Egy régi kantint alakítottak át művészeti központtá Bulgáriában

Egy régi kantint alakítottak át művészeti központtá Bulgáriában

A nemrégiben felújított Vihrony Művészeti Központ a Balkán-hegység peremén, Dolno Kamartsi falu központjában, a bolgár fővárostól negyven kilométerre található.


A bolgár Vision consulting stúdió közel három éve dolgozik az egykori iskolakantin újjáépítésén. A meglévő épület eredetileg a nyolcvanas évek elején épült a kommunizmus építészetének jegyeit követve, majd az idők során egyre elavultabbá és elhagyatottabbá vált. A felújítási munkálatok előtt tartószerkezetének legalább harminc százaléka hiányzott, ami az építészeket még nagyobb kihívás elé állította az egyébként is szűkös költségkeret miatt. Így a tervek előterébe – a fenntarthatóságot szem előtt tartva – a meglévő szerkezet újrahasznosítását helyezték. A központ megújulási folyamatát továbbá az elmúlt két év eseményei is nehezítették.

A földszinten a régi étkezde összes válaszfalát lebontották, hogy egyszerűbb és tágasabb kiállítóteret hozzanak létre. Az átalakítás során az épület egy teljesen új emelettel is bővült, ahol egy műtárgyraktár kapott helyet. Továbbá a földszint és az első emelet közötti födémet részben elbontották, hogy nagyobb rugalmasságot biztosítsanak a műtárgyak installálásához.

A Vision consulting csapata különböző művészeket is bevont a tervezési folyamatba, a művészeti központ bejáratának homlokzatát például egy helyi művész által formázott, újrahasznosított fából készült burkolattal borították. Az újrahasznosított elemek a tér további részleteiben is fellelhetőek, az épület egykori padlója és betongerendái is az új enteriőr részét képezik.

Fotók: Assen Emilov

Forrás: ArchDaily

továbbiak
A régió legnagyobb filmstúdiója épül Fóton
design

A régió legnagyobb filmstúdiója épül Fóton

A stúdió virtuális lesz, azaz valódi díszletek helyett LED falak adják majd a hátteret, cserébe már jövőre elkészülhet. 11 millió euró értékű beruházást hajt végére a Visual Europe Group Magyarország a fóti HelloParks területén. A virtuális stúdió lényege, hogy nem kell fizikailag is felépíteni a díszleteket, hanem LED falak segítségével
Az AI megoldhatja az emberiség egyik legnagyobb rejtélyét?
design

Az AI megoldhatja az emberiség egyik legnagyobb rejtélyét?

A Persian Pillow projekt alkotója a Midjourney segítségével modellezte le, hogyan épülhettek az ókori piramisok – csak ezúttal párnákból. Egy AI művész, Ulises vett egy mindenki otthonában megtalálható tárgyat, a párnát, és felépítette belőle az ókori világ legnagyobb csodáit. A rejtélyes módon épült, kolosszális piramisok az ő képein ugyan kicsit humorossá,
A kreativitás kibontakozását támogatja ez az óvoda Csehországban
design

A kreativitás kibontakozását támogatja ez az óvoda Csehországban

„Mi a gyermekkor?” – tette fel a kérdést az Architektura stúdió a cseh Říčany településen található óvoda megtervezésekor. Az építésziroda tervezői szerint nem csak a család, a játszótéri élmények, hanem a gyerekeket körülvevő tárgyi- és épített környezet is a nevelés fontos eszközei. Így a tér kialakításakor a gyerekeket középpontba helyezve az