fbpx
Nyomj Entert

Templomból a tésztaboltba | Borsa Aliz X Buono!

A világ legjobbjaiként díjazott olívaolajak, balzsamecetek, különféle olajbogyók, sóban eltett kapribogyók, igazi olasz szemes kávék és sok más klasszikus olasz alapanyag – a Buono! olívaolaj- és tésztaszaküzlet apró boltja Olaszország egy kis szeletét hozza el a Teréz körútra. Az élelmiszerbolt arculatát is az olasz kultúra inspirálta, kialakításáért pedig Borsa Aliz tervezőgrafikus felelt.

Az olasz konyhában a friss, helyi hozzávalókon múlik minden: ezt a filozófiát vallja a Buono! olívaolaj- és tésztaszaküzlet is – egy apró bolt rengeteg prémium minőségű finomsággal, amelyek nemcsak neves éttermek, de hétköznapi emberek vágyait is teljesíti. A szaküzlet tulajdonosa Giuseppe Scaricamazza félig olasz, félig magyar származású olívaolaj- és tésztakereskedő: személye nem csak a Buono! repertoárját és szellemiségét, de annak megjelenését is meghatározza.

Giuseppe Dél-Olaszországból, az Abruzzo régióban található Teramo városából származik. Itt található a San Donato a Castelli templom, amelynek kazettás a mennyezete. A kazetták festett majolikalapokból készültek, amelyeken a templomot építtető egyházi és közjogi méltóságokat, városi elöljárókat, valamint a környék természeti motívumait és állatait örökítették meg. Giuseppe már gyerekkora óta kötődik ehhez a helyhez – az innen hozott másolatok a bolt csempéi között is megtalálhatók. Alizt, az arculat tervezőjét is ezek a csempelapok inspirálták, amikor megalkotta a Buono! fő szimbólumát: egy olajágat tartó madarat.

A templom kazettáinak motívumai nem csak a Buono! emblémájában, de egyéb elemeken is visszaköszönnek: a cégéren, a hűségkártyán, a csomagolópapíron, az üveges termékek címkéin, a narancshoz, bergamotthoz és citromhoz tartozó vászontáskán, illetve a panettone nevű, tradicionális karácsonyi kalácshoz készült pecséten.

A tervezés során kölcsönkaptam a templomról szóló könyvet, a terméknevek kitalálásakor ebből választottunk mindegyikhez saját karaktert. Nőnemű szavakhoz női méltóságokat, férfinemű szavakhoz pedig férfiakat. Mindegyik figurát átdolgoztam: volt, hogy többet dolgoztam össze, másokhoz hozzáadtam titkos motívumokat, és van olyan, amiről még Giuseppe sem tud: a saját kedvemre merültem el ebben a világban. Nagyon hálás tervezői feladat” – mondta el Aliz.

Aliz most éppen a tésztacímkék egységesítésén dolgozik, valamint a Buono! webshopja is új külsőt kap majd általa a közeljövőben. Ha ti is az olasz gasztronómia szerelmesei vagytok, vagy csak szeretitek a friss és magas minőségű alapanyagokból készült ételeket, fedezzétek fel a Buono! kínálatát.

Borsa Aliz | Instagram Behance
Buono! | Web | Facebook

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük