Felfelé zöldülő városok: a vertikális kerteké a jövő? | TOP 5

Felfelé zöldülő városok: a vertikális kerteké a jövő? | TOP 5

Nyugat-Európában már a huszadik században belevágtak a függőleges kertek és farmok kezdetleges megvalósításába, azonban mindez a keleti térségben még csak nyomokban fedezhető fel. Manapság felfelé építkezünk, de vajon gazdálkodni is tudunk ebbe az irányba?


A vertikális gazdálkodás beltérben működik, több szinten, felfelé haladva, kihasználva a belmagasság előnyeit. Ezekben a többszintes üvegházközpontokban termőtalaj helyett hidropóniával (tápfolyadékrendszerrel) és LED-es lámpákkal oldják meg a termesztést.

Mivel az újabb épületek száma a gyarapodó városi lakosság számával arányosan nő, ezért a városi élelmiszerkereslet is egyre nagyobb, ellenben a hely egyre kevesebb. A zöld területek fogynak, és egyre távolabbról szállítják be az alapvető termékeket a városok központjaiba, ráadásul a levegő minősége is romlik az egyre  növekvő betontengerben.

A vertikális gazdálkodás és a városi kertészkedés két olyan jövőbe mutató koncepció, amely talán lehetővé teszi a lokális mezőgazdasághoz való visszatérést.
Legnagyobb előnye a helytakarékosság, és az időjárási viszonyoktól független, állandó termelés lehetősége. Azonban az ehhez szükséges mesterséges fény és energia gyakran áll a kritika középpontjában.

A régióban még elég gyerekcipőben jár a vertikális gazdálkodás mint rendszer, viszont a függőleges kertek kialakítására már láthatunk több példát is. Bár ezek esetében elsősorban a városi kép zöldbe borításán és szépítésén van a hangsúly, működésük alapjában véve hasonló. Nézzük meg a lokális felhozatalt!


Ultragreens
Ploiești, Tătărani | Románia

A tervek szerint a most novemberben induló két romániai üvegház lesz a legnagyobb vertikális farm Európában. Az Ultragreens (korábban: Fresh Microgreens) nevű vállalat több mint 2.2 millió eurót fektetett be a projektbe. A farmok Tătărani és Ploiești városában épültek azzal a céllal, hogy az Eisberg és a Kaufland márkák beszállítóiként termeljenek.


Living wall
Posejdon | Lengyelország

Ez a „lélegző fal” a Posejdon épület része, amely Lengyelország egyik legkörnyezetbarátabb létesítménye, ugyanis 6500 növénypalántát ültetettek bele a fal létrehozásakor.


Nemanjina Complex
Belgrád | Szerbia

Belgrád központjában egy föld feletti és alatti parkolóházat építenek, amelynek különlegessége a hozzáadott zöld fal. Az épület összesen kilenc emeletből áll majd, 181 parkolóhellyel, amelyeket az államigazgatás alkalmazottai számára hoznak létre. A várostervezési projektet a Geoproject engineering cég koordinálja, és a tervek szerint már jövőre megkezdik az építési munkálatokat.


Mol kút
Budapest | Magyarország

Az egyetlen számottevő vertikális zöld kerthez közelítő megoldás az Istenhegyi úti Mol kút zöld fala, amelyhez kihelyezett napelem „fák” is társulnak a környezetbarát benzinkút részeként.


Mala Ulica
Ljubljana | Szlovénia

Bár Ljubljana viseli a legzöldebb európai főváros címét, zöld falakban még nem igazán bővelkedik, ez a játszótéri felület talán a leglátványosabb példa, a Mala Ulica Családi Központban.

Források: Romania Posts | Economica | Terapia Urbana | Vertical Garden Budapest | Építészfórum | Serbia Post

továbbiak
Csokoládédarabokra emlékeztetnek a hangulatos lengyel cukrászda padlójának csempéi
east

Csokoládédarabokra emlékeztetnek a hangulatos lengyel cukrászda padlójának csempéi

Bár az újhullámos gasztroforradalom az édességfogyasztási szokásainkra is befolyásolta, az ínycsiklandozó tortákat, finom aprósüteményeket és különböző fajta desszerteket áruló klasszikus cukrászdák sosem mennek ki a divatból. Igaz, ezen a területen is komoly verseny folyik; a modern, mindenmentes finomságokat áruló üzletek mellett néha szeretünk beülni egy régi tradíciókat és hagyományokat őrző
Izgalmas grafikák, lenyűgöző enteriőr – kávézók a régióból stílusos arculattal | TOP 5
poland

Izgalmas grafikák, lenyűgöző enteriőr – kávézók a régióból stílusos arculattal | TOP 5

Ragyogó napsütés, frissen sült péksütemények, ínycsiklandozó illatú specialty kávé és persze egy kellemes terasz a belváros egyik hangulatos utcájában – azt gondolhatnánk, minden feltétel adott a tökéletes kávézó megnyitásához! Ám a kávé minősége mellett érdemes hangsúlyt fektetni a legapróbb részletekre is! Egy érdekes vizuális megoldásokat felvonultató logó, egy különleges enteriőr vagy
A régió legstílusosabb loft lakásai | TOP 5
design

A régió legstílusosabb loft lakásai | TOP 5

Bármelyik nagyvárosba visz az utunk, biztosan találkozunk a városképet rontó, esztétikusnak nem mondható, elhagyatott gyárépületekkel. A rozsdaövezetnek nyilvánított területek újragondolása számos problémát felvet, ezért akár hosszú évekig is üresen állnak az egykor ipari célokra használt üzemcsarnokok. Pedig egyre többen keresik a régi gyárakból kialakított izgalmas loft lakásokat. Mai válogatásunkban ezekből