Új magyar márka a fedélzeten! | Kamay Ko

Új magyar márka a fedélzeten! | Kamay Ko

Táskákkal és kiegészítőkkel, izgalmas kollaborációkkal örvendeztette meg a design szerelmeseit négy és fél éven keresztül  a magyar Müskinn márka. Sziládi Noémi, a brand egykori alapítója most új utakra evez – itt a Kamay Ko, ami filippínó nyelven annyit tesz: „az én kezem”.

Mesélj nekünk a Kamay Ko márkáról: pontosan mit takar ez a név, illetve hogyan és mikor született meg a fejedben az új brand ötlete?

A Kamay Ko filippínó nyelven annyit tesz, „az én kezem”. A kéz számomra egy kifejező motívum, ami tengernyi mindent mutat meg rólunk és belőlünk a külvilágnak. A névnek mind konkrét, mind pedig átvitt értelemben fontos szerepe van a márkát illetően: a termékek mindegyike kézzel készül és a workshopokon is elsősorban kézzel dolgozunk, emellett egy körmökhöz kapcsolódó újdonság bevezetését is tervezzük. A kézmotívumot, amely történeteket, gesztusokat, mozdulatokat mesél el, a márka logójába is beemeltem. Mindezek mellett visszatérő elemként megjelenik a narancssárga pötty is, mely a logó változó eleme: színe és helye mindig más és más, így lesz minden termék egyedi és megismételhetetlen.

A Kamay Ko gondolata fél éve született meg bennem, azóta folyamatosan dolgozom a megvalósításán. Tóth Eszterrel négy és fél évig voltunk tervezőtársak, azonban a Müskinn októberi megszűnésével véget ért az együttműködésünk is, az új márkát önálló tervezőként képviselem. A Kamay Ko önismereti folyamat és önkifejezési lehetőség számomra, amiben a fenntarthatóság és a technológiai kísérletezés mellett a szabad asszociációk, az erős vizualitás, a mintákból való építkezés kap kiemelt figyelmet.

Kik alkotják a csapatot, illetve milyen termékekre számíthatunk a jövőben?

A termékek és workshopok tervezése, fejlesztése, valamint a márka vizuális megjelenése hozzám kapcsolódik, emellett egy kisebb csapattal működök együtt jelenleg. A Balka kollektívája a márka kialakításában és a kommunikáció elindításában segíti a munkámat, a gyártásban és a kivitelezésben pedig korábbról ismert, összeszokott partnerek fognak részt venni a későbbiekben. Rajtuk kívül barátaim, meglévő szakmai kapcsolataim és persze a SISKO Studio csapata nyújt nekem hatalmas támogatást.

A márka életének felvezető szakaszában elsősorban pulóverek, tote bagek és kisebb kiegészítők lesznek majd a kínálatban. Ezt követően két, személyre szabható kollekciót mutatunk be, melyek mind anyaghasználatukban, mind előállításukban a fenntarthatóságot tartják szem előtt. Az egyik termékcsalád kifejezetten a hosszú távú értékállóságra fókuszál, míg a másik az innovációnak és anyagkísérleteknek ad teret. Különböző célcsoportnak készülnek, különböző élethelyzetekre, de mindkét kollekciót átjárják és összefogják a márka által képviselt értékek.

A mai napig nagy az érdeklődés a workshopok iránt, sokan keresnek fel egyedi elképzeléseikkel. A Kamay Ko égisze alatt is jelentkezünk majd különböző workshopokkal, az első alkalmakra a tervek szerint februárban kerül sor. Ezeken kutyás kiegészítők, notesztartók, pénztárcák és egyéb, kisebb kiegészítők kerülnek terítékre. A workshopok részletei a honlapon és a közösségimédia-felületeinken lesznek elérhetők. Egy izgalmas, új iránnyal is bővül a portfólió: saját tervezésű, körömre applikálható minták is napvilágot látnak a márka neve alatt – ezek hónapról hónapra új grafikákkal egészülnek ki.

Négy és fél éven keresztül örülhettünk a Müskinn termékeinek: különféle táskák, kiegészítők kerültek ki a kezeitek közül. 2020 októberében azonban bejelentettétek, hogy a brand megszűnik. Mit tanultál a Müskinn fejlesztése kapcsán, amit az új márkába is be tudsz építeni? Milyen tapasztalatokkal gazdagodtál az elmúlt években?

A Müskinnre mindig jó érzéssel fogok visszagondolni, egy nagyon szép és meghatározó időszaka volt az életemnek, ami rengeteg élményt és tapasztalatot adott, illetve fantasztikus embereket ismerhettem meg általa. A rálátás és jártasság mellett azonban tanulságokkal is jócskán szolgált, amikre az új márkában nagyobb figyelmet fogok fordítani. A Müskinn egy inspiráló alap minden szerethető hibájával együtt, ezekre építkezek, ezekből a tapasztalatokból merítek, de sokkal tudatosabban, következetesebben fejlesztem nemcsak a termékeket és a márkához kapcsolódó tevékenységeket, de magát a vállalkozást is.

Különféle, más kreatív területen alkotókkal gyakran hoztatok létre közös kollekciót. A Kamay Ko életében is számíthatunk majd izgalmas kollaborációkra?

A Kamay Ko elsősorban saját alkotói tevékenységem kifejezésére koncentrál, kevésbé fog a kollaborációkról szólni. A korábban megvalósult projektjeinkre a mai napig büszke vagyok, szuper emberekkel dolgozhattunk együtt, rendkívül izgalmas munkák születtek, így biztosan lesznek hasonló együttműködések, de kisebb arányban, főleg pop-up jelleggel.

Hol szerezhetőek be a Kamay Ko termékek?

A termékek online, a márka webshopjában, valamint a SISKO Studioban lesznek megvásárolhatók, de a későbbi tervek között szerepel külföldi viszonteladóink üzleteiben való értékesítés is.

Animáció: Bozsik Marcell

Kamay Ko | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Kultúrpalota | Balázsfalva, Románia
east

Kultúrpalota | Balázsfalva, Románia

Tizenhét magára hagyott év után láttak neki a balázsfalvi Kultúrpalota épületének felújításának: az 1930-ban épült központ testközelbe hozza múltját, miközben a jövőbe tekint. PACE X HYPEANDHYPER sorozatunk e heti szereplője következik. Az erdélyi Balázsfalvára 1930-ban tervezett kulturális befogadóteret a bukaresti építész, Victor Smigelschi. Jelentősebb változtatás a hatvanas években történt az
Varrással a fenntarhatóságért | PINKPONILO éves beszámoló
divat

Varrással a fenntarhatóságért | PINKPONILO éves beszámoló

Idén sem dobtak kukába textilt, különböző projektek mellett több fenntartható divatmárkával is dolgoztak és közösségi eseményeik sem maradtak el. Éves beszámoló a PINKPONILO közösségi műhelyétől! A tavalyi év mindenki számára nehézségekkel és kihívásokkal járt, ezért mindig örülünk, ha a sok bizonytalanságban jó híreket is kapunk. A PINKPONILO 2017 őszén nyitotta
Néphagyomány a legfrissebb innovációval vegyítve | IENKI IENKI
divat

Néphagyomány a legfrissebb innovációval vegyítve | IENKI IENKI

A legújabb, innovatív technológiák, valamint elegancia és a hagyomány iránti szeretet egy helyen: az ukrán IENKI IENKI márka ruhadarabjai nemcsak kortárs és kényelmes téli viseletek, hanem a távoli észak hagyományaiba is izgalmas betekintést nyújtanak. Manapság egyre fontosabbá válik, hogy egy ruhamárka ne csak esztétikus és kényelmes viseletet kínáljon, vagy jobb