Újfajta mozgáskultúrák, lépj ki a komfortzónádból | TOP 5

Újfajta mozgáskultúrák, lépj ki a komfortzónádból | TOP 5

Újévi fogadalmaink jelentős része szól az életünk feletti tudatosság növeléséről. Ezek közül a legnépszerűbb az aktív életmód elsajátításának vágya, azonban gyakran akaraterő híján ez csupán vágy marad. Gyűjtésünkben olyan nem mindennapi sportolási lehetőségeket mutatunk be, melyek új perspektívába helyezik a testmozgás lehetőségeit. Ép testben ép elme!


Petra Yoga

Jóga a levegőben, miért ne? A jóga egyik sarokköve az önfegyelem mind a test, mind az elme vonatkozásában. Az Aerial Yoga, valamint a Aerial Yoga Trapeze az emberi test fegyelmezettségét igényli a levegő szabadságában, Molnár Petra jógaoktató segítségével. A talaj jógában ismert ászanákat is használják, illetve néhány igazán új pózzal is megismerkedhetsz az órákon, amiket csak a hammock és a TRX segítségével tudsz megvalósítani.

Elősegíti a különböző gerincfájdalmak csökkentését, valamint erősíti az izomzatunkat. Kiléphetünk testünk beszűkült, hétköznapjaink során használt mozgástartományából, ezzel számos pozitív élettani hatást gyakorolva szervezetünkre.

Teqball

A hazai fejlesztésű és nemzetközileg elismert Teqball átírta a labdajátékokról eddig alkotott képünket. A cég egy trió gyümölcsöző együttműködésében született meg: Borsányi Gábor feltaláló Huszár Viktor, valamint Gattyán György együttműködésével hívta életre ötletét. A teqball egy olyan futball-alapú sportág, amelyet egy speciálisan meghajlított, úgynevezett Teq-asztalon játszanak.

A játékosok célja technikai képességeik, koncentrációjuk és állóképességük fejlesztése. A sportág 2012-ben indult el világhódító útjára: már 5000 játékos próbálta ki több mint 100 országból. 2000 nemzetközi egyesülettel, 122 megalapított szövetséggel és három világbajnoksággal büszkélkedhetnek. Missziójuk, hogy egyszer hivatalosan is olimpiai sportként ismerjék el a teqballt.

Fotó: Karip Tímea / Index

Spartan Race

Őszintén állíthatjuk, hogy a modern kor élettani hatásai által hajlamosabbak vagyunk a lustaságra. Mindenki ismeri az érzést, amikor semmihez nincs kedvünk, csupán heverészni a kanapén. A Spartan Race ebből szakít ki minket versenyeivel és támogató közösségével. Megnyitják határainkat és visszarepítenek minket az erő korszakába.

Rendezvényeiken akadályversenyektől a funkcionális fitnesz kihívásain át, a csapatalapú állóképességi küldetésekig terjednek a teljesítendő feladatok. A kitartást nem kímélő versenyek teljesítése által bizonyíthatjuk önmagunknak, hogy bármire képesek vagyunk.

Fotó: Marek Hresko

Gravity Boulder Budapest

Nem a véletlen műve a sok bölcselkedő idézet és mondás, melyek a mászás nehézségét taglalják. Testünk összes izmát, elménk minden akaraterejét igénybe veszi ez a különleges mozgásforma, melyben saját tömegünket és a gravitációt küzdjük le egyszerre. Extrém sportként tartják számon, azonban nem kell tőle megijedni. A Gravity Boulder Budapest profi csapata szakszerű segítséget nyújt kezdőknek és tapasztalt mászóknak egyaránt.

A falmászást három ágazatra oszthatjuk: nehézségi, gyorsasági és boulder. Utóbbi különlegessége, hogy biztosító kötelek nélkül juthatunk a csúcsra, testi épségünket a speciális szivacsréteg biztosítja alattunk. Közel 1300 négyzetméteren élvezhetjük a sportot a különböző pályákon, beleértve a Gravity Ninja-pályáját is.

Sup Life

Nem új keletű fogalom már hazánkban sem a sup vízi sport. A sport szerelmeseit gyakran figyelhetjük meg tavaink, folyóink felszínén evezve, azonban akár a főváros szívében, a Duna hullámait szelve is találkozhatunk velük. Az állva evezés eredete egészen az ókorig vezethető vissza, őseink már akkor használtak ennek a vízi közlekedésnek az előnyeit, csupán ők még halászásra, vadászatra. Azonban manapság már az élvezeteken van a hangsúly, testmozgásként, kikapcsolódásként, közösségi programként űzik leggyakrabban a sportot. Ha van egy felfújható deszkád, tiéd a korlátlan szabadság a Sup Life csapatával!

Petra Yoga | Web | Facebook | Instagram
Teqball | Web | Facebook | Instagram
Spartan Race | Web | Facebook | Instagram
Gravity Boulder Budapest | Web | Facebook | Instagram
Sup Life | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Holnap lesz a szlovén kultúra napja
lifestyle

Holnap lesz a szlovén kultúra napja

Február 8-án, France Prešeren költő halálának évfordulóján tartják a szlovén kultúra napját Szlovéniában, illetve a környező országok szlovén közösségeinek körében. Az ünnep előestéjén két művészt életműdíjjal tüntetnek ki, és legfeljebb hatan Prešeren Alapítvány Díjat kapnak az elmúlt három évben elért eredményeikért. A munkaszüneti és ünnepnapon országszerte rendezvényeket tartanak, amelyeken gyakran
Alapításának 700. évfordulóját ünneplik Vilniusban
lifestyle

Alapításának 700. évfordulóját ünneplik Vilniusban

Egy 1323-as feljegyzésben említették először a litván fővárost, így egész 2023-ban ünnepi programokkal emlékeznek meg a születésnapról. Gediminas litván nagyfejedelem egy 1323. január 25-én keletkezett levelében nevezte meg először Vilniust, és bátorította a környező országok lakóit, hogy telepedjenek le Litvánia földjén. Innen datálják a város létezését, és mint legfőbb dokumentumot,
Nyomtatott múltak | Megáldott ételek és rejtett kamerák | Interjú James A. Kapalóval
lifestyle

Nyomtatott múltak | Megáldott ételek és rejtett kamerák | Interjú James A. Kapalóval

James A. Kapaló kutatásai elsősorban a közép-kelet-európai vallási és etnikai kisebbségek történetére és tapasztalataira fókuszálnak. Etnográfiai módszerek segítségével dolgozik közösségekkel, levéltárakkal és múzeumi gyűjteményekkel, hogy feltárja a hétköznapi tudást, a vallási gyakorlatokat és a helyi emlékezetet. Egyik szerkesztője volt a The Secret Police and the Religious Underground in Communist and