Ugródeszka fiatal tervezőknek | Terike from Budapest

Ugródeszka fiatal tervezőknek | Terike from Budapest

Frissen végzett tehetséges tervezők, kevés helyi lehetőség, erős globális verseny: a magyar valóság felismerése hívta életre a Terike from Budapestet. Az Instagram-oldalon a fiatal designerek mutatkozhatnak be, két hónap alatt pedig már több mint ezren csatlakoztak közösségéhez.

Ahogyan az alulról szerveződő kezdeményezések a kortárs művészeti szcénában elszaporodtak, úgy a design területén is rájöttek a szakmabeliek, hogy ha máshogy nem megy, akkor maguk kell, hogy megteremtsék saját láthatóságukat.

Istvánffy Emma és Szarvas Valentin 2020 júniusában hozták létre a Terike from Budapest Instagram-oldalt, amely független platformként gyűjti össze azokat a felsőoktatásban tanuló vagy nemrég végzett hazai tervezőket, akik aktívak a diploma megszerzése után is. A cél, hogy munkáikat a szakmabeliek és a design iránt érdeklődők is lássák, és a networking elindulhasson.

Szarvas Valentin munkái

Emma és Valentin is az utóbbi néhány évben kezdtek komolyabb projektekkel foglalkozni. Emma a londoni University of Westminsteren tanul, dolgozott már projekten a Fenty-vel, volt Molly Goddard gyakornoka és részt vett már több alkalommal a londoni divathéten is. Valentin 2019-ben végezte el a MOME Textiltervezés BA képzését, még diplomázása évében bemutatta kollekcióját a BCEFW Young Talents show-n.

Istvánffy Emma munkái
Istvánffy Emma munkái Fotó: Orbán Szilárd

Mindketten látják, hogy itthon nehéz elhelyezkedni a szakmában; nincs sok cég, a körforgásba nem könnyű bekerülni és nagyon kevés a fizetett gyakornoki munkalehetőség is. Ha valaki pályakezdőként saját márkát indítana, súlyos költségekkel kell számolnia. Az indulás egyébként külföldön sem gördülékeny, de véleményük szerint valamivel befogadóbb a szakma és nyitottabbak a fiatal, ambiciózus tervezők munkájára.

A hazai helyzeten szeretnének változtatni a kezdeményezéssel, mellyel az itthon és külföldön képzett magyar tervezőknek nyújtanak bemutatkozási lehetőséget. A beküldött anyagokat igyekeznek a legobjektívebb válogatási szempontok szerint posztolni. Inkluzívan gondolkodnak, a projektek között találunk férfi öltözék-, kötöttanyag-, kiegészítő-, sőt, ékszertervező munkákat is.

Balogh Zsófia kiegészítőtervező szakon végzett a MOME-n. Legutóbbi projektjében a különböző karakterű levetett kiegészítőink szétszedésével és újbóli összerakásával foglalkozott. A designer-legózásból a sneakerek és a klasszikus modellek extrém fúzióit hozta létre
Az elsődleges cél, hogy a fiatal tervezőket elérjük és megismerjük, hiszen az egész projektnek ők az alapjai. Emellett ugyanolyan hangsúlyt fektetünk a szakma szereplőinek bevonására is: gondolunk itt magazinok szerkesztőire, stylistokra, fodrászokra, sminkesekre, modellekre vagy éppen az ügynökségeikre. Ugyanakkor ez az oldal azoknak is szól, akiket érdekel a design, és nyitottak a fiatal tervezők munkáira – mondják.
Belovai Bettina férfi- és sportruházat tervezésével foglalkozik, hamarosan szeretné elindítani saját uniszex sport- és streetwear kollekcióját

Eddig nagyon úgy tűnik, hogy Terike szépen lassan valóban elkezdi beváltani az ígéreteit; már szerveződnek fotózások és kollaborációk is az oldalon keresztül.

„Megkeresett minket egy modellügynökség, hogy az általuk szervezett fotózások során a Terikén szereplő tervezők ruháit szeretnék használni, ami azért szuper lehetőség, mert az ott készült képeket utána a tervezők szabadon használhatják.”

Kain Eszter 2020-ban diplomázott kiegészítő- és kötöttanyag-tervezőként. Ív táskák diplomakollekciójának formavilágát és működését a Luca széke elkészítése inspirálta.

És hogy miért éppen Terike?

A Terike from Budapest névre azért esett a választásunk, mert elég gyakran előfordult már velünk, hogy varrónőként aposztrofált minket a környezetünk, ami részben igaz is, mert érteni kell a kivitelezéshez is tervezőként, ugyanakkor ez két különböző szakma” – indokolják a tervezők.

Csekkoljátok a legszuperebb fiatal tervezők munkáit!

Terike from Budapest | Instagram

Istvánffy Emma | Instagram

Szarvas Valentin | Instagram

továbbiak
Indulj el! | Hortobágy
east

Indulj el! | Hortobágy

Ha Hortobágy, akkor bográcsgulyás és betyárromantika – legalábbis így gondoltuk. Elindultunk az Alföld felé, hogy jobban megismerjük Közép-Európa legnagyobb összefüggő füves pusztáját, amely végtelen horizontjával és gazdag kulturális hagyományaival az UNESCO Világörökség része. Utunk során kiderült, hogy Magyarország északkeleti részén bőven vannak kúl dolgok, ráadásul ezek megismerésében segítség is akad, mivel
Elegancia és brutalizmus ötvözete | SWAN Soda
branding

Elegancia és brutalizmus ötvözete | SWAN Soda

A nyár hangulatát idéző, friss és üde: az ukrán székhelyű, fenntartható márkákra fókuszáló Orchidea Agency [http://orchidea.agency/]tervezett arculatot a Swan névre hallgató szódavíz márkának. A Swan alapítója Artem Lebed, aki személyes indíttatásból döntött úgy, hogy elindítja saját természetes szódavízmárkáját: célja, hogy a tömegtermékek piacán található cukortartalmú italokat kiváltsa
Beton és fa harmóniája | Archholiks
architecture

Beton és fa harmóniája | Archholiks

Az Archholiks építészeti stúdió különleges családi házat tervezett Mosóc településén, a szlovákiai Nagy-Fátra hegység lábánál. Az épület kialakítása, tetőszerkezete és anyaghasználata a helyi vernakuláris építészet sajátosságaiból inspirálódik. A Nagy-Fátra déli részén több pajta és csűr is található, valamint jellemző a kőfalakkal és nagy sátortetővel ellátott faházak építése – ezek a sajátosságok