Nagyolvasztóból közösségi tér | Ostrava – Dolní Vítkovice, Csehország

Nagyolvasztóból közösségi tér | Ostrava – Dolní Vítkovice, Csehország

Gáztárolóból koncertterem, kohóból zeneszínpad és kávézó: egy indusztriális komplexum új élete a 21. században, a PACE X HYPEANDHYPER sorozatunk e heti részében.

Alsó-Vítkovice területe a cseh ipari örökség nemzeti kulturális emléke. A 250 ezer négyzetméteres területen elhelyezkedő komplexum eredeti funkcióit az 1820-as évektől egészen az 1990-es évekig töltötte be – ennek részeként üzemelt a nagyolvasztó. A terület kulturális és oktatási célra való újrahasznosításáról 2007-2009 között született döntés, az újjáépítést pedig 2016-ban fejezték be – az egykori gyár azóta hibrid közösségi térként működik.

A gyártelepen felújították az utcákat, tereket, parkokat és parkolót hoztak létre. A leglátványosabb átalakuláson azonban a már említett nagyolvasztó esett át: tetejére egy üveg-acél bővítmény került, melyben kávézó, oktatóterem és megfigyelőközpont található.

A régi funkciók helyére is merőben újak kerültek: a gáztárolóban koncerttermet, a kohó aljában szabadtéri zenés színpadot alakítottak ki, – utóbbihoz opcionális tető is készült –, és van olyan terem is, amit sportcélokra lehet használni.

Az egész terület fejlesztése nagyjából egymilliárd cseh koronából valósult meg, a nagyolvasztó átépítési terveit pedig Josef Pleskot építész irodája készítette.

PACE X HYPEANDHYPER című sorozatunkban hétről hétre bemutatunk egy-egy munkát a kelet-közép-európai régió kiemelkedő kortárs középületei közül.

PACE | Web | Facebook

BME Középülettervezési Tanszék | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
„Kiegészítjük egymást a közös munkában” | Peltan-Brosz Studio
branding

„Kiegészítjük egymást a közös munkában” | Peltan-Brosz Studio

Más-más szakmai háttérrel rendelkeznek, a magukkal hozott tudás pedig éppen annak sokszínűsége miatt eredményez igazán kreatív designmegoldásokat ügyfeleik számára. Peltán-Brósz Roland és Peltán-Brósz Cora közös stúdiója néhány éve indult, azóta pedig már több hazai és nemzetközi márkával is együtt dolgoztak. A stúdió alapítóival a kezdetekről, a hazai grafikusok nemzetközi lehetőségeiről
Nézd meg az Oscar-esélyes magyar animációs rövidfilmet!
art

Nézd meg az Oscar-esélyes magyar animációs rövidfilmet!

Andrasev Nadja Szimbiózis című alkotása is szerepel a 96 legjobb animációs rövidfilmet felvonultató Oscar-esélyesek longlistjén. Most te is megnézheted! A hazai közönség a legutóbbi Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál alkalmával a vásznon is találkozhatott Andrasev Nadja tizenkét perces rövidfilmjével, amely egy megcsalt feleség sajátos és különös nyomozását meséli el.
Kifinomult és praktikus | Monolith Coffee Table
design

Kifinomult és praktikus | Monolith Coffee Table

Elegáns és egyszerű esztétika a Bauhaus formavilágával társítva: a Pavel Vetrov ukrán tervező által megalkotott dohányzóasztal monolitszerűen díszítheti lakásunkat, elnevezését is erről kapta. Pavel Vetrov jelenleg az ukrán fővárosban, Kijevben dolgozik formatervezőként. „Pályafutásom a 3D-látványtervezés iránti szeretetemhez köthető. Kezdetben belsőépítészettel foglalkoztam, de ma már egyre több bútortervezői projektben is részt