fbpx
Nyomj Entert

Spiritualitás és csapatmunka a Leo Bistro új koktéljai mögött

Mindig kérdés, hogy miért is látogatunk meg egy adott vendéglátóhelyet, illetve miért térünk oda vissza akár sokadik alkalommal? Mi az, ami igazán képes lenyűgözni és magával ragadni a vendégeket? Az enteriőr és a design, a szerviz, vagy éppen az ízek és az illatok? Talán azzal járunk legközelebb az igazsághoz, ha azt mondjuk, hogy ezek összessége, az élmény az, amit egy vacsora, vagy éppen egy italozás során keresünk. Hét érzék, tarot kártya, különleges fűszerek, perui parfüm, illetve paradicsom és sárgadinnye ízeit egyesítő gyümölcs is a koncepció részét képezi a Leo Bistro új koktéllapján, aminek minden apró részletében érezhető a csapatmunka, az igényesség és a magas fokú szakmai hozzáértés.


A koktélozás kicsit olyan, mint egy testes vörösbor vagy éppen az opera – meg kell rá érni, fel kell hozzá nőni. Amikor már nemcsak az alkoholt akarjuk minél fogyaszthatóbb formában megkapni a bárpultnál ülve, hanem szeretnénk élményt is az italok mellé: izgalmas történeteket, különleges alapanyagokat, olyan benyomásokat keresünk, melyek még hetekkel később is gondolkodásra, vagy éppen egy kellemes emlék okozta mosolyra késztetnek minket.

A Leo Bistro signature itallapjának kialakításakor Dreghiciu Gábor bar manager, Sós Richárd bar manager assistant és csapatuk számára a fő szempont az volt, hogy kicsit megtréfálják, vagy éppen ingereljék az érzékeket. Így történt, hogy a Bloody Mary csak az ízében “vörös”, a Pina Colada a feje tetejére állt, illetve van olyan koktél, amiről szó szerint képtelenek vagyunk levenni a kezünket.

A hét új koktél a hét érzékhez kapcsolódik, melyek mindegyike a bistro csapata, illetve Csuthy Anna grafikus által újraálmodott tarot kártyákon jelenik meg. Így született meg az itallap arculata, egészen pontosan a Leo saját paklija. A kártyákat ízléses fekete borítékban kapjuk kézhez, ezt követően pedig nincs is más dolgunk, mint elmerülni a bistro stílusához tökéletesen passzoló lapok grafikájában, és a karakterekhez tartozó történetekben. „A Leo signature kártyák grafikai világa a tarot jelképrendszerből indult ki, az eredmény pedig az adott érzékszerv és a koktélokra jellemző rajzok kifejező elegye. A minimalista és modern line art illusztráció sötét alapon, rozé arany színű vékony vonalakkal az éjszakai élet és az égbolt misztikus világát idézi” – mesélte Anna a koncepcióról.


A koktélokat olyan különleges alapanyagok teszik izgalmassá, mint a szecsuáni bors, kefir, bodzaszirup, sáfrány vagy croissant szirup. Ez utóbbi a fenntarthatóság jegyében a Hotel Clark reggeliztetéséhez fel nem használt pékáruból készül, emellett pedig igazán karakteres ízt ad az italnak. Mivel a koktélok valóban minden érzékre szeretnének hatni, ezért közel sem állunk meg az egyedi ízeknél. A The Nosy Empress koktél érkezésekor parfümöt permeteznek a vendégek köré, a The Golden Note ital esetében kis zenedoboz teszi teljesebbé az élményt, az itallap legkülönlegesebb tagja pedig kétségtelenül a hetedik érzékhez kapcsolódó koktél, a Coracao Do Mundo (A Föld Szíve), ami egy üvegbúra alatt érkezik és sejtelmes kék fényben pompázik, miközben a Palo Santo fa füstje varázsolja el az asztal körül ülő vendégeket. A perui szent fa kérgének különlegessége, hogy ennek megszerzéséért nem vágnak ki fát, hanem ledobja a kérgét, és azt gyűjtik össze. Úgy tartják, hogy lélektisztító és tértisztító hatása van, így spirituális jelentősége miatt tökéletesen illik A Föld Szívét képviselő koktélhoz.

Az új signature itallap igazi csapatmunka eredménye, hiszen közösen ment az ötletelés a koktélok összetételét és elnevezését illetően, a saját pakli karaktereinek megalkotásából, emellett Zombori András fotóinak készítéséből is mindenki kivette a részét, ugyanis azok az étteremben felállított mini stúdióban készültek az MTVA kellékraktárából beszerzett eszközökkel.

A koktélok között találunk olyanokat is, amelyek esetében mi választhatjuk ki, hogy milyen alkohollal szeretnénk kérni. A tapasztalatok szerint általában a vodka a legnépszerűbb és leggyakoribb választás, egyszerűen csak azért, mert a többi tömény itallal szemben bizalmatlanok a vendégek. Mi viszont úgy gondoljuk, hogy ilyenkor érdemes segítséget vagy ajánlást kérni a bartenderektől, ugyanis ez tipikusan az az eset, amikor érdemes kilépni a komfortzónánkból és kipróbálni valami újat!


Fotók: Zombori András

Leo Bistro | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük