Templomból a tésztaboltba | Borsa Aliz X Buono!

Templomból a tésztaboltba | Borsa Aliz X Buono!

A világ legjobbjaiként díjazott olívaolajak, balzsamecetek, különféle olajbogyók, sóban eltett kapribogyók, igazi olasz szemes kávék és sok más klasszikus olasz alapanyag – a Buono! olívaolaj- és tésztaszaküzlet apró boltja Olaszország egy kis szeletét hozza el a Teréz körútra. Az élelmiszerbolt arculatát is az olasz kultúra inspirálta, kialakításáért pedig Borsa Aliz tervezőgrafikus felelt.

Az olasz konyhában a friss, helyi hozzávalókon múlik minden: ezt a filozófiát vallja a Buono! olívaolaj- és tésztaszaküzlet is – egy apró bolt rengeteg prémium minőségű finomsággal, amelyek nemcsak neves éttermek, de hétköznapi emberek vágyait is teljesíti. A szaküzlet tulajdonosa Giuseppe Scaricamazza félig olasz, félig magyar származású olívaolaj- és tésztakereskedő: személye nem csak a Buono! repertoárját és szellemiségét, de annak megjelenését is meghatározza.

Giuseppe Dél-Olaszországból, az Abruzzo régióban található Teramo városából származik. Itt található a San Donato a Castelli templom, amelynek kazettás a mennyezete. A kazetták festett majolikalapokból készültek, amelyeken a templomot építtető egyházi és közjogi méltóságokat, városi elöljárókat, valamint a környék természeti motívumait és állatait örökítették meg. Giuseppe már gyerekkora óta kötődik ehhez a helyhez – az innen hozott másolatok a bolt csempéi között is megtalálhatók. Alizt, az arculat tervezőjét is ezek a csempelapok inspirálták, amikor megalkotta a Buono! fő szimbólumát: egy olajágat tartó madarat.

A templom kazettáinak motívumai nem csak a Buono! emblémájában, de egyéb elemeken is visszaköszönnek: a cégéren, a hűségkártyán, a csomagolópapíron, az üveges termékek címkéin,  a narancshoz, bergamotthoz és citromhoz tartozó vászontáskán, illetve a panettone nevű, tradicionális karácsonyi kalácshoz készült pecséten.

A tervezés során kölcsönkaptam a templomról szóló könyvet, a terméknevek kitalálásakor ebből választottunk mindegyikhez saját karaktert. Nőnemű szavakhoz női méltóságokat, férfinemű szavakhoz pedig férfiakat. Mindegyik figurát átdolgoztam: volt, hogy többet dolgoztam össze, másokhoz hozzáadtam titkos motívumokat, és van olyan, amiről még Giuseppe sem tud: a saját kedvemre merültem el ebben a világban. Nagyon hálás tervezői feladat” – mondta el Aliz.

Aliz most éppen a tésztacímkék egységesítésén dolgozik, valamint a Buono! webshopja is új külsőt kap majd általa a közeljövőben. Ha ti is az olasz gasztronómia szerelmesei vagytok, vagy csak szeretitek a friss és magas minőségű alapanyagokból készült ételeket, fedezzétek fel a Buono! kínálatát.

Borsa Aliz | Instagram | Behance
Buono! | Web | Facebook

továbbiak
Orvostechnikai- és horgászeszköz is nyert idén Magyar Formatervezési Díjat
branding

Orvostechnikai- és horgászeszköz is nyert idén Magyar Formatervezési Díjat

Átadták a Magyar Formatervezési Díjat és a Design Management Díjat, a nyertesek és legjobb pályázók műveit a Néprajzi Múzeumban állítják ki október 7. és 30. között. A Budapest Design Week nyitóeseményén immár hagyomány, hogy kiosztják a magyar designszakma két fontos elismerését, a Magyar Formatervezési Díjat és a Design Management Díjat.
Litván asszonyok és a fenntartható divat – hamar a kedvencünk lett a The Knotty Ones
business

Litván asszonyok és a fenntartható divat – hamar a kedvencünk lett a The Knotty Ones

A The Knotty Ones története olyan, mint egy modern népmese: három egykori kollégiumi szobatárs, Akvilė, Danutė és Sandra elhatározták, hogy szeretnének valamit tenni annak érdekében, hogy szeretett hagyományaikat népszerűsítsék. A márka viszont amellett, hogy a litván kulturális örökséget önti modern formába, nagyon fontos társadalmi üzenetet is hordoz. Annak érdekében, hogy
Ruházati kollekcióval bővül az YKRA
branding

Ruházati kollekcióval bővül az YKRA

Új kollekcióval üdvözli az őszi szezont az YKRA – ezúttal viszont már nemcsak a hátizsákok között válogathatunk, hanem ruhatárunkba is csempészhetünk új darabokat a magyar márkától. Lakatos Balázs, a márka alapítója elmondása szerint a tavaly tíz éves brand régóta dédelgetett álma egy ruhakollekció megvalósítása. A frissen debütált YKRA APPAREL kollekcióról Balázzsal