Felfelé zöldülő városok: a vertikális kerteké a jövő? | TOP 5

Felfelé zöldülő városok: a vertikális kerteké a jövő? | TOP 5

Nyugat-Európában már a huszadik században belevágtak a függőleges kertek és farmok kezdetleges megvalósításába, azonban mindez a keleti térségben még csak nyomokban fedezhető fel. Manapság felfelé építkezünk, de vajon gazdálkodni is tudunk ebbe az irányba?


A vertikális gazdálkodás beltérben működik, több szinten, felfelé haladva, kihasználva a belmagasság előnyeit. Ezekben a többszintes üvegházközpontokban termőtalaj helyett hidropóniával (tápfolyadékrendszerrel) és LED-es lámpákkal oldják meg a termesztést.

Mivel az újabb épületek száma a gyarapodó városi lakosság számával arányosan nő, ezért a városi élelmiszerkereslet is egyre nagyobb, ellenben a hely egyre kevesebb. A zöld területek fogynak, és egyre távolabbról szállítják be az alapvető termékeket a városok központjaiba, ráadásul a levegő minősége is romlik az egyre  növekvő betontengerben.

A vertikális gazdálkodás és a városi kertészkedés két olyan jövőbe mutató koncepció, amely talán lehetővé teszi a lokális mezőgazdasághoz való visszatérést.
Legnagyobb előnye a helytakarékosság, és az időjárási viszonyoktól független, állandó termelés lehetősége. Azonban az ehhez szükséges mesterséges fény és energia gyakran áll a kritika középpontjában.

A régióban még elég gyerekcipőben jár a vertikális gazdálkodás mint rendszer, viszont a függőleges kertek kialakítására már láthatunk több példát is. Bár ezek esetében elsősorban a városi kép zöldbe borításán és szépítésén van a hangsúly, működésük alapjában véve hasonló. Nézzük meg a lokális felhozatalt!


Ultragreens
Ploiești, Tătărani | Románia

A tervek szerint a most novemberben induló két romániai üvegház lesz a legnagyobb vertikális farm Európában. Az Ultragreens (korábban: Fresh Microgreens) nevű vállalat több mint 2.2 millió eurót fektetett be a projektbe. A farmok Tătărani és Ploiești városában épültek azzal a céllal, hogy az Eisberg és a Kaufland márkák beszállítóiként termeljenek.


Living wall
Posejdon | Lengyelország

Ez a „lélegző fal” a Posejdon épület része, amely Lengyelország egyik legkörnyezetbarátabb létesítménye, ugyanis 6500 növénypalántát ültetettek bele a fal létrehozásakor.


Nemanjina Complex
Belgrád | Szerbia

Belgrád központjában egy föld feletti és alatti parkolóházat építenek, amelynek különlegessége a hozzáadott zöld fal. Az épület összesen kilenc emeletből áll majd, 181 parkolóhellyel, amelyeket az államigazgatás alkalmazottai számára hoznak létre. A várostervezési projektet a Geoproject engineering cég koordinálja, és a tervek szerint már jövőre megkezdik az építési munkálatokat.


Mol kút
Budapest | Magyarország

Az egyetlen számottevő vertikális zöld kerthez közelítő megoldás az Istenhegyi úti Mol kút zöld fala, amelyhez kihelyezett napelem „fák” is társulnak a környezetbarát benzinkút részeként.


Mala Ulica
Ljubljana | Szlovénia

Bár Ljubljana viseli a legzöldebb európai főváros címét, zöld falakban még nem igazán bővelkedik, ez a játszótéri felület talán a leglátványosabb példa, a Mala Ulica Családi Központban.

Források: Romania Posts | Economica | Terapia Urbana | Vertical Garden Budapest | Építészfórum | Serbia Post

továbbiak
A modern nő tíz arca | Anka X Hajdú Anett
design

A modern nő tíz arca | Anka X Hajdú Anett

Bemutatkozik az ANKA ART limitált, kézzel készült legyezőkollekciója, amelyet tíz női karakter inspirált. A darabok különleges divatkiegészítőként és egyedi lakásdekorációként is funkcionálnak. Az Anka legyezőmárka egyedi, évente új kollekcióval és egyben együttműködéssel megjelenő művészeti almárkája, az ANKA ART első limitált darabjait Hajdú Anett illusztrátor álmodta meg. Anett 2011-ben diplomázott a
Anyaság a hintőporon túl – Hana Knížová az idill helyett a valóság báját tárja elénk
lifestyle

Anyaság a hintőporon túl – Hana Knížová az idill helyett a valóság báját tárja elénk

Hogy milyen érzés édesanyának lenni? A nagykönyv szerint a világ legcsodálatosabb dolga, de vajon milyenek lehetnek a valóságban egy anyatej illatú, zsírkrétával dekorált lakás mindennapjai? Hana Knížová fotográfus Mothers sorozata keserédes betekintést enged az anyaság szerepébe a gyermekágyi időszaktól egészen a kiskamaszkorig. Kócos haj, kisebesedett mellbimbók és állandó társaság – de
Ezerarcú történetek |  TOP 5
design

Ezerarcú történetek | TOP 5

Mai válogatásunkban öt könyvdesignt gyűjtöttünk össze, amelyek láttán a könyvimádók szíve biztosan megdobban. Íme! Manapság egyre nehezebb fenntartani az emberek érdeklődését és figyelmét, hiszen mindenki hozzászokott a folyamatosan és gyorsan áramló információhoz, amivel az olvasás nem tud lépést tartani. A gyerekeknek szóló könyvek tele vannak képekkel, érdekes textúrákkal, hogy fenntartsák