Vagány viniltok, környezettudatosan | Théque Atelier

Vagány viniltok, környezettudatosan | Théque Atelier

A magyar Théque Records és Atelier immár nem csak arra figyel, hogy a kelet-európai elektronikus zene legjobb képviselőinek lemezeivel lássa el a zenerajongókat – nemrégiben különleges, vizuálisan is izgalmas lemeztokot fejlesztettek, amely a környezetet is kevésbé terheli. Mutatjuk!

Zene, építészet és kommunikáció hármas egységére épül a Théque tevékenysége. A magyar lemezkiadót a filmes Ligosztajeva Annamária és az építész-producer Álmos Gergely alapította azzal a céllal, hogy bemutassák Kelet-Európa egyedi zenei hangzását és vizuális kultúráját. A néhány évtizede ismét virágkorát élő bakelitlemezek a Théque Records értelmezésében nem csupán egyszerű hanghordozók, de a minőségi megjelenésnek köszönhetően vágyott tárgyak is. A különleges audiovizuális élményt Gergely legújabb fejlesztésével, a borítékszerűen záródó öko viniltokkal még tovább emelték.

Gergely, honnan jött az ECO ENVELOPE SLEEVE ötlete és miben más ez a tok, mint a piacon fellelhető társai?

A hanglemezek reneszánszának sajnos árnyoldala a nem túl környezetbarát lemezgyártás és a bakelitek csomagolása. A negyvenes évek óta gyakorlatilag ugyanabból a nehezen lebomló PVC-kopolimerből készülnek a lemezek, mivel észszerű keretek között nem találtak olyan helyettesítő anyagot, amely ne okozna a tárolt zenében minőségi romlást.

A kiadónknál azon kezdtünk el gondolkodni, hogyan lehetne ökobarátabbá tenni az általunk kiadott lemezeket. Habár a hanglemez gyártási folyamatára nincs ráhatásunk,  úgy éreztük, a csomagolás olyan  terület lehet, aminél hozzá tudunk járulni a széndioxidlábnyom csökkentéséhez.

Szerettünk volna létrehozni egy jóval kevesebb papírhulladékot termelő, ellenőrzötten és teljes mértékben újrahasznosított papírból készülő, ragasztót mellőző csomagolási technikát. Hermann Andival ötleteltünk ennek nyomdai megvalósításán, végül a nagyszüleinktől gyerekkorban ellesett újságpapírba csomagolás inspirálta az Envelope Sleeve (borítéktok) hajtogatós csomagolását. A hagyományos, jacket tokkal szemben háromszor kevesebb hulladékot termelünk, dupla lemeznél egy gatefold tokhoz képest ez a mennyiség már hatszor kisebb.

Milyen eljárással és hol készülnek ezek az innovatív tokok?

A tokokat végtelenül egyszerű folding technikával terveztük meg: a csomagolás palástja stancszerszámmal bármelyik nyomdában elkészíthető. A nagy lemezgyárak kínálatával ellentétben a papírt kedvünkre választhatjuk, biztosra mehetünk az eredetével kapcsolatban. Ragasztót egyáltalán nem használunk, a grafikát illetően pedig a lehetőségek tárháza végtelen.

Nemcsak a Théque Records, de a mius zenekar egyik alapító tagja is vagy – lemezetek, az Études de Battements is az új tokba került. Mik a terveitek a jövőben ezzel a fejlesztéssel, hogyan tovább?

Mostantól az összes lemezünket ezzel a technikával fogjuk csomagolni. Ha a lemezgyártásban lesz ésszerű alternatíva a polivinil-kloriddal szemben, arra biztos ugrani fogunk. A harmadik nagy környezetszennyező tényező a szállítás maga, ezért mi a Théque Recordsnál a helyi hanglemezboltokat részesítjük előnyben.

Fotók: Jurassza Zsófia

Théque Atelier | Web
Théque Records | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Közösségi tér a kávé szerelmeseinek | GROUNDS
east

Közösségi tér a kávé szerelmeseinek | GROUNDS

A cseh Rusty Nails Coffee Roasters új helyet nyitott Prágában, mely sokkal több egy átlagos kávézónál. A kávépörkölés házon belül zajlik, ezen felül pedig edukációs workshopokat és versenyeket is tartanak a KOGAA építész stúdió által megálmodott indusztriális térben. Prága egyre inkább felkapott Karlín kerülete ipari övezetből vált pezsgő városnegyeddé. Itt
Nagyolvasztóból közösségi tér | Ostrava – Dolní Vítkovice, Csehország
east

Nagyolvasztóból közösségi tér | Ostrava – Dolní Vítkovice, Csehország

Gáztárolóból koncertterem, kohóból zeneszínpad és kávézó: egy indusztriális komplexum új élete a 21. században, a PACE X HYPEANDHYPER sorozatunk e heti részében. Alsó-Vítkovice területe a cseh ipari örökség nemzeti kulturális emléke. A 250 ezer négyzetméteres területen elhelyezkedő komplexum eredeti funkcióit az 1820-as évektől egészen az 1990-es évekig töltötte be – ennek
Álomszerű fényinstalláción a fenntartható növénytermesztés
news

Álomszerű fényinstalláción a fenntartható növénytermesztés

A GROW címet viselő projekt a mezőgazdaság területét hozza fókuszba, miközben fenntartható és egészséges növénytermesztési segédanyaggal kísérletezik: a fénnyel. A rotterdami Studio Roosegaarde egy 20 ezer négyzetméteres termőföldet alakított át szürrealista fényinstallációvá. A cél az, hogy a jövőben a piros, kék és ultraviola színekben játszó mezők képe ne csak  művészet