V4PLUS | Kedvenc lengyel márkáink_04

V4PLUS | Kedvenc lengyel márkáink_04

Több, mint erősre sikeredett aktuális lengyel válogatásunk. És ez nem kamu! Itt van például a Turbo rágós póló, ami egyöntetűen a szerkesztőség kedvence lett egy pillanat alatt. Bemutatjuk a hazai Pinetime és SUSU keramika márkák lengyel párjait, és egy menő vintage bútorboltba is ellátogatunk. S ha mindez még nem lenne elég, Varsó legmenőbb city guide-ját is fellapozzuk. Lássuk!


Warszawa Warsaw

Nemrégiben jutott el szerkesztőségünkbe a Warszawa Warsaw 2 city guide, amellyel rögtön szerelembe estünk. Sosem gondoltuk Varsóról, hogy egy unalmas város lenne, s amikor belelapozunk ebbe a kellemesen vaskos kiadványba, már másnap útnak indulnánk.

A mai trendekhez illeszkedő kétnyelvű kalauz egyszerre nagyon izgalmas, sokszínű és praktikus: megtalálunk benne mindent, amit érdemes lehet felfedeznünk a városban, legyen szó akár designboltokról, kávézókról, éttermekről vagy parkokról. Laza, magazinos stílus, átgondolt struktúra, szuperklassz képek, könnyebb tájékozódást segítő térképes oldalpárok.

A guide-ot Agneszka Kowalska és a Mamastudio designer csapata álmodta meg. A Mamastudio azért is érdekes, mert tagjai – Magda Ponagajbo, Michał Pawlik és Piotrek Ręczajski – nyitották meg Varsó egyik legmenőbb hotelét, mely az Autor Rooms nevet viseli, nem véletlenül. A design hotelben ugyanis mindegyik szobát más-más designer csapat tervezte, s a szobák berendezése és a bennük található kiegészítők mind-mind egy-egy lengyel tervező munkái. Ha szívünkhöz nőtt a fürdőköpeny, a szempárna, vagy a reggelizések alkalmával használt bögre, a hotel webshop felületén akár meg is vásárolhatjuk.

S hogy mennyi mindent rejt Varsó, azt az is bizonyítja, hogy ez már a második számú Warszawa Warsaw kiadvány, több mint 500 fotóval, közel 400 oldalon. A top 10-es listák között személyes történetekkel is találkozunk: építészek, művészettörténészek, zenészek, kreatív arcok mesélnek őszintén a városhoz fűződő viszonyukról. Bár sokszor nyilatkozunk valamiről úgy, hogy az megkerülhetetlen és kihagyhatatlan, de ez most valóban az, nekünk elhihetitek.

A guide-ot az Autor Rooms honlapján tudjátok megrendelni, vagy nézzétek meg a kalauz online verzióját, ahol még több klassz tartalommal találkozhattok.

Pan tu nie stal

Az „Ön itt áll” szófordulattal kapcsolatosan számos variáció került már elénk, most azonban egy lengyel példát mutatunk, nem is akármilyet. A Pan tu nie stal (vagyis: „Ön nem itt áll” vagy „Itt sem volt” – megjegyzés a szerk.) designbolt eredetileg egy blognak indult, megálmodói Justyna Burzyńska és Maciek Lebiedowicz voltak, akik különösen vonzódtak Lengyelország kommunista-szocialista tárgykultúrájához. Justyna szociológiát hallgatott, Maciek pedig grafikusnak tanult, lakásukban komoly gyűjteményt halmoztak fel az 1960-as, ’70-es, ’80-as évekből származó hétköznapi tárgyakból (könyv- és magazinborítók, címkék, csomagolások). Szerették volna tovább erősíteni ezt a nosztalgikus hangulatot, ugyanakkor nem akartak egy sokadik vintage boltot nyitni – így aztán felkeresték azokat a megbízható lengyel tervezőket, akik értő módon, jó ízléssel tudják átmenteni a korszak szellemiségét mai, kortárs design tárgyakba. Ma már több lengyel nagyvárosban is felkereshetjük a Pan tu nie stal boltokat: első üzletüket szülővárosukban, Łódźban nyitották 2009-ben, majd Varsóban és a Krakkóban is megvetették a lábukat.

És ha azt gondolnánk, hogy egy lengyel designbolt kínálata aligha dobogtathatja meg a szívünket, hát, bizony tévednénk. Amikor például megpillantottuk a Turbo rágós gyerekpólót, rögtön felsikítottunk, sőt hisztérikus örömünk a milliméter papír mintázatú asztalterítővel,  a lakótelepet ábrázoló kötött sállal csak tovább fokozódott, ami végül a menzakajás ágyneműhuzatban csúcsosodott ki. És ez még csak néhány példa a gazdag termékkínálatból! Úgyhogy jobban teszitek, ha máris a webshopra kattintotok, vagy a legközelebbi lengyel utatok alkalmával megfordultok a Pan tu nie stal boltban! Mi szóltunk.

Fenek Studio

Már rég megdőlt az az állítás, hogy a kerámiatárgyaknak tökéletesnek kell lenniük. A főképp ünnepnapok alkalmával előkerülő porcelán étkészletek nimbusza nem fakult, ám a tökéletlenségben rejlő artisztikusság felismerése a felhasználót is arra sarkallta, hogy bátrabban válogassa meg a háztartásában előforduló mindennapi használati tárgyait. Ma már nem kell szégyenkeznünk, ha vendégség alkalmával nem tudunk két egyforma tányért tenni a terített asztalra, sőt.

Ha például a lengyel Fenek Studio tárgyai között válogatunk, egész biztosan nem fogunk két teljesen megegyező darabot találni. A két tervező, Agata Klimkowska és Antonina Kiliś közösen diplomázott a School of Form design iskolában 2015-ben, de előtte egy évvel már megalapították saját márkájukat, a Fenek Studio-t.

Boltként is funkcionáló kis varsói műhelyükben kézzel készítik egyedi kerámia tárgyaikat. A mosogatógépben mosható és mikrohullámú sütőben is használható tálak, tányérok, bögrék láttán rögtön a hazai SUSU keramikajutott eszünkbe. A lengyel lányok tárgyaiban is felfedezhető a rajzosság, a humor, ugyanakkor az ő színpalettájuk talán egy fokkal szegényesebb, és az arany mázzal sem próbálkoztak még, nem úgy, mint a SUSU keramika alapítói.

Jó hír, hogy van webshopjuk, úgyhogy bármikor miénk lehet egy-egy különleges darab. Például a napocskás tányér, vagy az általunk macskásnak vélt – ám a leírás tanúsága szerint majmos – váza, vagy a szupercuki kutyás nipp. Ja, és még egy érdekesség: ahogy a hazai Rebu Ceramics, úgy a Fenek Studio kerámiái is megtalálhatók a londoni DIY Art Shoppolcain. Wow!

Look Inside

A fentebb már emlegetett Warsawa Warsaw guide-ot lapozgatva bukkantunk a Look Inside vintage boltra. A polcokon nemcsak régi cuccokat találunk, de kortárs lengyel design márkák portékái között is válogathatunk. Különféle stílusok és korszakok elegyednek párbeszédbe egymással: itt jól megfér egymás mellett a II. János Pál pápa portréját ábrázoló dísztányér, a lengyelek ikonikus, ’60-as évekből származó Rozyna N rádiója és a Kreafunk bluetooth fejhallgatója.

Marek Rykiel és Janek Rygiel jó stílusérzékkel válogatnak, így egész biztosan nem távozunk üres kézzel a boltból, de akár online is rendelhetünk. Sajnos, legnagyobb bánatunkra az egyik kedvenc lengyel bútordarabunkból éppen kifogytak: az ülőalkalmatosság, amiről szó van, egy Jozef Marian Chierowski által tervezett fotel, amelynek formavilága az ismerősség érzését kelti bennünk, nem véletlenül. Az 1960-as években számos hasonló darab került ki a volt szocialista országok bútorgyáraiból, és szerencsére mindegyik kelet-európai államban fontosnak tartják ennek a közös kultúrkincsnek a megőrzését. Itthon is akadnak jó páran, akiknél érdemes keresgélnünk, mint például a Fabrika, az artKRAFT vagy a Möbelkunst, de ha valami kortárs értelmezésre vágynánk, akkor a Hunik Design termékkínálatára érdemes egy pillantást vetnünk. A retró bútorok szerelmesei a Look Inside-ból sem fognak üres kézzel távozni, hiszen a korszakot meghatározó bútordarabokat jegyzetfüzet formájában is magukkal vihetik.

A Look Inside termékpalettájába már most, a képernyőn keresztül belefeledkeztünk, és természetesen rövid idő alatt megtaláltuk személyes kedvenceinket. Rögtön a szívünkhöz nőttek az egyik alapító, Janek Rygiel munkái: a lengyel panelek, villamosok, metrókocsik, vagy a varsói Kultúrpalota elevenednek meg a plakátokon.

Elsőre talán meglepőnek és szokatlannak tűnhetnek a La Flammerendhagyó szójaviasz gyertyái: a Jézus és Szűz Mária alakban öntött kisebb-nagyobb gyertyák ugyanakkor – ha jobban belegondolunk – tökéletesen beleillenek a bolt kínálatába.

ZIMNO

A fagyos, hideg időben mi mást is ajánlhatnánk, mint egy klassz lengyel ruhamárkát. A ZIMNO design brand elsősorban a téli sportok szerelmeseinek tervez strapabíró, kényelmes ruhadarabokat és kiegészítőket. Nekünk kicsit olyan érzésünk volt, mintha a hazai Pinetime lengyel párjára akadtunk volna (a lengyelek logójában is felfedezhető a fenyő motívum). A kapucnis pulóverek, pólók és melegítő nadrágok  alapanyaga legtöbbször pamut. A kínálatban találunk full minimál darabokat, ahol csak jelzésértékkel bújik meg a fenyőfa ikon, de legtöbbször a ZIMNO márkanév kap nagyobb hangsúlyt (a „zimno” jelentése egyébként hideg, tél).

Legújabb kollekciójukban izgalmasabb minták is megjelennek – ezek közül is kiemelnénk a hosszított fazonú hoodie-kat, amelyet a térdeket is melegítik. A tarka, kötött, pomponnal megkoronázott sapkák mellett a mi kedvencünk a vízlepergetős, sokzsebes síkabát, amelyet rendelésre készítenek – itt olyan finom részletekre is érdemes odafigyelnünk, mint a fém zippzárakon megjelenő fenyőfa motívum, vagy a síbérlet számára kialakított zseb. A praktikus kialakítás nem lehet a véletlen műve, hiszen a márka alapítói – Robert „Robercik” Sosnowski, Kuba Wolak, Jędrek Baranowski – maguk is gyakorlói az extrém sportoknak. A ruhadarabok mellett, ha úgy tartja kedvünk, snowboardok és síszemüvegek között is válogathatunk.


Hetente jelentkező sorozatunkban olyan cseh, szlovák és lengyel márkákat, design szpotokat mutatunk be, akiket érdemesnek tartunk arra, hogy felkerüljenek mentális design térképünkre. Kedvcsináló guide azoknak, akik a szokásos turisztikai látványosságokon túl másra is kíváncsiak.

továbbiak
NÉGYSZÖGLET – Bartis Attila
art

NÉGYSZÖGLET – Bartis Attila

Megbillent a föld, éles szögben húzott tusfeketék rajzolnak határt, a szigorú vonalakon talán egy sál lilája. Ha fölöttem, ha alattam, mint egy sziget az égben. Itt lakom én. Budapest. Forrai Ferenc [http://forraiferenc.hu/] sorozata. 51 éve, 1968. január 22-én született Bartis Attila. KÁROLY AVAGY AZ IRODALOM TÖRTÉNETE „– Az voltam
Absztrakt Tetris Bulgáriában
east

Absztrakt Tetris Bulgáriában

A Tetris-t senkinek nem kell bemutatni. Kockák egy sorban, L-alakban, villám formaként pörögnek, épülnek egymásra vagy tűnnek el egyre gyorsabban. Egy bolgár fotós ezt a játék-élményt eleveníti fel legújabb sorozatában. Mariyan Atanasov [https://www.instagram.com/mariyanatanasov/] az építészet, a szürrealizmus és az elvont formák szerelmese. Urban Tetris [https://www.
Budapest by Labrosse | Gresham-palota
architecture

Budapest by Labrosse | Gresham-palota

Menő tetőteraszon rögtönzött a medencés buli, elfuserált Aranyhajjal szelfizik egy muki. A Mérleg utca felől rózsaszín a szemfüles elefánt, a szemén be, a száján ki, szárad a zokni és a bugyi. Jobbról jön egy Crybaby, nyakigláb, csupaháj, málészáj, béka nyelvén dobpergésre pörög a krokodil-tánc. Mind a százhetvenkilenc szobában teljes az