Sokszínű tanösvények | TOP 5

Sokszínű tanösvények | TOP 5

Kirándulni minden évszakban jó, tavasszal viszont különösen hívogató a természet. Annak, aki nemcsak egy egyszerű kirándulásra vágyik, hanem szívesen tanulna egy környék természeti és kulturális értékeiről, egy izgalmas tanösvény lehet a legjobb választás. Mutatjuk öt kedvencünket Kelet-Európából!

Lombkoronasétány a Magas-Tátrában | Bachledka, Szlovákia

A Bélai-havasokban, Zár település mellett épült sétány egész évben kiváló program, hisz a lombok között sétálva csodálhatjuk a környező hegyvonulatokat, miközben közelről ismerkedhetünk meg az állat- és növényvilággal. A húsz méter magas, hatszáz méter hosszú sétányon különböző attrakciók, ügyességi feladatok, információs táblák és fotópontok fogadnak. A legszebb panorámát a sétány végén, egy harminckét méter magas kilátótoronyban találjuk. Tetejéről a védőhálónak köszönhetően a bátrabbak letekinthetnek a mélybe, aki pedig ennél is izgalmasabbra vágyik, az lecsúszhat a hatvanhét méter hosszú csúszdán.


Bámulatos sziklalabirintus | Tiské stĕny, Csehország

Cseh Svájc lenyűgöző sziklavárosának, Tiské stĕny-nek hangulatos tája nem mindennapi kirándulóhely. A területet behálózó tanösvényeken barangolhatunk a sziklatornyok alkotta labirintusokban, az óriási sziklafalak tetejéről pedig élvezhetjük a csodás panorámát. A sétautak könnyen járható, kényelmesen kanyargó, homokos talajuknak köszönhetően akár kisgyermekes családoknak is kiváló túracélpont nyújtanak.


Tanösvény rengeteg sóval | Parajdi Sószoros, Románia

Parajdon kirándulva a híres sóbánya mellett mindenképp érdemes megnézni a település szélén lévő sóhátat és sószorost is. A sóhegy körül kialakult természetvédelmi táj egyediségét a sókedvelő növények és izgalmas formációk adják. A tanösvény útvonalát sókarfiolok, drapériák és különféle sókarok teszik izgalmassá, a túra végén pedig levezetésképp megmártózhatunk a sós-agyagos gyógyfürdőben.


Vadregényes láperdő | Tatai Fényes tanösvény, Magyarország

Tatát nem véletlen nevezik a vizek városának: tavai, vízfolyásai változatos vízi világot alkotnak. A Fényes tanösvény 1350 méter hosszú cölöpsétányán tizennyolc állomáson fedezhetjük fel a mocsarak élővilágát. A séta egyik legizgalmasabb része a Nagy-Égeresben található kilátótorony, ahonnan mesés kilátást kapunk a láperdőre. A másik közönségkedvenc a tündérrózsákkal borított tó, melyen kézi erővel működő csónakon húzhatjuk át magunkat a túlpartra, de választhatjuk az izgalmas függőhidat is.


Izgalmas történelmi tanösvény | Kobarid, Szlovénia

Az I. világháborúban az Isonzo (Soča) völgyében vérzivataros csatákat vívtak az egymással szemben álló olasz és osztrák-magyar csapatok. A történelmi tanösvény a környék történelmi és természeti látnivalóit fűzi össze egy kellemes sétába. A könnyú séta jól jelzett útvonalakon, a városközpontból indul. Az olasz világháborús emlékmű után a vaskori erődítményen keresztül vezet át az út Soča városáig, majd innen tovább a lenyűgöző Kozjak-vízesésig. Végül a Napóleon-hídon keresztül jutunk az első világháborús múzeumig.

továbbiak
Új dimenziókat létrehozni | Pápay Fanny
design

Új dimenziókat létrehozni | Pápay Fanny

Szappanbuborékon egyensúlyozó kődarab, kosárlabdából kinövő pálmafa vagy lángoló alma egy lebegő napszemüveg alatt: Pápay Fanny szürreális, új dimenziókat létrehozó alkotásai elismert márkák kampányaiban is felbukkannak. Ezeket vettük most szemügyre. Fanny elég korán ismerkedett meg a művészet különböző formáival: gyerekkorában sokszor látta édesanyját festeni vagy rajzolni, így az alkotás vágya őt
Kelet-Európa legizgalmasabb metróállomásai | TOP 5
egyéb

Kelet-Európa legizgalmasabb metróállomásai | TOP 5

A metrózásnak már önmagában egyedi a hangulata, a metróállomásoknak pedig különös az atmoszférája. Számos olyan állomás akad, mely építészeti megoldásainak köszönhetően igazán egyedi. Ezek a földalatti univerzumok sokszor reflektálnak a felszínen lévő világra, a korra és a városi életre. Szálljunk fel egy képzeletbeli metróra és nézzük meg Kelet-Európa legizgalmasabb metróállomásait!
Neonfeliratot a faladra!
design

Neonfeliratot a faladra!

Kézzel készült, egyedi LED-neonok, amelyeket nemcsak éttermek falán vagy fesztiválokon, de saját otthonunkban is elhelyezhetünk. Ruttner Tamarával, a The Neon Soda alapítójával beszélgettünk. Manapság egyre közkedveltebb a kicsit indusztriál, kicsit mid-century stílus a lakberendezésben, így a neonok is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Tamara ezt az igényt és a belőle fakadó