fbpx
Nyomj Entert

Új kanyart vesz a Duna? | URBANUM X KanyarGO

Indulj el egy úton, én is egy másikon: jó kis dallamtapadás. Több generáció dúdolja is már fejben a Muzsikás Együttes előadásában felvett népdalt, amely a Másfélmillió lépés Magyarországon főcíméből ismerős. De mi lenne, ha inkább egy úton indulnánk el? Ez az út pedig fenntartható lenne.

A Dunakanyar térségének tudatos alakítása mentén szerveződött meg egy több szakmai területet lefedő csoport, hogy közös értékek mentén segítsék az ember- és környezetközpontú turizmus megteremtését. Az URBANUM a régió urbanisztikai és kulturális karakterét figyelembe véve a közlekedés, a fenntarthatóság és a dzsentrifikáció kérdéseiben igyekszik szakmai diskurzust indítani. Cikksorozatunk legújabb részében a Dunakanyar első fenntarthatósági térképe, a KanyarGO projekt és az azt formáló gondolatoké a főszerep.

A Dunakanyar óriási robbanás előtt áll – egyre többen szeretnek bele a környékbe. Miért éppen most fedezik fel az emberek ezt a Budapesttől csak ötven percre fekvő vidéket, ahol lényegében minden megtalálható? Természeti csodák, gyönyörű kilátás, egyre több őszinte szolgáltató és rengeteg program. A pandémia az oka? Vagy a budapesti ingatlanárak növekedése? 

„Aki minket meglát, mit fog az gondolni?”

Ha az illető helyi, mi pedig újonnan beköltözöttek vagy kirándulók vagyunk, akkor lehet, hogy azt, hogy „mindenütt ezek a gyüttmentek” (egyes vidékeken gyakran használt szó, amivel az őslakosok különböztetik meg maguktól a később betelepülőket). Pedig egyértelműen látszik, hogy egyre többen vannak a gyüttmentek, hiszen mára új igények alakítják azt, hol telepszünk le és hol képzeljük el az életünket. Közelebb a természethez, összhangban a természettel akarunk létezni.

Nem lehet nem beleszeretni a Dunakanyarba. Aki sétált már egyet Verőcén az épített parton, Nagymaroson a visegrádi vár árnyékában vagy Zebegényben a naplemente fényeiben, az biztosan visszatér még. Aki visszatér, az nagyon hamar valamelyik ingatlanos oldalon találja magát és már nézegeti is a nyaralókat, kalkulálja az ingázás időbeli és anyagi vonzatait. Konkrétabban: csak az elmúlt években tíz-húsz százalékkal nőtt a régió lakossága és ez a trend várhatóan csak folytatódni fog.

De az új betelepülők és a turisták új igényeket is hoznak. Szükség van specialty kávézóra, artisan pékségre, kézműves burgerre és újragondolt lángosra. Kígyóznak a kocsisorok az utakon. Kígyóznak az embersorok a túraösvényeken és a strandon. A kanyar olyan egy napsütéses hosszú hétvégén, mint a Mount Everest. Otthonuk (mely ebben az esetben gyakran Budapest) alaptáborából kikászálódnak az alkalmi „hegymászók”, hogy meghódítsák a csúcsokat, kilátókat, éttermeket.

Teljesen jogos tehát a félelem az itt élők részéről, hogy a betelepülő új közösség végérvényesen átszabja az életüket, mindennapjaikat és a településük képét. Ez részben igaz, de elmondható az is, hogy az ide kiköltözők néha helyibbek a helyieknél. Aki háta mögött hagyja a várost, nem kívánja már a nyüzsgést, így akár még jobban is zavarhatja a turisták tömege. Társadalmi szinten tehát sok különféle perspektíva van párhuzamosan jelen a Dunakanyarban. Van min dolgozni, és ehhez sok párbeszéd kell.

Cseppnyi tettek egy mederbe terelve

Az Egymeder csoport azért jött létre, hogy összegyűjtse a helyes változáshoz szükséges apró tetteket, és azokat egy mederbe terelve felerősítsék. A nem hivatalos egyesülés mögött olyan családi és kisvállalkozások, egyesületek és alapítványok állnak, amelyek gondoltak egy nagyot és létrehoztak egy terméket, egy kommunikációs platformot, amely több szinten támogatja a régió fenntarthatósági törekvéseit. Így jött létre a KanyarGO Térkép, a Dunakanyar Fenntarthatósági Útikalauza. Egy térkép, amely utat mutat, értéket teremt és értéket óv. A térkép segítségével nemcsak a látni- és falnivalókat lehet felfedezni, hanem olyan helyeket is, amelyek vállalják, hogy a régiót tiszteletben tartva mindent megtesznek a Dunakanyar emberi léptékű fejlődéséért. A KanyarGO Térkép több szinten szeretné megszólítani az itt lakókat, ide látogatókat, ide kiköltözőket.

„Családommal öt éve járunk rendszeresen a Dunakanyarba. A pandémia első hulláma alatt közel három hónapot töltöttünk el Verőcén. Ott, a Lósi-patak völgyében fogant meg a gondolata egy szabadtéri coworking-irodának, amely végül Nagymaroson valósult meg a PIKNIK Manufaktúra felső teraszán OOOffice néven. Innen a szerelem. Innen a kapcsolat azokkal a vállalkozásokkal, amelyekkel közösen létrehoztuk az Egymeder csoportot, hogy ezek az újhullámos helyek megmutathassák elhivatottságukat a régió iránt” – meséli Pálfai Domokos, az ONION Creative ügynökség egyik alapítója, az Egymeder csoport tagja. „A fenntarthatóság két aspektusát ötvöztük üzeneteinkben, mert nemcsak a környezetet, hanem a környezetünkben élőket is szeretnénk óvni a tömegturizmus negatív hatásaitól” – tette hozzá.

„Az bajom van véled, fáj a szívem érted”

Az Egymeder csoport biztosítani szeretné az itt lakókat, hogy segítik az turistákat ide csalogató új vállalkozásokat abban, hogy felhívják az ide látogatók figyelmét a fenntartható közlekedési alternatívákra. A térképre felkerülő vállalkozások fenntarthatósági vállalásokat tesznek, amelyek nemcsak a környezetről szólnak, hanem a környezetükben élőkről is. A vállalkozások ezekkel az önszabályozó vállalásokkal egy nyugodtabb és fenntarthatóbb működés ígéretét is adják.

Fenntarthatóan élni és vállalkozni nem egyszerű. Nem csináljuk tökéletesen, de nem is arra törekszünk, mert nem a hiányosságok számítanak, hanem a sosem csillapodó igyekezet! – emelte ki Halász Gabriella, a Kertünk Bár és Kilátó tulajdonosa. „Egyszerűen csak teszünk, amit tudunk: alapvetően a helyi, természetes és szezonális háromságában ténykedünk; nem termelünk feleslegesen hulladékot, ami keletkezik, szelektíven gyűjtjük; kerüljük az egyszer használatos eszközöket és a vegyszereket, de amikor szükség van rájuk, akkor a környezetünket legkevésbé terhelő, organikus, lebomló anyagokat választjuk! Mindent felhasználunk, amit tudunk, legyen az házi szörppé varázsolt mentacsokor vagy saját kezűleg bútorrá tákolt, újrahasznosított raklap. Mindennapi döntéseink a lényegesek, hogy kit és mit támogatunk, amikor választunk. Igyekszünk segíteni a vendégeinknek is ebben, propagáljuk a bringázást, ajánlunk más fenntartható helyeket és szívesen beszélgetünk a repohár rendszer mibenlétéről! Szerintünk csak el kell kezdeni valahol, mert minden csepp tett számít!” – folytatta.

A térkép formátuma (hagyományos, papír alapú kiadvány) harmonizál a mondanivalóval: nem a távolból való böngészésre, hanem elmerülésre, útkeresésre, találkozásokra hív. Sásdi Laura játékos illusztrációi könnyedebbé, élvezhetővé teszik ezt a komplex üzenetet, hiszen a térkép nem is kér keveset: mindenkinek adnia kell egy kicsit a kényelméből. Mindenkinek tenni kell egy cseppnyit, hogy ne legyen elviselhetetlen a fejlődés üteme.

„Már régóta szeretem és gyűjtöm az illusztrált térképet és útikalauzokat. Nem tudom, pontosan mi fogott meg bennük, de örülök, hogy én is többször próbálhattam már ki ezt a műfajt. Úgy érzem, másfajta hozzáállás szükséges egy térkép megrajzolásához: ilyenkor több apró kép alkot egy nagy egészet, miközben az információ átadására is figyelni kell. Szeretem az ilyen kihívásokat” – mondta el Laura. 

Az URBANUM csapata kezdettől fogva közvetlen közelről kíséri figyelemmel nemcsak a térkép létrejöttét és az Egymeder csoport tevékenységét, hanem a tágabban vett problémateret is. Az első lépés megtörtént, de még mindig keveset tudunk: alapos interdiszciplináris kutatásra és nemzetközi kitekintésre lesz szükség, hogy érdemi választ adhassunk arra, hogyan és mennyire érdemes alakítanunk a régió életét. Milyen viszony jön létre Budapest és a Dunakanyar települései között az ingázás és a turizmus kettős áramlásában? Hogyan ötvözhetjük a Dunakanyar természetességét az ott élők igényeinek szélesedésével és színesedésével? Vajon a Duna, Közép-Európa nagy összekötője, itt is kapcsolatot teremt majd?

URBANUM | Web | Facebook | Instagram
KanyarGO | Web | Facebook | Instagram
Egymeder | Web | Facebook | Instagram


A KanyarGO térképet az alábbi kiemelt helyszíneken tudjátok beszerezni. A teljes listát itt találjátok. 

Kiemelt helyek Budapesten: Fabrik Kávézó, Szimpla kert, TELEP, Központ, Fekete Kutya, Kisüzem, Café Zsivágó, Fellini Római Kultúrbisztró

Kiemelt helyek a Dunakanyarban: PIKNIK Manufaktúra, OOOffice Coworking, Tandem, BTZ Kajak Kenu Csónak Kölcsönző, DANU Bár, Kertünk Bár és Kilátó, Prímás Pince, Lujza és koriander, Magora, Zab és Bab

Az Egymeder csoport alapítói a Duna folyását követve: Szőnyi Tábor (Zebegény), Tandem (Nagymaros), Piknik Manufaktúra (Nagymaros), OOOffice Workation and Co-Working (Nagymaros), Dunakanyarkult egyesület (Verőce), Kertünk Bár és Kilátó (Vác), DunakanyarGO turisztikai portál (Kismaros), URBANUM Városkutatási Alapítvány (Budapest), ONION Creative – Kreatív Ügynökség (Budapest)

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük