„Generációink szalámis emlékei” – a PICK inspirálta műveket mutatnak be a MOME grafikusai

„Generációink szalámis emlékei” – a PICK inspirálta műveket mutatnak be a MOME grafikusai

Májustól egyedi tárlat várja az ízek és a vizuális művészet kedvelőit, de addig is limitált kiadású vászontáskákon vihetünk haza művészi ízemléktörténeteket.


Kevés olyan ikonikus termék létezik, amely már pusztán a neve említésekor is képes különféle generációk tagjaiban kellemes emlékeket, érzéseket, hangulatokat felidézni, újra életre kelteni – a kiváló minőség és a jellegzetes ízvilág mellett ez emeli ki a PICK szalámit a hasonló termékek közül. A PICK most induló, új kezdeményezésével megtalálta a módját annak, hogy az ízek és a design mesterei együtt dolgozhassanak – fiatal tehetségek terveztek táskadesignt a témában, májusban pedig a MOME jelenlegi és egykori hallgatóinak alkotásai által érkezik meg a művészet a hétköznapokba.

A PICK és a művészet kapcsolatát az alapozza meg, hogy az ikonikus szalámi készítői nagyra értékelik azokat a folyamatokat, amelyek képesek maradandót és egyedit, ugyanakkor sokak számára elérhetőt alkotni. A generációk emlékeit meghatározó téliszalámi előállítása is egy ilyen, mondhatni művészi folyamat, és egyben bizonyíték arra, hogy türelemmel, szakértelemmel, folyamatos megújulással, de az egyediség és a hagyományok megőrzésével nemcsak különleges, időtálló értéket, hanem közös élményekre épülő közösséget is létre lehet hozni.

A hazai márka első lépésben olyan egyedi vászontáska-kollekciót alkotott, amelyeket két fiatal hazai grafikusművész, Ghyczy Dia és Csordás Levente illusztráltak, saját szalámis szendvicses sztorijaikkal. Ezeket a táskákat első körben március és április hónapokban a vásárlók széles körben elérik a boltokban az aktivitásban résztvevő PICK szalámik mellett ajándékként, hogy hazavihessék, majd megoszthassák másokkal is a hétköznapi művészet élményét.

Csordás Levente és grafikája

Egy március 9-én tartott tematikus kerekasztal-beszélgetés alkalmával a PICK a fenti projekt ismertetése mellett bejelentette a kortárs magyar designművészet egyik meghatározó műhelyével, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel (MOME) indított közös kreatív projektjét is. A pályázatban a MOME egykori és jelenlegi diákjai közül kikerült tervezőgrafikusok vesznek részt, a PICK által inspirált műveket pedig a tervek szerint májusban egy egyedi tárlaton mutatják be a nagyközönségnek.

A téma és a pályázat szakértője, valamint kurátora Góg Angéla, a MOME Tárgyalkotó szak MA képzés vezetője, food designer, aki az ízek emlékfelidéző működését és a kapcsolódó emlékek megismerését vizsgálja. Étel, étkezés, kötődés, megőrzés, felidézés és konzerválás: így áll össze a kutató szerint a láncolat, ahogyan ételeink és a hozzájuk kapcsolódó élményeink meghatároznak minket, ezért tartja fontosnak ezt a területet. Angéla a március 9-ei tematikus esemény alkalmával mutatta be sajátos food design installációját, amelyben a jelenlevő közösség személyes ízemléktörténetei is megjelentek.


Borítókép: Ghyczy Dia grafikája

Forrás: Sajtóközlemény


továbbiak
A gasztronómia fellegvára a csillagok alatt – Platán
lifestyle

A gasztronómia fellegvára a csillagok alatt – Platán

Ahhoz, hogy igazán komplex gasztronómiai élményben legyen részünk, nem kell az Óperencián túlra menni – elég csak elhagyni Budapestet és kicsit több, mint 50 km múlva megérkezni Tatára, a híres Esterházy-kastély szomszédságába. A Platán komplexuma felkínál mindent, amiről egy megpihenni vágyó utazó álmodhat, sőt, még annál is többet. Mindez pedig tavaly
A panellakók titkos élete | Somorjai Balázs fotósorozata
lifestyle

A panellakók titkos élete | Somorjai Balázs fotósorozata

Agancsok és buszmakettek tucatjai, IKEA-s bútorok és a nagyi kanapéja, kis- és plüssállatok, gitár és a szocializmusból itt maradt csillár – ezt és még sok minden mást fedezhetünk fel Somorjai Balázs budapesti panellakókról készült fényképein. Közép-Kelet-Európa mindegyik kis- és nagyvárosának látképébe beletartoznak a panelházak. Van, ahol csak a város határában áll
Nem minden Budapest! Veszprémi gasztro-ajánló 2. rész
lifestyle

Nem minden Budapest! Veszprémi gasztro-ajánló 2. rész

Múlt héten letekertünk egy kakaós csigát a Makmoiselle Pékségben és elköltöttünk egy izgalmas ebédet a GUSTO13-ban, végül megpihentünk egy fagyi mellett a Fügében, de a város még rengeteg érdekességet rejt – folytasd a gasztro-utazást velünk! Pekedli Szatócsbolt Ha egy ideális napomat kellene leírnom, a reggelit követően biztosan piacra mennék, vagy ha