Retró mesék Kelet-Európából | TOP 5

Retró mesék Kelet-Európából | TOP 5

Különleges fordulat következett a II. világháború lezárását követő ingerszegény hétköznapokban. Aranyos, tanulságos mesék születtek a gyerekeknek, amelyeken az egész X és Y generáció felnőhetett. Hangulatuk teljesen magával ragadó, hatásuk a mai napig maradandó. Nézzünk rajzfilmeket, amiket nem csak gyerekeknek ajánlunk!


Mézga család | Magyarország

Elfogultság nélkül kijelenthetjük, hogy a Mézga család Magyarország egyik legismertebb és legnézettebb rajzfilmsorozata. Romhányi József és Nepp József megragadta a kornak megfelelő családi idillt, amely segítségével végtelenül humoros, szórakoztató karaktereket alkottak meg. Az 1960-as, ‘70-es és ‘80-as években minden család dúdolta fülbemászó főcímdalát. Hazánkon kívül számos európai országban sikeresen sugározták, mint például Németországban, Franciaországban, Olaszországban, de még Kubában is nagy népszerűségnek örvendett. 2005-ös visszatérését közel félmillió ember követte, amely időtlen sikerét bizonyítja.

Kisvakond | Csehszlovákia

Talán még Zdenek Miler sem gondolta 1954-ben, hogy a vakond mesehős gyerekek millióinak kedvence lesz. Érdekessége, hogy eredetileg egy propagandarajzfilmet kértek tőle, amely bemutatja a fiatal generációknak az autógyártást, a textilipart, illetve a mezőgazdaságot. A Kisvakond megteremtése csupán a véletlen műve, Zdenek a felkérést követően megbotlott egy vakondtúrásban, s ez ihlette meg, hogy földalatti barátunkat legyen a karaktere. 1957-ben debütált az első rész – Kisvakond nadrágja –, amely által pillanatok alatt belopta magát mindenki szívébe.

Frakk, a macskák réme | Magyarország

Bálint Ágnes forgatókönyve teremtette meg a papírkivágással készült magyar vizsla történeteit, aki ki nem állhatta gazdái két macskáját, Lukréciát és Szerénkét. A rajzfilmsorozat központi szála a kutya-macska barátság örökös ellentmondása. Irma néni és Károly bácsi aranyos, mindennapjait mutatják be a két elkényeztetett macska, illetve a házőrző főszereplésével. A két macska nemcsak lusta, de szemtelen is, és Irma nénivel ellentétben Károly bácsi nem szíveli túlzottan őket, így hozza a házhoz Frakkot a mese kezdetén. Tökéletes, ironikus tükörképe a kor idősebb generációjának.

Lolka és Bolka | Lengyelország

Władysław Nehrebecki saját fiairól – Janról és Romanról – szóló meséjében két testvér kalandjait követhetjük végig. A lengyel televízió 1963 és 1986 között sugározta a párbeszéd nélküli első verziót, amelyet a későbbiekben mesefilmek és újabb sorozatok követtek. Érdekesség, hogy a népszerűségnek köszönhetően a közönség jelentős igényt tartott egy kislány karakterére is, így született meg Tola. A Lengyel Köztársaság virágkorában számos játék, baba, illetve mesekönyv készült róluk. Mögöttes tartalom természetesen itt is megfigyelhető, hisz a szocialista nevelés érdekében készítették, akárcsak korabeli társaikat.

Vizipók-csodapók | Magyarország

1976 és 1985 között három évad készült Bálint Ágnes írása alapján Vizipók és Keresztespók, illetve barátaik kalandjairól. Vizipók nem a szárazföldön vagy éppen poros szobasarkokban szövi hálóját, hanem a víz alatti mesevilágban. Ezt csodálattal vegyes irigységgel csodálja felszíni barátja, Keresztespók.


Képek forrásai:  Pannónia Filmstúdió (Mézga család), Krátký Film Praha (Kisvakond), Pannónia Filmstúdió (Frakk, a macskák réme), Studio Filmów Rysunkowych (Lolka és Bolka), Pannónia Filmstúdió  (Vizipók-csodapók)

továbbiak
Élő faluból élő brand | Kortárs hagyományőrzés Hollókőn
design

Élő faluból élő brand | Kortárs hagyományőrzés Hollókőn

Új arculatot kapott a hagyományőrző település világörökséggé válásának 35. évfordulója alkalmából. Nincs az a kiránduló, akinek ne azonnal a több száz éves múltú pruszlikok és szűrök egyedi hímzéskultúrája vagy a Kossuth utca jellegzetes, cserépzsindelyes házai jutnának eszébe Hollókő ófalujáról. Az UNESCO-világörökségi lista egyedüli magyar településének sajátos népi kultúrája egészen a
„Generációink szalámis emlékei” – a PICK inspirálta műveket mutatnak be a MOME grafikusai
design

„Generációink szalámis emlékei” – a PICK inspirálta műveket mutatnak be a MOME grafikusai

Májustól egyedi tárlat várja az ízek és a vizuális művészet kedvelőit, de addig is limitált kiadású vászontáskákon vihetünk haza művészi ízemléktörténeteket. Kevés olyan ikonikus termék létezik, amely már pusztán a neve említésekor is képes különféle generációk tagjaiban kellemes emlékeket, érzéseket, hangulatokat felidézni, újra életre kelteni – a kiváló minőség és a
META-Petőfi szaval
design

META-Petőfi szaval

Az idei év a tizedik, amelyben a Hype-on is megemlékezünk valamilyen formában a márciusi forradalomról. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc eszmeisége magazinunk fennállása óta állandó és szeretett téma, amelyre minden körülmények között készülünk. Nem csak a magazin számára kerek az idei év, a forradalom jubileumi 175. évfordulójára is emlékezünk,