Eltérő valóságok feltörekvő hazai fotósok tükrén keresztül | TOP 5

Eltérő valóságok feltörekvő hazai fotósok tükrén keresztül | TOP 5

Bár egy ország határai pontosan körvonalazhatóak, a benne élő fiatalok történetei és merőben különböző élményei a felnőtté válásról, az élettér változatos leképezéseiről, az önismeretről és családi történetek megismeréséről határtalanok. Ebben a válogatásban most magyar fotósok mutatják be a párhuzamos valóságok egy-egy szegletét.


Ornella Mari  

Az olasz-magyar származású, a MOME fotográfia szakán tanuló 26 éves Ornella önmagát keresi mások problémáinak, lelki viszontagságainak megismerésén keresztül. Keresi a budapesti éjszakában, a saját tükörképében és nőiségének meg(nem)élésében. Ugyanis Ornella borderline személyiségzavarral él, így legújabb projektjét is a mentális betegségek, lelkiállapotok köré építi. Szeretné megmutatni, hogyan rakódtak össze benne gyermekkori traumái, milyen volt apa nélkül felnőni, majd nagyvárosi nővé válni Magyarországon.

Jelenleg egy saját fotókönyv kiadásán dolgozik, illetve a Margitka Vintage Shopban látható néhány fényképe.


Szabó R. János  

Fotóin keresztül egy egészen érintetlen magyar valóság tárul elénk. Olyan csendes, természetközeli, világot mutat meg hazánk egyik szegletéből, amit kevesen ismernek igazán közelről. Szabó R. János Kömörőn született és nőtt fel, Magyarország és Ukrajna határától alig 15 kilométerre. Kisfiúként napjait gyakorta az Öreg-Túr partján töltötte, egyetemistaként viszont a fővárosi underground zajos életébe keveredett bele, elkezdett hiphop bulikat fotózni, ami hatalmas kontrasztban volt korábbi életével.  

Átlagos vidéki határmenti településről van szó, átlagosnak tűnő falusi emberekkel, mégis új szemszögből láthatjuk ezt a sokak számára ingerszegény környezetet. A környéken a folyó a helyi élet mozgatórugója, így a „Történetek az Öreg-Túr mentén” című projekt és a Capa Központban megjelent kiállítás sajátos érzékenységgel mutatja be a túriak életét.


Zwickl Pál

Zwickl megszokott, mégis szokatlan, természetesen mesterséges, furcsa mégis középszerű banális jelenségek nagyítóján át örökíti meg a budapesti huszonévesek mindennapjait.

A jelenleg Bécsben fotográfiát és time-based médiát tanuló Zwickl Pál a történetmesélés különböző vizuális módszereivel kísérletezik, miközben saját határait feszegeti. Fotóin megbújik a fiatalos ironikusság, összevisszaság, a bizonytalan jövővel kapcsolatos érzelmek, és természetesen a bonyolult emberi kapcsolatok.


Eördögh Lola

Eördögh Lola jelen valóságát emlékein keresztül ismerhetjük meg. Legfrissebb munkájában a családja és gyermekkora maradandó történeteit alkotja újra fotográfiáin. A miskolci születésű, de a fővárosban nevelkedő Lola gyermekkora óta sok időt töltött Miskolcon, majd később édesapja tanyáján, így személyes élményein át kapcsolódik a vidéki, városi és tanyasi környezethez.

„Azt az atmoszférát szeretném újrateremteni a képeken, amik az emlékeimben élnek. Nagyon más folyamat ezzel foglalkozni, mint önmagában egy eseményt újrarendezni, hiszen ezek már inkább belső, szubjektív terek, a saját megéléseim a múltról, azok a részletek, amik a mai napig meghatározóak számomra” – írja a projektjéről, amely a MOME fotográfia szakán készülő mestermunkája is egyben. A végleges sorozatot ő is egy könyv formájában képzeli el, amiben a képek mellett olvasható lesz az emlékekben szereplők saját visszatekintése is.


Mohos Zsófia

Zsófi munkájáról már itt írtunk korábban egy interjúban. A magyar lét egy különleges, sokaknak csupán a szuvenírboltok kirakataiban létező realitását mutatja be, ami nem más, mint a folklór népviselet és hagyományőrzés dokumentációja. Zsófi terepe az az elbűvölő Palócföld, amit Mikszáth novelláiból ismerhetünk, ő azonban jóval közelebbről tárja elénk ezt az eltűnőben lévő világot, Zsuzsi néni, Bözsi néni és a helyiek életén keresztül. „Egy régi, igazi életről szeretnék mesélni a képeimmel” – mondta. Egy elzárt, mégis bájos Görbeországról.


Ornella Mari | Instagram | Web
Szabó R. János | Instagram
Eördögh Lola | Instagram
Zwickl Pál | Instagram
Mohos Zsófia | Instagram

továbbiak
Fenntarthatóságra tanít a Piqniq Budapest
lifestyle

Fenntarthatóságra tanít a Piqniq Budapest

Az étkezésünket érintő legégetőbb témakörökben (fenntarthatóság, egészségtudatosság, gazdaságosság) készültek könnyen érthető és kézenfekvő tippeket tartalmazó videók azoknak, akik okosabban és tudatosabban szeretnének élni. Régóta tudjuk, hogy lassabban, okosabban, fenntarthatóbban kellene élni, és hogy most van itt az ideje pozitív, bátorító és előremutató megoldásokat eszközölni, hiszen túlzás nélkül a jövőnk a
Twisted #5 – Rendhagyó ételpárosok
lifestyle

Twisted #5 – Rendhagyó ételpárosok

Ízlések és pofonok – mondjuk akkor, amikor kedvelünk valamit, amit más éppen nem szeret, vagy éppen mi botránkozunk meg az ő választásain. Bizonyos kombinációk ugyanis furcsának tűnhetnek elsőre, mégis működnek a valóságban. Aktuális epizódunkban jöjjenek a híres-hírhedt párosok! Valószínűleg mind hallottunk már valakiről, aki ismer valakit (ugye), aki nem úgy fogyaszt
Elhagyatott gyönyörűségek | Balaton offseason
lifestyle

Elhagyatott gyönyörűségek | Balaton offseason

Izgalmas formák, megkapó sztorik és elhagyatottnak tűnő vidék: ilyen a szezonon kívüli üdülőparadicsom Bartha Dorottya, a Balaton offseason Instagram-oldal ötletgazdájának lencséjén keresztül, aki most arról mesél, hogyan talált rá szerelemprojektjének témájára. Hogyan kerültél a Balatonra épp akkor, amikor „már a madár se jár” arra? Hagyományosan viszonylag kihaltak ilyenkor ezek az