Vajon mire gondolt a "költő"?

Vajon mire gondolt a "költő"?

A lengyel fotós sejtelmes munkái nem akarják megmagyarázni önmagukat, inkább ránk hagyják, hogy magunk számára tárjuk fel álomszerű világukat.

Titus 1972-ben született a lengyel Wroclaw városában, ahol nem sokkal később, nagyjából hétéves korában a fotózással is megismerkedett. Édesapja vásárolta neki első analóg fényképezőgépét, aminek varázsa rögtön beszippantotta. Egy időre azonban mégis félretette a fotózást és építészeti karon végezte el az egyetemet, majd 2016-ban visszatért szenvedélyéhez. Egy korábbi interjúban így magyarázta az analóg fotózáshoz fűződő kapcsolatát:

„Analóg fényképezőgéppel dolgozni olyan, mintha egy partnerrel dolgoznál. Ezt úgy értem, hogy megvan a maga művészi hozzájárulása. Leglábbis a filmnek, nem feltétlenül az eszköznek.”

Fotóit javarészt nem javítja szerkesztő programokban, hanem meghagyja őket olyannak, amilyennek a fény megfestette. Úgy gondolja az előmunkálatokkal kell megteremteni a saját koncepciónknak megfelelő környezetet, majd hagyni, hogy a gép és a film meglepjen bennünket. Később csak a kisebb szépséghibákat szabad javítgatni a képeken.

Témája elsősorban az emberek, művei között leginkább portrékat és aktokat találunk. Emellett képein a másik főszereplő általában maga a fény, amely különböző forrásokból, különböző színekben pompázva világítja be a jelenlevőket. Fényképei sokszor festményeket idéznek, ebben pedig a fénynek is nagy szerepe van, például a chiaroscuro – azaz fény-árnyék – használata nagyon jellemző művészetére.

Misztikus atmoszférájú fotói arra késztetik a nézőt, hogy valamilyen mélyebb jelentés vagy megfejtés után kezdjen el kutatni, Titus művészetének azonban épp abban rejlik a játéka, hogy képei sosem fedik fel magukat teljesen. Karakterei mozdulataiban, tekintetében mindig felfedezhetünk valamiféle eseményszerűséget, úgy érezhetjük, hogy valamilyen történések közepébe csöppentünk. Ennél többet viszont ritkán árul el nekünk, benne hagy a feszültségben, amit csak saját magunk által alkotott magyarázatokkal oldhatunk fel.


Fotók: Titus Poplawski

Titus Poplawski | Instagram | Facebook

Forrás: thephoblographer

továbbiak
Gondolatok a háború egyéves fordulóján
strategy

Gondolatok a háború egyéves fordulóján

Egy éve támadta meg Oroszország Ukrajnát. Gondolatok, lehetőségek és folyamatok Ukrajnáról, Oroszországról, a nemzetközi folyamatokról és a Westlessness lehetőségéről. Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke kedd délelőtt mondott beszédet az orosz parlament alsó- és felsőházának közös ülésén, az orosz-ukrán háború egyéves évfordulója alkalmából. Az orosz elnök mondandója dióhéjban: ha Oroszország nem támadja
Cseh hangmérnök kapott BAFTA-díjat
lifestyle

Cseh hangmérnök kapott BAFTA-díjat

Viktor Prasil cseh hangmérnök kapta a legjobb hangért járó BAFTA-díjat a Nyugaton a helyzet változatlan című filmben végzett munkájáért. Az Erich Maria Remarque könyvéből készült új filmadaptáció összesen hét díjat nyert – nem angol nyelvű alkotás még sohasem kapott ennyit. A filmet egyébként nagyrészt Csehországban forgatták: szerepelt benne a prágai német
Ma indul a szlovén Planicában az északisí-világbajnokság
planica

Ma indul a szlovén Planicában az északisí-világbajnokság

Február 21. és március 5. között Planica ad otthont Szlovénia eddigi legnagyobb sporteseményének, a 43. északisí-világbajnokságnak. A Júliai-Alpok északi részén, az egy védett gleccservölgyben fekvő Planica, amelyet Hókirálynőnek is szoktak nevezni, az ország egyik nemzeti szimbólumának számít. Az első síugrósáncot 1932-ben építették, ma már majdnem ötvenmillió eurós modern északi síkomplexum