Sosem lehet eleget inni a tiszta forrásból | ISTO Architecture and Design Studio

Sosem lehet eleget inni a tiszta forrásból | ISTO Architecture and Design Studio

Vissza a gyökerekhez a művészet és a design területén egyre többször találkozunk kulturális örökségeket és népművészetet felölelő megoldásokkal. Ezek örök igazságokként folydogálnak a modernitás táptalaján, hogy mindig emlékeztesse az új nemzedékeket: összekötni a jelent a múlttal annyit jelent, mint tiszta forrásból inni, mikor megszomjazunk. Azt hihetnénk, hogy ez is egy divatos hóbort, de érdemes észrevenni, hogy talán még sosem volt ennyire fontos megőrizni értékeinket, mint manapság kifejezetten, ha Ukrajnáról van szó.

Az „isto” szó a szlávul annyit jelent, esszencia. Ezt a nevet viseli az az ukrán építésziroda, amely összegyúrta Ukrajna kiemelten fontos kulturális elemeit, hogy aztán egy enteriőrbe rendezze azokat. A 2013-ban alapított ISTO Architecture and Design Studio több mint 160 tervezésen és két irodán (Kijevben és Dubajban) túl most egy igazán egyedi projekt megvalósításán dolgozik. A stúdióra jellemző kreatív hozzáállás ezúttal is jelen van és visszarepít minket egészen a kezdetekhez – íme, a Roots projekt.

Gyökereink megkülönböztetnek bennünket másoktól. Bárhová is visz az élet a világban, a gyökereink mindig megalapoznak minket, ez örökké az identitásunkká válik – ez a gondolat inspirálta az ISTO úttörő „Roots” konceptuális lakását, amelynek központi elemeit az Ukrajnát évszázadok óta formáló emberek és mesterségek adták. Az építésziroda vezetője, Bogdan Kostelnyi és Katerina Volokh tervező az ősök történelmét kutatva alkották meg koncepciójukat. A projektnek nincs konkrét helyszíne, a világ bármely szegletében elképzelhető, de a koncepció filozófiája továbbra is ugyanúgy érvényesül. Ugyanez a párhuzam vonható az emberrel is: nem számít, hol vagy, a gyökereid akkor is beszélni fognak rólad – ebben az esetben az ukrán polonyna, a mák, Shchedryk, a vyshyvanka, Sevchenko, Lysenko és Kostenko a nosztalgián túl erős identitástudatot hordoznak magukban.

De térjünk át a tervezésre!

A lakás futurisztikus hálószobájában a szén textúráját idéző fekete kőzetszerkezet szokatlan hátteret teremt az ágynak. Ez szimbolizálja Ukrajna 34,4 milliárd tonnás szénkészletét, ami a legnagyobb Európában és az ország egyik legértékesebb iparágát biztosítja. Az ősi Trypillian kultúrából származó festett agyagedények pedig pipacsokra emlékeztetve díszítik a lakás egyedi ívű nappalijának falát.

A szoba közepén található szokatlan öltöző egy hatalmas rakétahajtómű, amely az űrhajózás megszületését szimbolizálja az ukrán tudós és mérnök, Szergej Koroljov előtt tisztelegve.

A vizualitással és a hanggal egyaránt játszva, a hálószobában egy bakelitlemez-lejátszóról szól a „Carol of the Bells.” A dal alkotója Mykola Leontovics ukrán zeneszerző, aki a világ újévi szimbólumának zenéjét írta.

Az étkezőasztal fölötti csillárt Fedir Pirotskyi ukrán mérnök, a vasúti villamosítási rendszer és elektromos villamosának feltalálója ihlette. Egy évvel találmánya után, a tudós terve szerint, Berlinben elindult az első villamos. A falat és a padlót gyapjú borítja, ami az ukrán juhtenyésztés ősi iparágának eredetét jelképezi. A gyapjú a legértékesebb birkatermék, amelyből hagyományos ruházatot, például a huculi gyapjúkabátokat, valamint szőnyegeket és takarókat készítenek.

Végezetül a fürdőszobában a mosdót keretező lenyűgöző absztrakt formák mangán– és rézérceket ábrázolnak, míg a kád mögötti kőtömb a sókristályokat idézi. Ukrajna vezető pozíciót őriz ezen ásványi anyagok lelőhelyeiben az ukrajnai Donbászban és az ország déli részén.

A mai gyorsan változó világban a „Roots” lakás arra emlékeztet, hogy lépjünk hátra és emlékezzünk arra, honnan erednek a gyökereink, és ebből fakadóan saját magunk is.

ISTO Architecture | Web | Facebook | Instagram

Forrás: Sajtóközlemény

továbbiak
A szerb Nikola Jokic felért az NBA csúcsára
lifestyle

A szerb Nikola Jokic felért az NBA csúcsára

Nikola Jokic lett az NBA, az észak-amerikai profi kosárlabda liga döntőjének legértékesebb játékosa, egyúttal csapatával, a Denver Nuggets-szal megnyerte a bajnoki címet. Jokic 1995-ben született a szerbiai Zomborban, először a belgrádi Mega Basket csapatát képviselte, majd 2015 óta az NBA-ben, a Denver Nuggets csapatában játszik. 2021-ben és 2022-ben az alapszakasz
Restaurált oltárkép, városi ünnep és archivált internet | Régiós Europa Nostra nyertesek
lifestyle

Restaurált oltárkép, városi ünnep és archivált internet | Régiós Europa Nostra nyertesek

Az Európai Bizottság és az Europa Nostra tegnap jelentette be az Európai Örökség Díj/Europa Nostra Díj 2023 nyerteseit, amelyek között számos közép-kelet-európai projekt található. Az Europa Nostra az európai kulturális és természeti örökség megőrzéséért dolgozó civil szervezeteket képviseli. A díj oldalán külön kiemelték az évente megrendezett Budapest 100 fesztivált,
A tűz diadala – UMO
lifestyle

A tűz diadala – UMO

A tűz maga az élet. Energia, születés, halál, megtisztulás – ha megtanuljuk tisztelni és bánni vele, akkor a leghasznosabb társ, ha viszont alábecsüljük erejét, veszélyes jelenség. Persze a valódi harmóniához nem hiányozhat a másik három elem, a föld, a víz, a levegő sem, amelyek egysége univerzumunk alapja. Mindez túl patetikusnak tűnhet,