Startupper szakzsargon magyarul? | Megérkezett a Design Terminal vállalkozói szótára

Startupper szakzsargon magyarul? | Megérkezett a Design Terminal vállalkozói szótára

„Pingeld meg a munkatársad, mert 1on1 meetingre várja a CEO, ma van az onboarding!” ­– startup szótárt írt a Design Terminal, hogy mindezt te is megértsd.

Szerző: Jarada Yasmin

Ha eddig még elkerültek ezek az angol kifejezések, vagy éppen ellenkezőleg, már téged is idegesítenek, akkor a Szótárt neked találták ki. Kérdés az is, hogy vajon ki tudjuk-e kerülni az idegen nyelvű szóhasználatot, és anyanyelvünk segítségével megértetni magunkat? A digitálisan letölthető, rövid, mégis átfogó értelmező kéziszótárból kiderül.

Hogyan mondanád magyarul, hogy cherry picking? Hogyan definiálnád a hackathon műfaját vagy az exit jelenségét? Van-e magyar megfelelője a misztikus MVP-nek, vagyis minimum viable productnak? Egyáltalán mi az a startup egészen pontosan?!

A Design Terminal szeretne véget vetni a trendnek, miszerint felvágós mondatokkal erősítünk rá szakértelmünkre az üzleti életben. A közérthetőséggel azok felé is könnyebb nyitni, akik nincsenek benne ebben a világban vagy a fiatalabb korosztály tagjai. A kiadvány persze nem kezeli túl szigorúan a jelenséget, hiszen ahogy több fogalomnál rámutat, néha muszáj a külföldi megfelelőket használni, illetve nem érdemes modorosra magyarítani a kifejezéseket.

Legyen inkább egy megállapodás kétoldalú, a bilaterális helyett, és ha éppen egy brandről beszélünk, miért ne mondhatnánk, hogy márka? Egyszerűen csak azért, hogy tényleg mindenki megértse, amikor feltörekvő magyar vállalkozók sikereiről van szó.

A Design Terminal vállalkozói kéziszótára ezen a linken érhető el.

Design Terminal | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Egy mese, ami valóra vált – Taste of Transylvania
lifestyle

Egy mese, ami valóra vált – Taste of Transylvania

Ha valamit nagyon sokan kívánnak, előbb-utóbb valósággá válik – talán ez is lehetne a jelmondata az első Taste of Transylvania gasztrofesztiválnak, amit október 7-9. között rendeztek meg Gyimesközéplokon, a Hargita szívében. Az a nagybetűs vendéglátás, amivel fogadtak bennünket, testileg és lelkileg is hihetetlenül sokat adott, de ehhez sok ember hite és
Ezt a telet éljük túl és eljön a geopolitikai tavasz
strategy

Ezt a telet éljük túl és eljön a geopolitikai tavasz

A nyugati világ vezetői Varsóban gyűltek össze, hogy megvitassák az orosz-ukrán háború okozta kihívásokat. A következő gondolatok egy pillanatkép a háborúról és arról, hogy mit mernek kimondani a vezetők. Október elején Varsóban összegyűlt Közép-Európa, hogy megtárgyalja a háború okozta biztonsági kihívások sokaságát. Természetesen Németország és az Egyesült Államok kéz a
Művészet és funkció – a Robert Majkut Design díjnyertes tervezése
design

Művészet és funkció – a Robert Majkut Design díjnyertes tervezése

A Robert Majkut Design egy 1996 óta működő kreatív stúdió, amely az egyszerűbb építészeti, grafikai és terméktervezési, illetve márkaépítési feladatoktól fejlődött a nagyobb építészeti projektek megvalósításáig. Számos innovatív ötlet köthető a stúdióhoz, amely sajátos esztétikai érzékenységű, magas minőségű munkáival a világ legkülönbözőbb pontjain találkozhatunk. Robert Majkut már több évtizede tervez