Az YKRA sztori

Az YKRA sztori

Patinás túrahátizsák a polcon, sorakozó életmód magazinok és kiadványok, gőzölgő kávé mellett szétszórt skiccek az asztalon – az ikonikus YKRA márka főhadiszállásán járunk. Első táskájuk még egy alagsori műhelyben készült, de ma már több mint 15 országban és több mint 120 bolt polcain válogathatunk a különféle YKRA termékek közül. Rengeteg kihívás, döntés, siker és fordulópont után a márka tíz éves évfordulójához is elérkezett, mely idő alatt sikerült hűen kitartani alapértékeik mellett.

Családias hangulatban, az alapítók Lakatos Balázs és Balogh Judit, valamit Lebó Eszter ügyvezető mesélt nekünk a márka néhol kalandos és mégis tudatos útjáról. Íme, az YKRA története a csapat szavaival elmesélve!

A cikk nyomtatásban a Hype&Hyper 2022/1. számában jelent meg.

Fotók: Wertán Botond
Illusztráció: Csordás Levente


Kezdjük a legelejéről: hogyan született meg az első YKRA hátizsák?

Lakatos Balázs: Párizsban a Sorbonne történelem szakán tanultam a kétezres évek közepén, amikor először találkoztam a Veja cipőmárkával. Nagy benyomást tett rám, ahogy egyik napról a másikra mindenki hordani kezdte az addig szinte ismeretlen márkát. Sokban hasonlított a Tisza cipőhoz, amit szintén akkoriban indítottak újra, és megfogalmazódott bennem a kérdés: „Vajon lehet-e egy menő, nemzetközileg elismert márkát létrehozni Magyarországon is?”

Egy művészeti iskolában tanultam rövid ideig szerigráfiát, de ez nem tartott sokáig. Úgy éreztem milliónyi dolog érdekel, de nem tudtam, mivel is szeretnék foglalkozni. Ekkor költöztem Párizsba. A városban már a 70-es évekre nagyon sok minden rég intézményesült, miközben hazatérve Budapestre azt láttam, hogy egyre-másra nyílnak a romkocsmák a város szívében, és kulturálisan virágzik. Ezért az egyetem után úgy döntöttem, hazajövök, amit sokan nem értettek akkor. Itthon több kisebb-nagyobb designnal kapcsolatos munka után, egy egyedi gyártású cipőboltban lettem eladó, majd betársultam a vállalkozásba. Itt ráláttam a gyártás rejtelmeire, és sokat tanultam, de azt is láttam, hogy mik a hibák és hogy én mit csinálnék másképp. Kiszálltam a vállalkozásból, ahonnan egy ipari varrógépet kaptam kárpótlásul.

Azt tudtam, hogy cipőket nem szeretnék gyártani, valamint ekkortájt kezdtek megjelenni az újhullámos hátizsák márkák, mint a Herschell vagy a Poler Stuff. Tetszett, ahogy inspirációért visszanyúltak a klasszikus túrazsákokhoz, de az már nem, hogy műanyagból készítik azokat. A varrógépem már úgyis megvolt, ezért úgy döntöttem varrok magamnak egy hátizsákot, ami stíusában retro, de az én ízlésvilágomat tükrözi.

Létrejött tehát a klasszikus trikolor MATRA MINI hátizsák elődje. Mi a táskák megjelenésének háttértörténete?

L. B.: Volt a fejemben egy kép arról, milyen egy retro csehszlovák hátizsák. Nem voltak mintáim, ezért fejből dolgoztam, „szemre”. A 80-as években Jugoszláviában töltöttem gyerekkorom, ahol javában tombolt még a 70-es évek primer színekből és poliészterből álló divatja: innen ered az YKRA színvilága. A márka nevét már az egyetem alatt is használtam graffiti tagként, majd megszületett a tipográfiai logó, amivel pólókat szitáztunk, és végül japán fametszetekből inspirálódva alkottam meg a végleges verziót. Azt már az első pillanatban tudtam, hogy csak a legjobb minőségű alapanyagokból, valódi bőrből és pamutvászonból szeretnék dolgozni, valamint azt a célt tűztem ki, hogy a termék megfeleljen egy svájci, vagy egy japán vásárló magas elvárásainak.

Ekkor jött egy újabb fordulópont: Balázs találkozott Jucival, akiben Balázs minden téren társra talált. Hogyan lett végül egy hátizsákból egy teljes brand, mi jelentette a start gombot?

Balogh Judit: Amikor Balázzsal megismerkedtünk, ő épp a legelső saját maga által varrt táskát viselte. Ez még sokban különbözött a mai hátizsákjainktól, de mondhatjuk, hogy ez volt a nulladik verzió. Ahogy elkészült a ma MATRA MINI-ként ismert táska prototípusa és Balázs varrt belőle néhány darabot, úgy egyre inkább érdeklődtek az emberek iránta. Egyre több megrendelés érkezett, amihez az is hozzájárult, hogy bekerültünk az akkor még Design Terminálban működő Hybridart boltba. Én a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (MOME) végeztem Design- és művészetelmélet szakon, akkoriban pedig a Kultúramenedzsment továbbképzésén tanultam, így adta magát, hogy ezen irányú tudásommal segítsem Balázs munkáját. Ekkor a Telep alagsorában készültek a táskák, és itt raktuk össze az első online katalógusunkat is, amit külföldi multibrand store-oknak küldtünk ki azzal a reménnyel, hogy beveszik nagyker értékesítéssel a hátizsákjainkat. Meglepetésünkre rögtön bekerültünk néhány olyan meghatározó boltba, mint a berlini Langbrett és Voo Store, vagy a párizsi Merci, amik már önmagukban is nagy elismerésnek számítottak. Az, hogy ezekben a boltokban jelen voltunk validálta a márkát és még több viszonteladói boltot hozott, ezzel együtt pedig kezdték megismerni az YKRA-t külföldön is.

Ebből is látszik, hogy előre bevállaltatok nagy lépéseket, úgymond megelőztétek önmagatokat, ugyanis kis márkaként, amikor még saját magatok varrtátok a termékeket már külföldön is értékesítettetek. Hogyan vált a márka fenntarthatóvá?

B. J.: Az első viszonteladói boltok miatt viszonylag hamar megtalált minket egy dán értékesítési  ügynök. A közös munka sok új boltot hozott, és két együttműködést Henrik Vibskovval, a világhírű dán divattervezővel. Ennek köszönhetően az YKRA megjelent a koppenhágai divathéten is.

A megnövekedett kereslet persze a gyártást is érintette: a kisszériás, saját műhelyben előállított készlet nem volt elég a megrendelések mennyiségéhez, ezért azt kiszerveztük egy hazai varrodába, ahol a mai napig készülnek a termékeink. Erre a hét-nyolc éve tartó közös munkára nagyon büszkék vagyunk. Visszatekintve erre az időszakra, nem voltunk felkészülve egy ilyen mértékű növekedésre, ami elég sok nehézséget is okozott számunkra. Egyrészt anyagilag is sokkal nagyobb befektetést kívánt, másrészt céges szinten és nekünk is, mint vállalkozóknak fel kellett nőnünk ahhoz, hogy egy olyan brandet építsünk, ami megállja a helyét külföldön is. Ehhez persze mindig eggyel nagyobbat kellett vállalnunk, hiszen ez vitt mindig előre minket.

Azt hiszem a kezdettől fogva jellemző ránk, hogy amellett, hogy folyamatosan, de organikusan növekedünk, amikor egy nagyobb döntés előtt állunk – ahogy te is fogalmazol – bevállalunk nagyobb lépéseket, amihez az adott pillanatban nem is feltétlenül van meg minden eszközünk. Így volt ez akkor is, amikor úgy éreztük, hogy a Telepről tovább kell lépnünk, hogy egy komolyabb márkát és céget építsünk. Miközben átmenetileg az irodánkat a lakásunk egyik szobájába költöztettük, felvettünk két új csapattagot is (egy gyártásvezetőt és egy értékesitőt) úgy, hogy kezdetben anyagilag megterhelő volt. Mégis tudtuk, hogy ez szükséges a további növekedéshez és be is vált: az ők hozzáadott munkájukkal egy új szakasz kezdődött az YKRA életében.

Ejtsünk pár szót limitált kollekcióitokról is: az első ilyen darabok még 2014-ben jöttek létre Tomcsányi Dóri grafikájával. Az időről időre megjelenő, különböző kreatívok mintáját viselő kollekciók létrehozása azóta is hagyomány az YKRA életében. Miért fontosak számotokra ezek a kollaborációk?

L. B.: Igazából már a kezdetektől használtunk vintage, fellelt anyagokat a táskákhoz, viszont már a cipős múltamból kitapasztaltam, hogy ez nem egy járható üzleti modell. Fontos, hogy egyedi termékeket nagyobb mennyiségben tudjunk gyártani. Azzal is tisztában voltunk, hogy ahhoz, hogy nemzetközi szinten kitűnjünk a tömegből önmagában nem elég az, hogy van egy jó termékünk.

Ahogy már Juci is említette, a Henrik Vibskovval való együttműködésünk hatalmas löketet adott a márkának külföldön, itthon pedig Tomcsányi Dórival értünk el hasonló sikereket. Az YKRA-nak mindig célja, hogy ne a trendeket kövesse, hanem a saját világunkon belül próbáljuk felülmúlni önmagunkat. Lepjük meg a vásárlóinkat, valami újat és izgalmasat tudjunk nekik mutatni, amit ha felvesznek a hátukra, azt az utca másik oldaláról is megcsodálják.

Időközben lakásotokból székhelyetek egy budai irodába költözött, valamint a kisfiatok is megszületett. Így ismét egy újabb időszak vette kezdetét és megérkezett Lebó Eszter, a márka CEO-ja a csapatba.

Lebó Eszter: Nagy visszatérők vannak az YKRA-nál. A MOME-s éveim alatt kommunikációs gyakornok voltam, fotózásokat szerveztem, a Telep feletti YKRA STORE social médiáját vittem. Egy év után már az értékesítéssel foglalkoztam, de sajnos a kapacitás akkor nem bírta lekövetni a keresletet. Így világossá vált, hogy először gyártás oldalon kell változtatni, mielőtt a külföldi növekedés kerül előtérbe. Közben nekem a mesterdiplomát is meg kellett írnom – ami a hátizsák-kultúráról szólt -, így egy rövid ideig elváltak útjaink.

2017 karácsonyán újra találkoztunk Balázzsal és a cég vezetését ajánlotta fel nekem. Juci és Balázs egészen addig csak ketten vitték a céget. Nagyon nehéz lehet ezt a lépést megtenni tulajdonosként, hogy kiadd a kezeid közül azt, amit addig felépítettél. Óriási bizalmat szavaztak nekem. Az én részemről ez meg egy olyan kihívás volt, amit nem tudtam visszautasítani. Ekkor a márka stagnált: a magas költségekkel járó gyártás, az abba való befektetés elég nehéz pénzügyi helyzetet szült. Az első egy évemben azon dolgoztunk, hogy létrejöjjön a stabilitás. Minden téren optimalizációba kezdtünk és visszatért a korábbi gyártásvezetőnk, Király Kati, akinek a szakértelmével és precizitásával újra minden a helyére került a gyártás terén is. Új csapatot építettünk, megváltozott a vállalati kultúra is, és megkezdődött a felfelé ívelés.

A márka az utóbbi három-négy évben szépen kinőtte magát. Mondhatni, hogy az értékesítési tevékenységetek is megfordult: a viszonteladók keresnek meg titeket és nem fordítva. Ebbe az időszakba viszont a világjárvány is közbeszólt, nektek mégis sikerült talpon maradni és új termékekkel, sőt még egy új albranddel is debütáltatok.

L. E.: Nagyon gyorsan reagáltunk a kialakult helyzetre, az éves tervünket elengedtük, és egy teljesen új stratégiába vágtunk: minden kapacitásunkat az online jelenlétre, a webshopunkra összpontosítottuk. Az igény a gyerek termékekre már korábban is jelentkezett, sőt sok gyerekboltban árulták már kiegészítőinket, egyes táskáinkat. Míg gyerekruha márkából rengeteg van, a piacon hiányt láttunk a prémium gyermek táskákra és kiegészítőkre specializálódott márkák terén. Így megszületett az YKRA almárkája: az YKRA Kids.

Ebben az évben pedig a további külföldi terjeszkedésre fókuszálunk, szeretnénk megerősíteni jelenlétünket az eddigi piacainkon és célunk újakra is betörni. Ezért nyáron egy turnéba kezdünk: megyünk szakmai vásárokra Berlinbe, Párizsba, Firenzébe, New Yorkba és Koppenhágába is. Továbbá termékpalettánk is folyamatosan bővül: lesznek új minták és felsőruházati termékekkel kísérletezünk. Tavasszal debütál új kapszula kollekciónk, ami biopamutból készült polókból, kapucnis pulcsiból és zokniból áll.

Az YKRA már az indulásnál hirtelen nagy népszerűségnek örvendett, amit az évek során sikerült is fenntartani. Visszanézve az elmúlt tíz év történéseit, miben látjátok a márka sikerét?

L. B.:A kitartásban és a folyamatos tanulásban látom a márka sikerét. Nagyon sokszor szünhetett volna meg az YKRA, mint ez oly sok kis divatmárkával megtörtént, de mi hittünk benne és sok mindenről lemondtunk azért, hogy sikeres legyen. Jókor voltunk jó helyen, szívből csináljuk, a legjobb anyagokból, a legjobb minőségben gyártunk, a legkedvesebb emberekkel dolgozunk, és magasak a saját magunkkal szembeni elvárásaink.

B. J.:Azt hiszem az elég meghatározó, hogy nem a folyamatosan változó divatnak próbálunk megfelelni, hanem mindig a saját fejünk után megyünk. Van egy kialakult elképzelésünk arról, hogy mit szeretnénk létrehozni nem csupán vizuálisan, hanem amit márkaértéknek hívunk, és ehhez eléggé ragaszkodunk.

L. E.:A márka esszenciáját képező nosztalgikus hangulatban, aminek a lenyomata ott van minden hátizsákon és ami megkülönbözteti minden másik táskától. Annak ellenére, hogy mindig vannak új termékek, kollekciók, van egy erős YKRA világ, amihez mindegyik csatlakozik valamilyen módon. Ez egy tudatosan használt kohézió, ami egy egységes márkaképet ad és amivel könnyedén lehet azonosulni.

Inkább nyomtatott formában olvasnál? Most megrendelheted a Hype&Hyper magazin harmadik számát a Store oldalunkról!


továbbiak
Út a mozgáskorlátozottakhoz | Ösvényeinken: Veled
design

Út a mozgáskorlátozottakhoz | Ösvényeinken: Veled

A projekt a mozgáskorlátozott emberek életében projektált falakat mozgatja meg és bontja le, képletesen és szó szerint is, hiszen az Ösvényeinken: Veled című kiállítás két beltéri helyszínen, a Mozgásjavító EGYMI és a Millennium Háza épületében, és a két intézményt a Ligetben összekötő meseösvényen valósul meg. A tárlat egy féléves munka
Limitált Tisza fürdősortok az autizmussal élőkért
design

Limitált Tisza fürdősortok az autizmussal élőkért

Idén nemcsak divatos, de szellemiségében is különleges ruházatban jelenhetnek meg a Tisza Cipő kedvelői a hazai és nemzetközi strandokon. A márka 2022-es tavaszi-nyári kollekciójának újdonsága a férfi fürdősort, melynek először debütáló két modelljét autizmussal élő alkotók grafikái díszítik. A Tisza Cipő hitvallásában fontos helyen szerepel az értékteremtés: ez nem csupán
A gin reneszánszának budapesti mekkája
gasztronómia

A gin reneszánszának budapesti mekkája

A gin reneszánsz bár nem tegnap kezdődött, korántsem látszik kifulladni. Hónapról hónapra egyre több szereplő jelenik meg a piacon, akár az újhullamos gin manufaktúrák, akár a vendéglátók oldaláról nézzük. A tavaly december nyitott, de folyamatos fejlődésben lévő Gin Corner Budapestben, a világ legkülönbözőbb tájairól válagotott, 101 fajta gin, hozzájuk kreált