompa mély tónusai egészítenek ki. A mennyezetek nyitottak maradnak, míg a közös zónák padlózatát a fa vagy a nagyméretű kerámialapok hangsúlyozzák.

Perspektiv studio | Web | Facebook | Instagram

Fotók: BoysPlayNice

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük