Üvegbe zárt erózió - Anna Jožová a Velencei Biennálén

Üvegbe zárt erózió - Anna Jožová a Velencei Biennálén

Anna Jožová, a prágai Művészeti, Építészeti és Design Akadémia (UMPRUM) üvegstúdiójának ígéretes fiatal művésze a 2021-es Velencei Design Biennálén mutatta be legújabb munkáit. A cseh üvegművész igen hamar, már a szakközépiskola alatt a kerámia és a porcelán bűvöletébe került. Fiatal kora ellenére munkáit már számos hazai és külföldi kiállításon bemutatták. 2019-ben elnyerte a Prague Design Week legjobb termékének járó díjat, valamint jelölést kapott a Czech Grand Design díjra az év felfedezettje kategóriában.


Jožová az elmúlt években tudatosan közeledett az üvegművészet és a design felé. Művészi attitűdje formabontóan új és egyedi tárgyakban ölt testet. Első ránézésre összeférhetetlen anyagok és klasszikus üvegtechnikák ötvözésével hozza létre különleges kollekcióit.

A Biennálén kiállított műveken, a GAIA és KETO sorozat darabjain keresztül üvegbe zárva elevenedik meg a jelenlegi baljós környezeti szituáció. A projekteket a tervező nyolc hónapos új-zélandi tanulmányútja inspirálta. Mindkét sorozatban a táj törékenysége és sebezhetősége jut érvényre, melyre Jožová a saját formanyelvén keresztül reagál.

A GAIA porcelánvázákhoz átlátszó máz és vulkanikus homok kombinációját használta, utóbbit egytől egyig olyan helyekről szerezte be a tervező, melyek a káros környezeti hatások miatt hamarosan el is tűnhetnek. Akárcsak magán a tájon, az azt lekövető vázákon is az erózió nyomait, repedéseket és forradásokat fedezhetünk fel. A KETO nevet viselő projekt dróttal kombinált fekete kristályvázái napjaink sürgető problémájára, az óceánszennyezésre reflektálnak.

Fotók: Anna Jožová

Anna Jožová egyszerre nyúl vissza az ősi üvegfúvási technikákhoz és feszegeti a gyártási folyamatok határait. Merész, kísérletező és kreatív tervezői megoldásai a kezdetektől rendkívül pozitív visszhangot keltettek. Munkái a Velencei Design Biennálé SPUMA-Space for the Arts Design mint önarckép tematikus válogatásában kerültek kiállításra.

Fotó: Venice Art Factory

Anna Jožová | Web | Instagram

Forrás: Umprum

továbbiak
Ezeket a cipőmárkákat keresd a régióban! | TOP 5
east

Ezeket a cipőmárkákat keresd a régióban! | TOP 5

A kelet-európai régióban ugyanúgy találunk fél évszázada az élvonalban lévő cipőmárkákat, mint ahogyan olyan új brandeket is, amelyek a klasszikus formákat innovatív anyagtechnológiával és merész színekkel kombinálják. Magas, lapos, sport vagy Oxford – mindenre ismerünk minőségi régiós alternatívát! Hvóya A kijevi cipő- és táskamárka nem kisebb célt tűzött ki maga elé,
Újragondolták Bécs híres brutalista templomát
architecture

Újragondolták Bécs híres brutalista templomát

A brutalista betonmonstrumok az építészettörténet egyik legvitatottabb és egyben legkevésbé attraktívnak titulált épületei, miközben egyre többen látják meg bennük a szépséget és a megőrzendő értéket. Mind a felújításuk, mind az elbontásuk drága és komplikált, így általában hagyják, hogy szabadon egye őket az idő vasfoga. A bécsi Wotruba megújítása rendhagyó példa
A holnap ételei | Alapanyagok a jövőből
gasztronómia

A holnap ételei | Alapanyagok a jövőből

Egyre többek számára válik nyilvánvalóvá, hogy a jelenlegi étkezésünk nem fenntartható és drasztikusan meg fog változni a közeljövőben. Ez bár riadalomra adhat okot, azonban még inkább kitárja a lehetőségek ajtaját, hiszen így régi és új alapanyagokat, technológiákat fedezhetünk fel, sőt, akár egészségügyi vagy élelmezési problémákat is megoldhatunk. Régóta foglalkozom ételekkel.