Út a fenntartható divat felé –  Bemutatkozik a Made by Ordinary kortárs kékfestő műhelye

Út a fenntartható divat felé – Bemutatkozik a Made by Ordinary kortárs kékfestő műhelye

A Made by Ordinary márka újraértelmezi a kékfestés hagyományát, hogy a kézművesség megőrzésével járuljanak hozzá a fenntartható divat megteremtéséhez. Az általuk készített textíliák a hétköznapi, egyszerű dolgokból merítenek inspirációt, amelyek amellett, hogy kortárs kontextusba helyezik a tradicionális eljárásokat, mégis tiszteletben tartják azokat. A márka alapítóival, a cseh származású Martina Dvorakovával és román származású társával, Ionuț Mirzeával beszélgettünk.

Martina és Ionuț nemcsak a munkában, hanem a magánéletben is partnerek. Amikor megismerkedtek, Martina egyedül irányította Made by Ordinary elnevezésű márkáját; Ionuț pedig a vizuális merchandising területén szerzett sokéves tapasztalattal a háta mögött úgy érezte, hogy ideje egy saját projektbe is belevágni. Találkozásuk mindkettőjük számára megfelelő időzítésű volt, és ma már közös erővel építik és viszik tovább a Made by Ordinary márkát. Ionuț a famegmunkálás és textilmaradványok újrahasznosításának rajongójaként a termékek kreatív bemutatásán, a fotózások díszlettervezésén és kiállítási installációkon dolgozik, míg Martina a márkaépítéshez, a kommunikációhoz és a teljes gyártáshoz tartozó feladatokat látja el.


Mi is pontosan a Made by Ordinary? Mit jelent számotokra a márka elnevezése?

Martina Dvorakova: A Made By Ordinary 2016-ban indult útjára ruházati márkaként azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a hagyományos kézműves eljárásokra és a helyi kézművesekre („made by”), valamint a mindennapi élet szépségére, megtalálva a hétköznapi („ordinary”) dolgokban rejlő inspirációt. Így első ruhakollekciónkban indigóval festett textíliákkal foglalkoztunk, amelyeket hagyományosan a munkaköpenyek anyagaként használtak. Első pillantásra a kék szövet hétköznapinak tűnhet, de az alkalmazott festési folyamat miatt minden egyes darab kissé más árnyalatot kap. Az anyag öregedésével annak színe finoman elhalványul, a kék gyönyörű, különböző árnyalatait hozva létre, ami által minden egyes darab nemcsak egyedivé, hanem személyessé is válik.

Így kezdtünk el együttműködni egy csehországi, pontosabban Dél-Morvaországban található kis nyomdaipari műhellyel, amely egyike az utolsó kettő, még működő hagyományos kékfestő műhelynek. Munkánk ma elsősorban a hagyományos kékfestés újraértelmezésén alapul: kis példányszámú, kortárs, minőségi és egyedi ruházati-, valamint lakástextileket is készítünk. Emellett kiselejtezett ruhadarabok és textíliák újrafeldolgozásának (upcycling) segítségével is alkotunk új termékeket, hogy azoknak új értéket és életet adjunk.

Honnan ered a kékfestés iránti szenvedélyetek? Miért pont erre a hagyományos technikára épülő márkát szerettetek volna közösen továbbvinni?

M. D.: Tanulmányaimat a római La Sapienza Egyetemen végeztem divat és jelmez szakon. Egyetemi éveim során kezdtem el érdeklődni a hagyományos kézműves mesterségek iránt, amelyek szerintem új utat jelenthetnek a fenntartható divat megközelítéséhez. Rómában lehetőségem volt meglátogatni számos kis műhelyet és stúdiót, ahol cipészek, üvegfúvók, szobrászok, márványipari munkások és más kézművesek is dolgoztak, akiknek szorgalmát, türelmét és a mesterségük iránti szeretetét nagyon csodáltam. Amikor visszatértem Prágába, utánanéztem a csehországi hagyományos textiltechnikáknak, és egyszerűen beleszerettem a cseh kékfestésbe.

Ekkor határoztam el, hogy egy olyan márkát szeretnék felépíteni, amely ezt a technikát kortárs módon újraértelmezi, tiszteletben tartva a hagyományt, az örökséget és a kézművesek munkáját. A célunk az, hogy életben tartsuk ezt a technikát azáltal, hogy megváltoztatjuk a hagyományos termékeket elavultnak tekintő fogyasztók szemléletét, és egyedi, a mindennapokban használható tárgyakat kínálunk nekik.

A kékfestés Magyarországon, Ausztriában, Csehországban és Szlovákiában is egy tradicionális technikának számít. Ti hogyan látjátok ennek az eljárásnak a mai helyzetét: inkább megmentésre és megőrzésre szorul, vagy újra fellendült az érdeklődés iránta?

Ionuț Mirzea: Ahogy Martina is említette korábban, Csehországban már csak két hagyományos kékfestőműhely működik. Nagy örömünkre szolgál, hogy 2018-ban ez a technika felkerült az UNESCO szellemi örökségének listájára is, ami még jobban megismertette az emberekkel a cseh kékfestést. Őszintén hiszünk abban, hogy a hagyományos tudást felhasználó tervezők és a kézművesek közötti együttműködés számos olyan hagyományos mesterséget támogat, amelyet az eltűnés veszélye fenyeget.

A kékfestés kellékei a pamutszövet, a méhviasz, a növényi alapú és az indigó festék; a kész szövetek alapszíne pedig indigókék, tradicionális fehér ornamentikával. A Made by Ordinary repertoárjában kortárs megközelítést képviseltek: melyek a fő különbségek a hagyományos és az általatok alkalmazott technika között?

I. M.: A kékfestés hagyományos eljárása abból áll, hogy fából faragott dúcok segítségével nyomják az egyes mintákat a pamut- vagy vászonszövetre, amelyet aztán indigóval festenek meg. A Made by Ordinary esetében a technika újraértelmezése a textíliák létrehozásán alapul: a mintákat ecsettel festjük a szövetre, vagy egyéb, alternatív nyomtatási technikákat alkalmazunk. Ezen kívül olyan kékfestő pamutszövetekből is készítünk tárgyakat, amelyeken nincsenek minták. Miután a szövetek mintáit kézzel felvittük, a Straznice városban található kékfestő műhely festője hagyományos módszerrel, indigófürdőben óvatosan megfesti a szöveteket. Így készülnek el a kortárs mintákkal ellátott textíliáink.

Október 10-én ért véget a Designblok esemény, ahol a Prágai Dekoratív Művészetek Múzeuma terében ti is bemutathattátok márkátokat. Pontosan mivel készültetek a kiállításra?

M. D.: Ahogy említettük, korábbi kollekciónk selejtezett munkaruhák újrahasznosításával jött létre, felhasználva az azelőtti kollekciókból megmaradt kékfestő szöveteket. Az elsődleges céljukat tekintve az értéktelenné vált „hétköznapi” darabok új életet kaptak. Az idei Designblokon nem ruhadarabokat, hanem új lakástextíliáinkat mutattuk be: installációnkban különböző asztalterítők, kéztörlők és tányéralátétek kaptak helyet. A kékfestő műhellyel együttműködve olyan textil termékeket hoztunk létre, amelyek kortárs megjelenésükkel illeszkednek modern életmódunkhoz. Ezek amellett, hogy egyedi, kézzel készített tárgyak, minden egyes ember történetét elmesélik, aki részt vett annak elkészítésében. Így a kiállítás keretében a műhely dolgozóit fotográfiákon is megmutattuk a látogatóknak.

Mindemellett termékeink megalkotása során régi textíliákat gyűjtünk össze, amelyeket csak inspirációként tartunk meg. Most úgy döntöttünk, hogy ezeknek az értékes holmiknak új életet is adunk upcycling formájában. Ezért a Designblok kiállításán aktuális kollekciónk egyik elemeként régi kékfestő terítők is láthatók voltak, amelyek használat során keletkezett nyomait és hibáit indigókék festékkel fedtük el. Ezáltal – a ruhadarabjainkhoz hasonlóan – új rendeltetést kaptak.

Milyen újdonságokra számíthatunk tőletek a közeljövőben? Milyen terveitek vannak?

I. M.: Munkánkat életmódmárkaként szeretnénk tovább folytatni, olyan tárgyakat létrehozva, amelyekkel mi is szeretjük körülvenni magunkat a mindennapokban, miközben hagyományos technikákkal és helyi kézművesekkel dolgozunk. Terveink között szerepel, hogy részt vegyünk nemzetközi designvásárokon és terjesszük saját történetünket, hogy minél többen megismerhessék a hagyományos cseh kékfestő textíliákat.

Made by Ordinary | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Programajánló: Elindult a BUSH, a keleti blokk klubfesztiválja
east

Programajánló: Elindult a BUSH, a keleti blokk klubfesztiválja

Ma startol a kelet-európai zeneipar legígéretesebb előadóit és aktuális témáit prezentáló Budapest Showcase Hub. A programsorozat, melyet már hatodik éve rendeznek meg, Budapest bejáratott és újonnan megnyílt helyszíneit is érinti, ahová összesen tizenhárom országból érkeznek majd az előadók. A programadók között szerepel az A38 hajó, a Toldi Klub és az
Nemcsak okos, hanem szép is – Edukatív illusztráció nyert díjat
grafika

Nemcsak okos, hanem szép is – Edukatív illusztráció nyert díjat

A World Illustration Awards, nemzetközi illusztrációs pályázat nyerteseit október 12-én hirdették ki. Több mint ötezer alkotás közül Terenyei Tímea magyar grafikust választották a pályakezdő helyspecifikus kategória győztesének. A nyertes pályamunka az Association of Illustrators oldalán tekinthető meg. A nyertes illusztrációk a Salföld Major természetvédelmi farm pihenőpontjainak edukációs felületeihez készültek. Az
Kelet és Kelet párbeszéde: megnyílt a Q Contemporary Budapesten
east

Kelet és Kelet párbeszéde: megnyílt a Q Contemporary Budapesten

2021. szeptember 21-től fogadja látogatóit a budapesti Q Contemporary magánmúzeum bemutatkozó kiállítása. De mi is az a Q Contemporary? Mi a célja és hogyan kapcsolódik a Távol-Kelethez Közép-Kelet-Európa művészete? Ezeknek jártunk most utána. Hamvai Kinga írása „Felejtsd el, nem engedhetjük meg magunknak.” (’Forget it, we can’t afford it.’) A