fbpx
Nyomj Entert

Üres üzletek mint lehetőségek | Nyitva! x Erzsébetváros

Már a pandémia előtt is rengeteg szellemüzlet rontotta Budapest összképét és dinamikáját, az elmúlt időszak pedig csak tovább súlyosbította a helyzetet. A kihasználatlan ingatlanok rontják a környék színvonalát, kiesés a tulajdonosoknak, miközben a másik oldalon rengeteg kezdő vállalkozási ötlet nem indul el az irreális bérleti árak miatt. A Nyitva! Fesztivál ezt hivatott áthidalni, értéket teremtve a városnak, a vállakozóknak és a tulajdonosoknak egyaránt.

Korábban két Nyitva! Fesztivált valósított meg a KÉK- Kortárs Építészeti Központ, Lakatlan programjának keretében, 2014-ben és 2016-ban. A Nyitva! platformot teremt arra, hogy az üresen álló üzletekben egy hónapra ideiglenes bérlők költözhessenek és kipróbálhassák vállalkozási ötletüket. Most novemberben egy nagyobb kihagyás után tér vissza az eseménysorozat, ezúttal kifejezetten Erzsébetvárosra fókuszálva. A fesztivál projektvezetőit, Böjthe Emőkét és Szőke Tímeát kérdeztük. 

Nyitva! x Erzsébetváros november 5-30. között várja majd az érdeklődőket.


Miben lesz más az idei Nyitva! ? Hogyan fogalmazódik újra a kezdeményezés Erzsébetváros tükrében?

Sz. T.: Korábban egy nagyobb EU-s projekt keretén belül valósult meg a két Nyitva! Fesztivál. A cél az volt, hogy a budapesti bürokratikus ingatlanrendszert áthidalva kitaláljunk egy formátumot az üresen álló üzlethelyiségek használatára, ami segíti az újonnan induló vállalkozásokat, illetve a kihasználatlanul álló üzletek hasznosítását. Miután kifutott a pályázat, sokáig kerestük a lehetőségeket a folytatásra. Amikor egy egész várossal foglalkozunk, akkor sokkal nagyobb és tágabb problémakört kell vizsgálni, és külön nehezíti a helyzetet, hogy a kerületi ingatlanszabályozások sok esetben különbözőek, ezért nehéz egységesen fellépni a felmerülő problémákkal szemben. Innen jött az ötlet, hogy ezúttal érdemes lenne egy szűkebb területre célzottan fókuszálni. Erzsébetvárosra azért esett a választásunk, mert nagyon sok szó esik az ottani lokális problémákról: üres üzletek százai, bulinegyed és a Külső – és Belső-Erzsébetváros konfliktusa. A Nyitva! x Erzsébetváros keretei között az önkormányzattal együttműködésben próbálunk megoldásokat találni ezekre.

Július elejéig aktív kutatást végeztetek a kerületben. Hogyan zajlott és milyen eredményekre jutottatok?

Sz.T.: Az volt az alapötlet, hogy ne mi mondjuk meg, hogy milyen szolgáltatások költözzenek az üresen álló üzlethelyiségekbe, hanem kérdezzük meg a helyieket, hogy nekik mire lenne szükségük. Ezzel arra az általános problémára is reflektálva, hogy az emberek sokszor azt érzik, hogy nem szólhatnak bele, mi történik a lakóhelyükön. Ez Erzsébetvárosban különösen jellemző a bulinegyeddel és a turizmussal kapcsolatban. Az elmúlt években kiszorítják azok a szolgáltatások a korábbiakat, amelyek a turisták igényeit elégítik ki. Számos mindennapi élethez szükséges dolog hiányzik, vagy megfizethetetlen már az ott lakóknak. 

B.E.: A kutatás három fázisban zajlott: előzetes interjú alapján összeállítottuk az online kérdőívet, ezt követően pedig egy fókuszcsoporttal készítettünk mentális térképet. Itt körbejártuk a fő kérdéseket, majd  a potenciális megoldásokat latolgattunk. A pályázat és a fesztivál egy válaszadás a felmerült az igényekre.

Tudtok pár konkrét példát mondani a kutatásban felmerülő problémákra és igényekre?

B.E.: A sok probléma közül próbáltunk most azokra fókuszálni, amelyekre a projekt keretei tudnak valamilyen választ nyújtani. Az egyik ilyen, amire közvetlenül tudunk reagálni, az a minőségi szolgáltatások és a családi, kulturális programok hiánya. Természetesen olyan gondokra is fény derült a kutatásban, amire a Nyitva! Fesztivál nem tud válaszolni. Ezzel mi is tisztában vagyunk, ezért adjuk át a kutatást az önkormányzatnak, akik majd hosszú távon további lépéseket tudnak tenni. 

Sz.T.: Készítettünk egy szolgáltatás mátrixot is, amiben felmértük az igényeket és a már meglévő szolgáltatásokat. Ebből kiderült, hogy az emberek szerint eltűntek a környékről az olyan kisiparosok, mint a cipészek és varrónők. A szolgáltatás mátrixból viszont az látszik, hogy ezek jelen vannak a kerületben, csak feledésbe merültek az igénybevétel hiánya miatt.    

B.E.: Szeretnénk őket is megszólítani, hogy ne csak az új vállalkozásoknak adjunk lehetőséget, hanem a meglévőket is bevonjuk a programba. A novemberi programokkal szeretnénk felhívni a figyelmet ezekre az üzlethelyiségekre és szolgáltatásokra is. A Nyitva! Fesztivál forgataga segít abban, hogy az eddig csak esetleg a szűkebb környezet számára ismert szolgáltatások és ügyletek felkerüljenek a térképre.

 

Hogyan keresitek fel az üzlettulajdonosokat és győzitek meg őket arról, hogy megéri nekik részt venni? 

Sz.T.:  Nem titok, hogy ez az egyik legnagyobb kihívása a projektnek, megtalálni és meggyőzni őket, hogy ezzel az ő ingatlanuk értéke is növekszik, csak nem rövid, hanem hosszú távon. A próbahónap során a vállalkozások bár nem fizetnek bérleti díjat, a rezsit átvállalják, kitakarítják a helyet, megtöltik élettel és reményeink szerint utána egy hosszú távú szerződés is megvalósulhat köztük. Jó példa erre a Naspolya Nassolda, akik anno a Nyitva! Fesztiválon kezdték és azóta is sikeresen működnek.

B.E.: Idén ötven pályázat érkezett be, ennél viszont jóval kevesebb üzletet találtunk. Nagy a szakadék a két oldal között. A zsűri ezért tényleg azokat az ötleteket keresi, amelyek a kerület szempontjából a legideálisabb választások. Ehhez a kutatás alapján állítottuk fel a szempontrendszert.

Sz. T.: Persze, nem azért találtunk kevés üres ingatlant, mert kevés van belőlük, hanem mert teljesen másképp működik a piac és így a tulajdonosok hozzáállása. A végén már úgy végeztük a felkeresést, hogy körbebicikliztem Erzsébetvárost és fotózgattam a kiadó üzleteket, Emőke pedig hívogatta őket. Ennél direktebb módon már nem tudjuk őket megkeresni, szemléletmódbeli váltásra van szükség.

Miket hoztak fel a tulajdonosok ellenérvként?

B.E.: Nagyon sokan hivatkoztak a kerület politikai helyzetére, mások arra, hogy nem merik átadni a helyüket egy bő hónapra, és azzal érveltek, hogy ez nekik bevétel kiesés. Miközben úgyis veszteséges az üzlet, ha nincsen kiadva. Így legalább átvállalják a rezsit, addig sincs állapotromlás, másrészt következhet egy hosszú évekre szóló bérleti szerződés is. 

Idén mentorprogrammal is készültök a kiválasztott vállalkozásoknak. Mit takar ez? 

B.E.: Egy három alkalmas esemény lesz, amiben szakmai támogatást szeretnénk nyújtani a vállalkozásoknak az induláshoz. Különböző területekről lesznek előadások és workshopok, például jogi, brandépítés és fenntarthatóság témában.

Ha a Nyitva! x Erzsébetváros beváltja a hozzá fűzött reményeket, akkor tervben van, hogy később több kerületet is bevontok? 

Sz.T.: Már most vannak megkereséseink, több önkormányzat felvette velünk a kapcsolatot, illetve Erzsébetváros is nyitott a további együttműködésre. A viziója az egész projektnek, hogy az önkormányzati ingatlanok bérbeadása is így történjen. Az önkormányzat azzal támogathatná a saját kerületében nyíló vállalkozásokat, hogy biztosít nekik egy felkészítő mentorprogramot és egy másfél-két hónapos próbaidőszakot. Ha ez akár csak néhány kerületben megvalósulna Budapesten, akkor én nagyon boldog lennék.

B.E.: A Nyitva! Fesztivál egy tág témára reagál, végtelen lehetőség van benne. Azért jó területspecifikusan dolgozni, mert akkor sokkal közelebb tudunk kerülni a lokális problémához és nem csupán a felületet kapargatjuk. Jelenleg pár üzlethelyiségről beszélünk, ez önmagában nem nagy változás. Ha azonban a lakosság érzi, hogy az ő szavuk is számított, meghallgatták az igényeiket, valamint a felkeresett üzlettulajdonosok is látják, hogy ez működhet hosszú távon, akkor reményeink szerint elindulhat egy szemléletváltás.    

    Nyitva! Fesztivál | Web | Facebook

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük