fbpx
Nyomj Entert

Egy nem mindennapi tetoválóstúdió, ahol a kortárs művészet és a minimalizmus az úr

A 6:19 tetoválószalon a kortárs művészeti galériák white cube hatását idézi. Az extravagáns, mégis letisztult enteriőr az alapító, Uljana Nesheva stílusának és művészi látásmódjának a megtestesülése, a stúdió pedig hét tetoválóművésznek ad teret az alkotásra. Gyertek velünk Kijev történelmi városrészébe, Podilba!

A stúdió neve a Biblia 6:19-es zsoltárára reflektál, miszerint: „Vagy nem tudjátok, hogy testetek, amit Istentől kaptatok, a bennetek levő Szentlélek temploma, és ezért nem a magatokéi vagytok? Mert áron vétettetek meg: dicsőítsétek tehát Istent testetekben”. Ezt hivatott ellenpontozni a stúdió You are Yours, vagyis „Saját magadé vagy szlogenje.


A 6:19 Studio nagy mértékben tiszteli a vallást és a hitből következő gyakorlatokat. Mindazonáltal Uljana hisz az önkifejezés szabadságában és a saját cselekedeteink feletti kontrollban. Mindenki személyes nézőpontból közelíti meg a Bibliát és a vallást, Uljana munkái saját értelmezésének tükörképei. A stúdió szlogenje az egyéniség ápolásáról és az egyszerű dolgok élvezetének képességéről szól” –mesélik. A stúdió koncepciójához tartozik még, hogy minden művészünket, a stílusok és színek sokfélesége ellenére, a minimalizmus felfedezése köt össze. A végső cél az egyszerűség, ami egyben a komplexitás legmagasabb formája” – tette hozzá Uljana. 

A minimalizmus koncepciója alapján megnyitották a belső tereket és megszabadították azokat a legtöbb válaszfaltól és ajtótól, a bontás során felsejlett falrétegeket azonban nem fedték el. A recepció mögötti falat ugyan meghagyták, de egy nagy kerek lyukat vágtak a közepébe, ami dimenziókapuként enged belátást a fő stúdióterembe, ahol a tetoválás zajlik. A funkcionális egységeket, mint a fürdőszobát és az öltözőt pedig a két fal közötti, alaprajzukon feketével jelölt területen helyezték el a tökéletes rendezettség érdekében. 

Uljana művészet iránti elköteleződése következtében a belső tér szinte minden eleme egy-egy műtárgy. A Podil formájú, mobilis osztott tükröt két ukrán szobrászművész készítette, Mart Stam klasszikus hajlított csővázas székei mellett pedig a propro-tól válogatták a bútorok nagy részét. A legmonumentálisabb elem az egyedi formájú, nyolcszáz kilós grafitbeton asztal. A hullámot idéző pult átáramlik a tereken, egyszerre szolgálva recepcióként és rajzolófelületként a művészek számára. A kézzel levert perem úgy kölcsönöz nyers erőt a bársonyos felületnek, mint a tetoválás az emberi testnek. Szintén hangsúlyos műtárgy Christina Ridzel „Fiú”  szobra, amely az ember társadalomban betöltött szerepét szimbolizálja. „A nagyváros ritmusában feloldódsz a tömegben, elfelejtve azt, ki vagy. A szemedet a tenyereddel eltakarva elmerülsz a világodban, ahol egyedül lehetsz a magaddal. Közvetlenül a bejárat előtt helyeztük el ezt a műtárgyat, hogy elmesélje a történetét mindenkinek, aki belép” – mesélik. 

6:19 | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük