Segítségnyújtás a grafika eszközével | MOME Movement

Segítségnyújtás a grafika eszközével | MOME Movement

Március 9-éig jelentkezhetnek a MOME Movement felhívására azok a hazai nonprofit szervezetek, amelyeknek új arculatra vagy a már meglévő újragondolására van szükségük. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tervezőgrafikusai által indított kezdeményezés nemcsak segít, edukál is. Weiszer Márk projektvezető-társalapítóval beszélgettünk.

Ha brandépítésről beszélünk, általában már a tervezés nulladik fázisában felvetődik a vizuális kommunikáció kérdése, azaz hogy milyen logóval vagy arculati színekkel azonosítsuk magunkat, hogyan tegyük szerethetővé saját márkánkat és milyen vizuális eszközöket vessünk be annak érdekében, hogy a fogyasztó bizalmat szavazzon a termékünknek? Ilyen és ehhez hasonló kérdések fogalmazódnak meg a legtöbb vállalkozó fejében a cégindítás pillanatában. Az is mindegy, hogy nagy- vagy mikrovállalkozásról beszélünk: a vizuális kommunikáció fontossága elvitathatatlan, bármekkora léptékről is legyen szó. Egy nemzetközi piacra fókuszáló vállalatnak, egy egyszemélyes designmárkának vagy épp egy kézműves termékeket előállító őstermelőnek is ugyanarra van szüksége: hiteles, jól működő arculatra, olyan vizuális elemekre, melyek által az adott vállalkozás hitelesen kommunikálhat saját kvalitásairól, s amelyek megkülönböztethetővé teszik a márkát a piac hasonló szereplőitől.

De mi a helyzet a közhasznú szervezetekkel? Azokkal az alapítványokkal, egyesületekkel, amelyek számára a márkaépítés ugyanolyan fontos lenne, ha nem fontosabb, mint a piaci szereplők számára, csak épp stratégiai gondolkodás vagy financiális háttér híján nem tudnak erre kellő figyelmet fordítani? Nekik segít a MOME Movement.

Balra: Bárány Lili, Teleki Kitti – Ginkó Ház. Jobbra: Ulveczki Tímea, Gonda Soma – „LINDE” Tótvázsony-Hidegkút Kisgyermekeiért Alapítvány.

2019-ben és 2020-ban a kezdeményezésben részt vevő tervezőgrafikus hallgatók és más szakokról érkező diákok párokat alkotva foglalkoztak egy-egy szervezet vizuális kommunikációjának fejlesztésével. A felhívásra jelentkező szervezetek közül a hallgatók állíthatták fel az általuk preferált intézmények listáját, amiből aztán – szakmai közreműködők segítségével – kiválasztották azt, amelyikkel el tudták képzelni a közös munkát. Mert itt nem csupán arról van szó, hogy a nyertes pályázók térítésmentesen vehetik igénybe a grafikusok segítségét: a tervezés a szervezet tagjaival közösen történik.

Weiszer Márk, a MOME Movement projektvezetője és társalapítója is ezt igyekszik hangsúlyozni a projekt kapcsán: ez egy kiváló alkalom arra, hogy a tervező szakos hallgatók életszerű szituációban bizonyíthassák szakmai tudásukat, ugyanakkor az alapítványok képviselői is megtanulják, hogyan és miképp érdemes együttműködniük egy vagy több grafikussal. A MOME Movement azon túl, hogy segít, közvetíti a grafikusszakma hozzáadott értékét, tehát edukál is: felnyitja a hétköznapi felhasználó szemét azzal kapcsolatosan, miért is fontos, hogy vizuális formában is egységes legyen a szervezet kommunikációja.

Mihály Máté, Szabó Gyöngyi, Załuska Árpád – Hősök Tere Alapítvány

A fiatal grafikusok a szervezet igényeihez mérten terveznek: van, hogy egy teljesen új kisarculatra van szükség, de akad, hogy a már meglévő grafikai elemeket kell felfrissíteniük vagy újragondolniuk a hallgatóknak. Kisarculat alatt ebben az esetben a névjegykártya, a logó, a levélpapír megtervezését kell értenünk – ez akár kevésnek is tűnhet, azonban az idő rövidsége miatt ez az a biztos alap, aminek teljesítését a tanulók vállalni tudják. A tervezésre szánt idő itt valójában egy egyetemi félévet, vagyis nagyságrendileg három hónapot jelent – ez alatt az idő alatt a grafikusok folyamatosan konzultálnak a választott szervezettel, illetve a MOME Movement kurzus szakmai stábjával.

A mostani tavaszi félévben már szabadon választható kurzusként hirdették meg a MOME berkein belül a Movementet, ami rekordidő alatt be is telt. További újdonság, hogy a mostani etapban háromfős csapatokba szerveződnek majd a diákok: lesz közöttük első-, illetve másodéves grafikus, illetve harmadikként csatlakozik majd hozzájuk egy designmenedzser vagy designkultúra szakos hallgató is.

Balra: Bodnár Alexa, Vági Zoé – MÁSzínház. Jobbra: Bokor Kata – Tegyünk Egymásért Egyesület.

Bár a MOME Movement lelkes grafikushallgatók önszerveződő csoportjaként indult, szépen lassan, de halad előre és folyamatosan fejlődik. „Az intuitív indulást mára sokkal pragmatikusabb szemlélet váltotta fel: látjuk, hogy a kezdeményezés nagyon népszerű, ehhez mérten kell kialakítanunk egy jól működő struktúrát, ahol az ebből származó előnyöket a tanulók és a nyertes alapítványok egyaránt élvezhetik majd.” Ezt jól mutatja a más szakokról érkező tanulók bevonása is: egy designmenedzser a csapaton belüli folyamatok optimalizálásáért ugyanúgy felelhet, mint azért, hogy meglegyen a közös megértés és a termékeny párbeszéd a választott szervezet és a grafikusok között.

A MOME Movement tehát abban segít a nonprofit szervezeteknek, hogy ők is megtapasztalhassák és kamatoztathassák azt a fajta hozzáadott értéket, amit a grafika képes nyújtani egy szervezet számára. Nem mindegy ugyanis, hogy egy jó ügyekre felkent alapítvány milyen képet sugall magáról: ha a tartalom fontos, azt megfelelő formába is kell tudni önteni. És tudni kell kitűnni a tömegből ­– ehhez pedig meg kell ragadni az emberek figyelmét, hogy majd ha arról a bizonyos 1%-ról döntenek, ott lebegjen a szemük előtt a jó ügy mellett a jó arculat is.

Balra: Maróti Márk, Sümegi Borsa Benedek – Technológiával az Egészségért Alapítvány. Jobbra: Gulyás Luca Panna, Tyekvicska Virág – Gólyahír Alapítvány.

A MOME Movement március 9-én éjfélig várja a jelentkezéseket. A részletes felhívás szövege a MOME honlapján érhető el.

A pályázat további fejleményeiről, a nyertes szervezetekről és az elkészült munkákról mi is beszámolunk majd.


MOME Movement | Facebook

továbbiak
Elmélyedni a természet erejében | 55Architekci
poland

Elmélyedni a természet erejében | 55Architekci

A lengyel 55Architekci építész iroda által tervezett kilátó és híd a természet erejét hangsúlyozza, miközben lehetővé teszi, hogy különböző nézőpontokból fedezzük fel annak szépségét és változatosságát. A projekt Bobrowisko településén, egy volt kavicsbánya helyén jött létre: a területet újra birtokba vette a természet, amit szerettek volna hozzáférhetőbbé tenni az ott
Szállodává alakítják Breuer Marcell brutalista épületét
architecture

Szállodává alakítják Breuer Marcell brutalista épületét

A magyar származású építész, Breuer Marcell tervezte azt a connecticuti brutalista épületet, amelyet most egy Bauhaus-rajongó építész-fejlesztő hotellá szeretne alakítani. Az 1970-ben átadott épületet Breuer Marcell eredetileg az Armstrong Rubber Co. gumigyártó cég felkérésére tervezte, majd 1998-ban a Pirelli vásárolta meg azt. 2003-ban az IKEA tulajdona lett, de kihasználatlan maradt.
Kihirdették a Highlights of Hungary idei nyerteseit
community

Kihirdették a Highlights of Hungary idei nyerteseit

Rendhagyó módon virtuális formában tartotta meg idei díjátadó gáláját a Highlights of Hungary csapata. Az 55 jelöltre 68 ezren adtak le szavazatokat: az OMSZ toronymagasan nyert. A koronavírussal sújtott tavalyi évben az Országos Mentőszolgálat erőn felül teljesítő hősei inspirálták a legtöbb szavazót, így a Highlights of Hungary kétmillió forintos fődíját