fbpx
Nyomj Entert

Üvegbe zárt erózió – Anna Jožová a Velencei Biennálén

Anna Jožová, a prágai Művészeti, Építészeti és Design Akadémia (UMPRUM) üvegstúdiójának ígéretes fiatal művésze a 2021-es Velencei Design Biennálén mutatta be legújabb munkáit. A cseh üvegművész igen hamar, már a szakközépiskola alatt a kerámia és a porcelán bűvöletébe került. Fiatal kora ellenére munkáit már számos hazai és külföldi kiállításon bemutatták. 2019-ben elnyerte a Prague Design Week legjobb termékének járó díjat, valamint jelölést kapott a Czech Grand Design díjra az év felfedezettje kategóriában. 


Jožová az elmúlt években tudatosan közeledett az üvegművészet és a design felé. Művészi attitűdje formabontóan új és egyedi tárgyakban ölt testet. Első ránézésre összeférhetetlen anyagok és klasszikus üvegtechnikák ötvözésével hozza létre különleges kollekcióit.

A Biennálén kiállított műveken, a GAIA és KETO sorozat darabjain keresztül üvegbe zárva elevenedik meg a jelenlegi baljós környezeti szituáció. A projekteket a tervező nyolc hónapos új-zélandi tanulmányútja inspirálta. Mindkét sorozatban a táj törékenysége és sebezhetősége jut érvényre, melyre Jožová a saját formanyelvén keresztül reagál.

A GAIA porcelánvázákhoz átlátszó máz és vulkanikus homok kombinációját használta, utóbbit egytől egyig olyan helyekről szerezte be a tervező, melyek a káros környezeti hatások miatt hamarosan el is tűnhetnek. Akárcsak magán a tájon, az azt lekövető vázákon is az erózió nyomait, repedéseket és forradásokat fedezhetünk fel. A KETO nevet viselő projekt dróttal kombinált fekete kristályvázái napjaink sürgető problémájára, az óceánszennyezésre reflektálnak. 

Fotók: Anna Jožová

Anna Jožová egyszerre nyúl vissza az ősi üvegfúvási technikákhoz és feszegeti a gyártási folyamatok határait. Merész, kísérletező és kreatív tervezői megoldásai a kezdetektől rendkívül pozitív visszhangot keltettek. Munkái a Velencei Design Biennálé SPUMA-Space for the Arts Design mint önarckép tematikus válogatásában kerültek kiállításra. 

Fotó: Venice Art Factory

Anna Jožová | Web | Instagram 

Forrás: Umprum

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük