fbpx
Nyomj Entert

Régi malomból családi otthon

„Friss, de ugyanakkor szerény” – ez a gondolat vezérelte ennek a csehországi malomnak a felújítási terveit. Az új családi otthon revitalizációjáért a Stempel & Tesař architekti stúdió felelt.

A meglévő struktúra régisége és annak kedvezőtlen elrendezése miatt a Stempel & Tesař architekti építészei ahelyett, hogy azt teljesen megváltoztatták volna egy úgynevezett „transzplantációs” eljárást választottak. „A fő feladatunk az volt, hogy levegőt és fényt juttassunk az épület belsejébe. Mivel a nyeregtető falát senki nem akarta megbontani, így »amputáltuk« a törzs egy részét. Az eredmény egy terasz lett az épület eredeti alapterületén belül, innen pedig egy üvegezett keresztmetszeten keresztül jut be a napfény a házba. A fő nyeregtetőfalat mindkét oldalról csupaszítottuk, a friss levegő áramlása pedig csökkentette az állandó nedvességet, ami a tó megújulásával csak fokozódott volna” – mondták el az építészek.

A projektet még különlegesebbé teszi a mennyezet eltávolítása is, amely két szinten keresztül nyitja meg a teljes belső teret. A szabadban továbbá a vízkerék hagyományos kézműves munkával kelt új életre, a különböző eredeti elemek gondos és fokozatos felújításával. Ezáltal is teljesítve a kezdeti célt, vagyis az épület korának és szépségének megőrzését.

Forrás: designboom

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük