Szakrális lámpacsoport a Kastélydombi Luther-kápolnában

Szakrális lámpacsoport a Kastélydombi Luther-kápolnában

A Pestszentimre kertvárosában 2017-ben átadott Kastélydombi Luther-kápolnában a fény jelenti az egyetlen díszítőelemet – és nincs is szükség ennél többre.

Az evangélikus egyházközösség templomait sosem jellemezte a túldíszítettség, és ebbe a hagyományba illeszkedik a Kastélydombi Luther-kápolna belső tere is. Ugyanakkor a fény szakrális terekben betöltött szerepét nem lehet elvitatni – a kápolna belsőépítészeti koncepciójában ezért itt is határozott figyelmet kapott a világítás, mely 2019-ben A Fény Mestere – Master of Light Nívódíjat is elnyerte.

Fotók: Bujnovszky Tamás 

A belsőépítészetért felelős Baló Dániel és Szüts Nóra a térszerkesztéssel és az anyaghasználattal is a tér szakrális minőségét igyekezték definiálni. A tető V alakú gerincvonala az oltár és az ég felé húzza a figyelmet. A tervezők az anyaghasználatban a hármasságot követték: a fa (székek, karzat) a földhöz való közvetlen kapcsolódást, támaszkodást, a sárgaréz (kereszt, lámpák) az égi és anyagi tartományok közti átvezetést és elválasztást, a homokfújt üveg (lebegő lámpatestek) pedig az éteri síkot, az égi minőséget képviselik. A belső tér egységes törtfehér, strukturált, viaszos mészvakolata méginkább kiemeli a fény visszafogott, de különleges játékát.

Fotók: Bujnovszky Tamás 

A kápolna ég felé törekvő belső terét tizenöt, mennyezetről függesztett lámpafüzér világítja meg, harmonikus, elmélyülést segítő szűrt fényt biztosítva az épület teljes magasságának. A LumoConcept által gyártott egyedi lámpafüzérek homokfújt üveg hengerekből és antikolt sárgaréz elemekből épülnek fel. A búrák belsejébe rejtett, fehérre festett acél merevítő csövek tartják egyben a vázszerkezetet – látszólag szakaszokra törik, ahol a fény az egyetlen összekötő kapocs. A hengeres búra alsó és felső részében ülnek az integrált ledek, a két irányból megvilágított üvegen keresztül így egyenletes, diffúz fényt kap a tér. Füzérenként minden legalsó búra egy harmadik, lefelé világító ledet is kap direkt irányban.

Fotók: Bujnovszky Tamás 

A minimalista, fényhangsúlyos enteriőr nem csak az evangélikus templomok hagyományainak felel meg, a kortárs építészet törekvéseire is ugyanúgy reflektál.

Fotók: Bujnovszky Tamás 

Belsőépítészet, világítás koncepció | Baló Dániel, Szüts Nóra
Műszaki konstrukció, egyedi gyártás | LumoConcept: Jánosi András, Dobrovitz István
Vezető építész tervező | Krizsán András DLA MODUM Építésziroda Kft.

továbbiak
Fényeskedjenek!
stúdió

Fényeskedjenek!

Az idei év a nyolcadik, melyben megemlékezünk valamilyen formában a márciusi forradalomról. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc eszmeisége magazinunk fennállása óta állandó és szeretett téma, melyre minden körülmények között készülünk. Idén elhagytuk Budapest határait és Kiskunfélegyházától Ikervárig bejártuk az országot, hogy olyan szobrokról készíthessünk felvételeket, amelyek talán Petőfiről, Batthyányról
Pinus Étterem | Liptószentmiklós, Szlovákia
architecture

Pinus Étterem | Liptószentmiklós, Szlovákia

Azt egy ideje sejtettük már, hogy érdemes rajta tartanunk a szemünket a fiatal szlovák építészirodákon, de az ARCHITEKTI a Pinus Étteremmel még minket is meglepett. Kulináris élmény 1000 négyzetméteren, az Alacsony-Tátra lábánál. Az ARCHITEKTI [https://www.architekti.sk/]weboldalán keresgélve azt gondoltuk, hogy valamiféle építészeti gyűjtőoldalra tévedtünk: a gazdag portfolió
HYPE | Heti programajánló
news

HYPE | Heti programajánló

Amint jön a jó idő, kezdjük érezni, lassan ránk fér egy gardróbfrissítés, és ekkor bizony fogékonyabbak vagyunk a divat-inspirációkra is. Ezt valahogy Budapest is megérezte, hiszen a következő napok jobbnál jobb divatprogramokkal kecsegtetnek. Azért nem csak a fashionisztáknak kedvez március második hete: kiállításmegnyitó, műteremlátogatás, smART! XTRA előadás és egy képregényes