Sikeresen elhaladt a Hold mellett az Artemis-1 űrkapszulája

Sikeresen elhaladt a Hold mellett az Artemis-1 űrkapszulája

Eddig minden a tervek szerint halad a NASA űrmisszióján, amivel azt készítik elő, hogy újra embert küldhessenek a Holdra.


Élőben közvetítette a NASA, hogy az Artemis-1 küldetés Orion nevű űrkapszulája megközelítette a Holdat. Több hónapos csúszás után, ahogy arról mi is beszámoltunk, a múlt héten sikeresen startolt a NASA holdmissziójának első lépéseként az Artemis-1. A rakétát tesztjelleggel küldték az űrbe, hogy alaposan tanulmányozzák, pontosan milyen hatásokkal kell majd számolniuk a tudósoknak egy éles kiküldetés esetén.

A terveknek megfelelően ezúttal az űrkapszula nem landol a Holdon, hanem egy hétig annak pályája körül kering, ami alatt a NASA tudósai méréseket végeznek, ezt követően pedig visszaindul a Földre. Az élő közvetítésben bárki követhette, ahogyan az Orion megközelíti a Hold pályáját, majd sikeresen rááll, sőt még a távoli, apró Föld is látható a felvételen. Az Orion a Földtől november 28-án lesz a legmesszebb, mintegy 497 ezer kilométerre, ez jóval több, mint az eddigi rekorder, az Apollo-14  460 ezer kilométere.

Forrás és képek: NASA

továbbiak
A szovjet modernista építészet fellegvára, Grúzia | TOP5
design

A szovjet modernista építészet fellegvára, Grúzia | TOP5

A brutalizmus reneszánszát éli az elmúlt évtizedben annak ellenére, hogy a legmegosztóbb építészeti stílusirányzatként tartják számon. Mai cikkünkben Tbilisi utcáit barangoljuk be modernista épületek után kutatva. A grúz főváros a szovjet modernista építészet egyik metropolisza, azonban nem csak erről nevezetes, ugyanis óvárosa miatt is turisták százezrei látogatnak el ide évente.
Hogyan reagálnak az európai nagyhatalmak Kína növekvő befolyására?
strategy

Hogyan reagálnak az európai nagyhatalmak Kína növekvő befolyására?

Interjú Hugo Meijerrel. A hidegháború vége óta a Kínai Népköztársaság globális befolyása egyre csak nő és ez számos új kihívást és kérdést vet fel a nyugati világ számára. Az európai nagyhatalmaknak alkalmazkodniuk kell a változó hatalmi dinamikához, mind az általános prioritásaikat, mind az egyes szakpolitikáikat tekintve; de pontosan milyen kihívásokkal
Micéliumból növesztett lámpabúra világíthatja meg a jövő hétköznapjait
design

Micéliumból növesztett lámpabúra világíthatja meg a jövő hétköznapjait

A gombák már több száz millió éve szerves részét képzik a Föld élővilágának, és számos tudományos kísérlet bizonyította már, hogy kitinfalú társaink bizonyos dolgokban fejlettebbek nálunk. Felmerül a kérdés, hogy akkor miért ne tanulhatnánk tőlük? Egy észt cég elhozhatja az áttörést! A mai világban amellett, hogy lehetőségünk van megtermelni ételeinket,