Rejtett és autentikus | Dokumentarista fotók Moldovából

Rejtett és autentikus | Dokumentarista fotók Moldovából

Rozsdás vörös csillagok és templom mögötti kocsibeálló, lovak és Ladák, önfeledten játszó gyerekek és öregek. A Raw/Moldova oldal dokumentarista képei a moldáv városi és vidéki élet apró, örömteli és abszurd jeleneteit mutatják be. Az oldal készítőit kérdeztük a projektről.

Veaceslav Celpan, Pohrebea, 2020

2022 májusában indítottátok el a Raw/Moldova Instagram-oldalt. Hogyan jött az ötlet?

A projekt abból az elképzelésünkből indult ki, hogy legyen egy platformunk a közvetlen megközelítésű moldáv dokumentarista fotográfia bemutatására.

Miért éppen ezt a nevet választottátok az oldalnak? Miért volt fontos, hogy a raw szerepeljen benne?

A „raw” azt jelenti, hogy hiteles, tiszta, változatlan, a dokumentarista fotózásnak pedig a valóság őszinte ábrázolásának kell lennie. Emellett a „raw” egy olyan képfájltípus is, amely a digitális fényképezőgép képérzékelőjének feldolgozatlan adatait tartalmazza.

Miért így neveztétek el az oldalt? Miért volt fontos számotokra a raw (nyers) szó?

A nyers azt jelenti, hogy hiteles, tiszta, változatlan. A dokumentarista fotózásnak a valóság őszinte ábrázolásának kell lennie. A művészi értelmezés inkább esztétikai kifejezés, mintsem valódi és egyedi pillanat. Természetesen a raw egy olyan képfájltípus is, amely a digitális fényképezőgép képérzékelőjének feldolgozatlan adatait tartalmazza.

Dorin Goian, Manastirea Condrita, 2016
Dorin Goian, Ulmu, 2011
Vera Belocris, Valeni, 2017

Milyen módszerrel választjátok ki a fotókat? Fotósokból álló csapat vagytok, moldávok oldalát követitek, akik fotókat készítenek, vagy esetleg emberek küldenek be nektek a képeket?

Moldova egy kis ország, így természetesen szoros kapcsolat van a fotósok között. Néhányukat már régóta ismerjük mint barátokat és kollégákat. A válogatás az ízlésünk alapján történik, de időközben változik. Folyamatosan új fotósokat fedezünk fel, és néhányan meg is keresnek minket.

Az oldalon a leírás így szól: moldáv dokumentarista fotográfia. Hogy látod, van ennek valamilyen különlegessége más országokhoz képest?

A szovjet fotósiskola hamvaiból számos független és egyedi alkotó emelkedik ki. Moldovának nagyon kevés nagyvárosa van, azonban annál több található itt a hatalmas vidéki tájakból. A dokumentarista fotók a világunk rejtettebb, egzotikus és a globalizáció által érintetlenebb részeit mutatják be. Nagyon sajátos vizuális kultúránk és antropológiánk van, a szovjet, a modern és a hagyományos, helyi esztétika kombinációja.

Anya Galatonova, Temeleuți, 2016

Tapasztaltok bármilyen nehézséget vagy konfliktust az utcái fotózásások során?

Moldovában jogi értelemben nincsenek szigorú korlátozások, így szabadon fotózhatunk. Személyes szinten egyes emberek nagyon nyitottak arra, hogy fényképezzék őket, míg mások kiszolgáltatottnak vagy sebezhetőnek érzik magukat, sőt vannak, akik még agresszívan is viselkednek.

Mik a jövőbeli céljaitok az oldallal? Terveztek fotókönyvet vagy kiállítást?

A fő célunk az, hogy folyamatosan bővítsük a platformunkat és a hálózatunkat. Dolgozunk egy kiállításon is, és sok mást is tervezünk, Moldován belül és kívül egyaránt.

Anya Galatonova, Hristovaia, 2016
Dorin Goian, Schinoasa, 2012
Lucia Lupu,Văleni, 2017
Lucian-Nicolae Hirtop-Albu, Leova, 2020

Milyen a helyzet most Moldovában?

A népünk hosszú és zűrzavaros társadalmi és politikai múltra tekint vissza. A háború jelentős figyelmet irányított országunkra, ami sok fotós számára teremtett munkalehetőséget. Másrészt itt vagyunk a Kelet és Nyugat közötti határon, és ismét feszültség és bizonytalanság közepette élünk, hogy mit hozhat a jövő.

Vera Belocris, Chișinău, 2017
Vera Belocris, Chișinău, 2017
Andrei Moraru, Chișinău, 2012

Raw/Moldova | Instagram

Borítókép: Anton Polyakov, Kolosovo falu, 2015

továbbiak
Megfagyunk-e jövő télen?
business

Megfagyunk-e jövő télen?

Bár az idei telet túlélte Európa, a magas energiaárak, az orosz energiafüggőség, valamint a függetlenedés és forrásdiverzifikáció mind 2022-ben váltak gyakran emlegetett fogalmakká. Ezek jobbára mindenkit érintő problémák, amelyeket így, vagy úgy, de orvosolni kell. Hogy áll jelenleg az energiakrízis és milyen bökkenői vannak a hosszútávú leválásnak az orosz gázról?
Új koncepcióval futott a 11. Budapest Central European Fashion Week
design

Új koncepcióval futott a 11. Budapest Central European Fashion Week

Ezúttal nem a szokásos catwalk show-kon, hanem prezentációkon mutathatták be a magyar és régiós tervezők az új szezon kollekcióit. Február 2-6. közt ismét minden a divatról szólt Budapesten a Budapest Central European Fashion Week miatt. A megújult BCEFW fő eseménye, a tervezői prezentációk bemutatása február 4-5. között valósult meg Budapest
A régió legnagyobb filmstúdiója épül Fóton
design

A régió legnagyobb filmstúdiója épül Fóton

A stúdió virtuális lesz, azaz valódi díszletek helyett LED falak adják majd a hátteret, cserébe már jövőre elkészülhet. 11 millió euró értékű beruházást hajt végére a Visual Europe Group Magyarország a fóti HelloParks területén. A virtuális stúdió lényege, hogy nem kell fizikailag is felépíteni a díszleteket, hanem LED falak segítségével