fbpx
Nyomj Entert

Egy régi alapanyag újrafelfedezése: sulyom újragondolva

Egy ital, amiben egy csokoládémanufaktúra, egy kisüzemi sörfőző csapat és egy tervezőgrafikus közös szenvedélye, a Tisza-tó iránti csodálat találkozik. A Fekete Kincs nevű kisüzemi sört nemcsak üzenetközvetítő címkéje teszi különlegessé, de jellegzetes alapanyaga miatt is érdemes megkóstolni! A projekt részleteiről Neszmélyi Réka tervezőgrafikust kérdeztük.


A SIMA brewing egy kis, családi és baráti együttműködés eredménye; a háromfős sörfőző csapat főként limitált, egyszeri vagy időszakos kisüzemi sörkülönlegességeket készít. Amellett, hogy céljuk a minőségi alkoholfogyasztás és a kisüzemi sörkultúra népszerűsítése, sokszor keresik a kapcsolódást a gasztronómiával és kezdeményeznek együttműködéseket kreatív partnerekkel. Így jött létre a SIMA Brewing és az Egy csepp Tisza-tó csokoládémanufaktúra közös pojektje is, a Fekete Kincs elnevezésű, alapanyagában egyedülálló sör, aminek címkéjét Neszmélyi Réka tervezőgrafikus illusztrálta.

Réka egyik nem titkolt szenvedélye a Tisza-tó, ami korábbi munkáiban is szolgált már inspirációs forrásként. Elmondása szerint évek óta látogatja ezt a vidéket, és már első alkalommal egyértelmű volt, hogy az sokkal többet jelent számára egy egyszerű úticélnál. „Lenyűgözőnek tartom, hogy egy ember által létrehozott erőművel a természet ilyen csodát képes művelni. Két évvel ezelőtt barátok segítségével elkészült egy kis kabinos lakóhajónk, amivel igyekszünk minél jobban felfedezni a környéket. Minél többet vagyunk a tavon, annál egyértelműbbnek tűnik, hogy vigyázni és óvni kell, mert hirtelen bekerült a belföldi turizmus célkeresztjébe” – mondta el a tervező. Bár nem itt nőtt fel és keveset tud még a térségről, de fontos számára, hogy grafikusként olyan projektekben tudjon részt venni, amik segíteni tudnak a szemléletváltásban. „Nagy vágyam, hogy a grafikai felületeket ne üres marketing eszköznek tekintsük, hanem megtaláljuk azt a megoldást, amiben lehetséges közérdekű információt is átadni” – emelte ki.

Ezen gondolat által vezérelve jött az ötlet, hogy Réka megkereste Szabó Istvánt, az Egy csepp Tisza-tó abádszalóki kézműves csokoládémanufaktúra megalkotóját azzal a felvetéssel, hogy szívesen részt venne a termékek csomagolásának újragondolásában. „Szerintem izgalmas egy kézműves csokoládéra, ami a környék egyik ikonikus helyi terméke, üzenőfalként tekinteni” – jegyezte meg Réka.Bíztam a nyitottságában, hogy tudunk közösen olyan csomagolásgrafikát kitalálni, amely a terméken keresztül kommunikál, és úgy tudunk üzenetet eljuttatni az ide érkezőknek, hogy közben örömöt is szerzünk a csokoládéval. Nagy öröm számomra, hogy egy ilyen könnyed felületen, mint egy csoki csomagolása, lehetőség nyílik arra, hogy megfogalmazhassunk helyi témákat és a későbbi kommunikáció során ezeket kibonthassuk” – tette hozzá.

Az abádszalóki csokoládék viszont nem csak az üzenetközvetítés miatt válnak különlegessé: István már régóta foglalkozik azzal, hogy a hagyományosan sokat használt sulyom termését újragondolva, csokoládé formájában is megmutathassa. A sulyom tulajdonképpen a Tisza-tó egyik védett és kizárólag engedéllyel szedhető növényfajtája: élőhelye mostanra visszaszorult, és bár sok vízen közlekedőnek okoz bosszúságot, mégis nagyon fontos és ikonikus növénye a tónak. A jellegzetes alapanyag által inspirálva a csokik mellett István nyitottsággal keresi az új lehetőségeket arra, hogy miként tud a sulyom további gasztronómiai élményt nyújtani: nagy vágya volt annak felhasználásával egy saját sör elkészítése is. Így kapcsolódott be a történetbe a SIMA brewing csapata, akik évek óta nagy szerelmesei a környéknek, így pár hónap elteltével el is készült az első közös sör: a Fekete Kincs. Mikor felmerült az igény, hogy a csokoládék grafikai világa a közös sör arculatán is megjelenjen, Réka nagy örömmel vállalta el a címke megtervezését.

Ahogy a csokoládék csomagolásánál is fontos szempont volt a Tisza-tó természeti különlegességeinek kiemelése, a sör esetében is a vidék egy ikonikus madara, a bakcsó került a középpontba. „A madarak óvatos állatok, sokszor a nádasban vagy a fák tövében bújva várják a zsákmányt. Megtanítják az utazókat arra, hogy csendben és láthatatlanul érdemes jelen lenni. Hiszem, hogy a tónak a jövője a csendben és a figyelemben rejlik. Kellenek a csendes helyek és egyre kevesebb van belőlük a világon, miért ne lehetne híres a környék arról, hogy itt lehetőség van arra, hogy figyeljünk és egy picit háttérben maradhassunk. A bakcsó más nevén vakvarjú egy ilyen madár. Mozdulatlanul ül, merev tekintettel figyeli a vizet, sokat lehetne tőle tanulni. Persze ez egy sörcímke, így nem akartam túl komollyá tenni, de szerettem volna egy olyan madarat használni fő elemként, ami a térségben nagyon gyakori és minden arra járó megcsodálhatja, megismerheti a karakteres természetét” – részletezte Réka.

Az ital elnevezése pedig annak alapanyagára utal: „Fekete”, mert egy éjfekete sörbe került a sulyom, ami a Tisza-tó egyik védett és engedéllyel szedhető „Kincse”. „Tudtunkkal a világon senki nem készített még sört sulyommal. Ez a ma védett vízi növény a folyóink szabályozása előtt egy igen gyakori élelmiszerként is hasznosított növény volt. Ezekhez a hagyományokhoz kellett visszanyúlni és újragondolni a mai felhasználásában rejlő lehetőségeket. A Fekete Kincs alapja egy csokoládémalátával jól megpakolt fekete sör, melyben a sulyom diós, gesztenyés, szegfűszeges, mandulás ízjegyei és a gyümölcsösebb komlózás kiválóan passzoló összhangot alkotnak” – mondta el Réka.

Fotók: Máté Balázs

Neszmélyi Réka | Behance | Instagram
SIMA brewing | Web | Facebook | Instagram
Egy csepp Tisza-tó | Web | Facebook

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük