Twisted – Kifordított ételélmények

Twisted – Kifordított ételélmények

Sokkal hamarabb eszünk a szemünkkel, mint a szánkkal – elég egy-egy látvány vagy illat, hogy beindítsa a percepciót. Most kísérletet teszünk arra, hogy a fotó segítségével idézzük meg a különböző állagokat, puhától a nyúlósig, de vajon hat annyira, mint a valóságban?

Mint tudjuk, az evés multiszenzoriális élmény. Amikor elénk kerül egy tál étel, vagy csak valami, amit várhatóan meg fogunk kóstolni, a látással befogadjuk az elsődleges ingereket, az étel színét, formáját, sejthető textúráját és állagát. Ennek evolúciós okai is vannak, hiszen őseink így tanulták meg felismerni a megbízható táplálékot, például az erdőben gyűjtögethető, nem mérgező bogyós gyümölcsöket, más növényeket. Manapság ezt a hatást rengeteg módon aknázzuk ki, például a reklámiparban, ahol hirdetések ezreivel találkozhatunk, amelyek a látványon keresztül ragadják meg a figyelmünket, például szaftos, gőzölgő steakkel, fényes, pirosló almával, egy nagy pohár habzó sörrel, hidegen lecsapódott párával az oldalán. Ez a food styling területe is, ahol a kreatív szakemberek az alapanyagokban rejlő lehetőségekkel játszanak, akár úgy is, hogy nem valódi eszközökhöz nyúlnak (gondoljunk csak az órákon át nem elázó gabonapehelyre tej helyett folyékony ragasztóban, vagy a borotvahabra, mint a tejszínhab helyettesítőjére).

Az elmúlt években divattá vált, hogy megmutassuk az ételek valódi arcát is, tehát azt, hogy nem feltétlenül az a jó, ami szép, inkább az, ami őszinte. Az áruházláncok, csomagolásmentes boltok ráerősítettek erre a tendenciára, méghozzá úgy, hogy külön jelzéssel ellátva, de megvásárolhatóvá tették a kevésbé tökéletes kinézetű zöldségeket, gyümölcsöket is, amelyeknek élvezeti értéke tulajdonképpen ugyanúgy van, mint a hibátlan társaiknak. Sokan tudatosan keresik ezeket a termékeket, sőt, hazai alapítású ételmentő applikáció is berobbant a piacra, így látszik a változó attitűd. Megtanultuk ugyanis, hogy egy ételnek más dimenziói is vannak a kinézeten túl, ahol a többi érzékszerv is belép.

A látás után a tapintás a következő, ideális esetben evőeszköz nélkül. Teljesen más élmény kézzel fogyasztani valamit, mint késsel-villával, hiszen az a bőrünkön lévő receptorokon át is érkezik üzenet arról, mennyire érett vagy friss az adott dolog és milyen élmény lesz elfogyasztani. Adott esetben a strukturális változások akár fel is hívhatják a figyelmünket valamire, például, hogy maradt-e nem ehető rész a felületen (pl. héj vagy szálka), de a hőmérséklet is kiderül így, hogy valami túl forró vagy túl hideg-e a fogyasztáshoz. Amikor az orrunkhoz emeljük az ételt, akkor a szaglás a következő működésbe lépő érzékszerv. Itt ismét jelzést kapunk a frissességről, illetve magáról az aromáról. Ahogy Barabási-Albert László kutatásaiból kiderül, az íznek csupán ötödéért felelnek az ízlelőbimbók, a maradék 80%-ot a szaglás biztosítja. Heston Bluementhal terminológiájában van az íz és aroma, a kettő párosa pedig a zamat, ami az összképet teremti. Hogy mi mivel működik jól, annak molekuláris oka van, amit egyre többen használnak ki, például az ún. food pairing ételtervezési mód segítségével.

Az élmény persze a kóstolással, az ízek felfedezésével válik teljessé. Ez lehet teljesen eltérő a prekoncepcióinktól, hiszen könnyedén előfordulhat, hogy a többi érzékszervünket szándékosan vagy véletlenül, de megtévesztették, és ami édesnek tűnt, az valójában zavarba ejtően sós. A rágás és a nyelés segítségével az ízek fokozatosan bomlanak ki, aminek a hangjait a hallással befogadjuk, így az állagról alkotott képünk is kiegészítést kap. Ez egy nagyon sokoldalú folyamat, hiába automatikus, tulajdonképpen fizikailag és mentálisan is aktívan részt veszünk a játékban. Egészen mást jelent ilyen figyelemmel és tudatossággal enni, mint csak bekapni néhány falatot – érdemes kipróbálni, akár a narancsevést a zuhany alatt.

Fotók: Sebestyén László

továbbiak
Akkoriban úgy gondoltam, hogy két-három év San Diegóban és jövünk haza | Interjú Dr. Tóth Csaba kísérleti fizikussal – I. rész
community

Akkoriban úgy gondoltam, hogy két-három év San Diegóban és jövünk haza | Interjú Dr. Tóth Csaba kísérleti fizikussal – I. rész

Mit csinál egy fizikus este 11 után? Hogyan lehet bekerülni a világ vezető kutatólaboratóriumaiba? Milyen korlátai voltak az alapkutatásoknak a ’80-as és ’90-es években? Ezekről és sok más érdekes kérdésről beszélgettünk Dr. Tóth Csabával, a BELLA Centrum tudományos munkatársával és üzemeltetési koordinátorával. Interjúnk I. része. Ahogy visszatekintesz az életpályádra, szerinted
20 éves a Mercedes-Benz és a MOME együttműködése
design

20 éves a Mercedes-Benz és a MOME együttműködése

A júliusi diplomaosztón a luxusmárka vezető designere, Gorden Wagener mond beszédet, és a MOME alapítványi elnökével közösen megnyitja az egyetem új tervezői műhelyét, a közlekedés jövőjével foglalkozó Mobility Design Labet is a két évtizedes együttműködés alkalmából. A 20 éves partnerség kitűnő szakemberekkel gazdagította nem csak hazánkat, de a világot is:
Immerzív technológiával segítik az ukrán kreatív ipart: nyitott pályázatot hirdet az ARe
design

Immerzív technológiával segítik az ukrán kreatív ipart: nyitott pályázatot hirdet az ARe

Szerencsére még mindig vannak olyan kezdeményezések, amelyek az ukrán közösség megsegítésére fókusználnak. Ilyen többek között az ARe immerzív technológiákkal foglalkozó startup is, amely saját digitális fejlesztéseivel szeretne segítséget nyújtani az ukrán kreatív ipari szereplők számára. A kezdeményezésben egy nyitott felhívás keretében bármilyen területről érkező ukrán művészek és tervezők is részt