A milánói tervező, aki a posztmodern design örökségét hozta Magyarországra

A milánói tervező, aki a posztmodern design örökségét hozta Magyarországra

Egy dinoszauruszos meghívóval kezdődött minden – a Memphis 1981-es debütáló kiállítása négy sarkából fordította ki a design addigi tendenciáit. A rendhagyó meghívót Luciano Florio Paccagnella tervezte, aki akkor talán nem is gondolta, hogy a kilencvenes években még mindig a Memphis hatása alatt fog alkotni, méghozzá egy teljesen más műfajban, a kerámiában. Amelyek ráadásul Magyarországon készültek. Az Artibus365-ben kapható extrém vázák történetéről a bolt tulajdonosát, Nagy Tibort kérdeztük!

Egy korábbi Művészpáros cikkünk fotózásakor látogattunk el az Artibus365-be Vörös Kati és Laza Péter lakberendezőkkel. Miközben a legjobb enteriőrrészleteket kerestük, többször is megakadt a tekintetünk a bolt különböző pontjain szétszórt színes, geometrikus formákból építkező vázákon. A pop up helyen törzsvendégként otthonosan mozgó Kati röviden mesélt nekünk a nem hétköznapi tárgyakról, amelyeket a jelenleg a hetvenes éveiben járó, Milánóban élő Luciano Florio Paccagnella készített. A figuratív, színes vázák az olasz posztmodern design ikonikus tárgyait juttatták eszembe, mint utóbb kiderült, nem véletlenül. Luciano Florio Paccagnellának volt köze az olasz Memphis csoporthoz. A vázák történetébe végül Nagy Tibor, az Artibus365 vezetője avatott be minket.

Nagy Tibor elmondása szerint Luciano Florio Paccagnella olasz művészt gyakran a Memphis elfeledett hőseként emlegetik. Az olaszországi Memphis csoport az 1980-as évek elején alakult meg, és egy erőteljes szembenállást képviselt a modern designnal szemben. Számukra a modern design funkcionalizmusa hűvös és szemantikailag néma volt, ezt szerették volna ellensúlyozni. A posztmodern tervezők tartalmat akartak adni a tárgyaknak, fontos volt számukra a figurativitás, a színek, a tárgyak asszociatív jellege, a múlthoz való kapcsolódás és nem utolsósorban az eladhatóság is. A giccs és az elegancia határán mozgó, populáris termékek üde színfoltjai a designtörténetnek. A Memphist a kaméleonként több stílushoz is tökéletesen alkalmazkodó Ettore Sottsass vezette. Első kiállításuk 1981. szeptember 18-án nyílt meg, ekkor debütáltak és merész forma- és színhasználatukkal azonnal nemzetközi szenzációt keltettek. Egyes források kihagyják, míg mások az alapító tagok közé sorolják Luciano Florio Paccagnella-t is, akinek a Memphis csoport az első kiállításhoz készült meghívóját köszönhette. A visszafogottnak és konvencionálisnak biztosan nem nevezhető meghívón egy vörös szemmel izzó dinoszaurusz villantja ki borotvaéles fogait.

Luciano Paccagnella által készített meghívó a Memphis kiállítására. Arc’74, Milánó, 1981. szeptember 18. © Luciano Paccagnella

Florio Paccagnella reklámgrafikát tanult Milánóban, majd a végzés után nem sokkal, 1974-ben már ügynökségeknél dolgozott és az olasz divatmárkának, a Fioruccinak is készít reklámanyagokat.  Matteo Thun építész mutatja be Ettore Sottsass-nak, aki nagy hatással lesz a fiatal tervezőre, de erről majd később. A Memphis kiállítása után is a grafikai munkák dominálnak nála, cégéreket tervez és készít, és védjegyévé válik a festékszóró használata. Később a tévés díszlettervezésben is kipróbálja magát, Instagram-oldalán pedig festményekkel is találkozunk.

De hogyan jött mindehhez a kerámia?

Nagy Tibor elmondása szerint Luciano Florio Paccagnella nagyra becsülte Ettore Sottsass-t, akinek Yantra névre keresztelt vázakollekciója elementárisan hatott Florio Paccagnella-ra, így a kilencvenes években Sottsass munkáihoz hasonló, illetve új formavilágú totemvázákat is tervezett, majd a kilencvenes években egy olasz és egy szabadkai kereskedővel, Mester Zoltánnal közösen egy kis manufaktúrát alapított Magyarországon. A rajzai alapján magyar kerámiakészítők Budapesten alkották meg a vázáit, amelyből végül ezres nagyságrendű anyag állt össze. Ebből Tibor szerint már csak 100-150 db érhető el, az évek során ugyanis elkeltek a darabok, és kifejezetten ritkán forognak vissza a műtárgypiacra.

Fotó: Mohai Balázs

„Az elmúlt tizenhárom évben, mióta ezzel foglalkozom, izgalmas helyekre adtuk el a vázákat. Egyik karácsonykor például a Moschino kreatív igazgatójának küldtünk egyet Los Angelesbe, de volt olyan divattervező páros is a vásárlóink között, akik Rihannának és a királyi családnak is dolgoztak” – mondja Tibor.

Fotó: Macmillan Home Textile/Gosztom Gergő

Ennek egyik oka az lehet, hogy a Luciano Florio Paccagnella életműben elsőre talán szokatlannak tűnő tárgyak kifejezetten jól illeszkednek az elmúlt években népszerű lakberendezési tendenciába, amit akár a Memphis reneszánszának is nevezhetünk. Amellett, hogy a csoport tavaly ünnepelte 40. évfordulóját, a Memphis újbóli népszerűségének köze lehet a közösségi média jelenlegi vizuális trendjeihez, illetve ahhoz a nyolcvanas évek nosztalgiához is, ami jelenleg a popzenétől a divatig végigsöpör.

Luciano Florio Paccagnella kerámiái elérhetők az Artibus365-ben.

Fotók: Mohai Balázs

Artibus365: 1054, Budapest, Hold u. 6
Artibus365 | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Mi legyen az üzemen kívüli Északi Áramlat 2 gázvezetékkel? Egy német tervezőcsapat talált rá megoldást
architecture

Mi legyen az üzemen kívüli Északi Áramlat 2 gázvezetékkel? Egy német tervezőcsapat talált rá megoldást

A provokatív és spekulatív terveiről ismert építész stúdió, az Opposite Office ezúttal arról vízionált, mit lehetne tenni az Oroszországot és Nemetországot összekötő Északi Áramlat 2 gázvezetékkel, melynek elindítását Németország februárban felfüggesztette. A tervezők által Nord Stream 3-ra átkeresztelt vezeték az Opposite Office szerint egy nemzetközi kapszulahotelként működhetne, ahol minden országból
Ukrán helyek a bakancslistánkról
architecture

Ukrán helyek a bakancslistánkról

Az ukrán belsőépítészet épp olyan kiemelkedő a nemzetközi színtéren, mint az ukrán divat. Áthatja egyfajta friss és jó ízlésű bátorság: elrugaszkodnak a minimalista trendektől, mégsem esnek túlzásokba. Tökéletes arányérzékkel lavíroznak az izgalmas részletek és a harmonikus összhatás között. Bár sajnos nem tudhatjuk, hogy milyen állapotban vannak jelenleg, készítettünk egy bakancslistát
Az e-roller forradalom magyar arcai | Rollin Technologies
branding

Az e-roller forradalom magyar arcai | Rollin Technologies

Amit a Tesla vagy a BMW az elektromos autóiparban, azt a Rollin Technologies az elektromos mikromobilitás területén kezdte el. Portrénk és interjúnk az e-roller forradalom magyar úttörőivel, akik átírhatják a modern városképünket. Amit a Tesla vagy a BMW az elektromos autóiparban, azt a Rollin Technologies az elektromos mikromobilitás területén kezdte