fbpx
Nyomj Entert

Vándorkiállításból háromnyelvű könyv: a Retusált Erdély története

A Retusált Erdély – Tájképek és képzettársítások kiállítás a Marosvásárhelyi Műhely, ismertebb nevén MAMŰ művészegylet munkásságát és életérzését mutatja be. A tárlat 2019 júniusában debütált Berlinben, amit 2020-ban több magyar és romániai helyszín is követett. Jelen kiadást mégsem a kiállítás kísérő kiadványaként tartják számon, sokkal inkább egy önálló alkotásként, ami megörökíti az elillanó összeállítást az utókor számára.


A MAMŰ egy neoavantgárd művészcsoport, amelyet Elekes Károly, Garda Aladár és Nagy Árpád alapított a hetvenes évek Erdélyében. A kollektíva nagyjából húsz aktív tagból állt, akik akciókat és közösségi megmozdulásokat szerveztek a Marosvásárhelyet körülölelő természeti tájon. A könyv a művészcsoport alapítótagjainak archívumát dolgozza fel fényképeken, szövegeken és vázlatokon keresztül, amik dokumentálják a közösség rendhagyó és lenyűgöző tevékenységeit. A természetben zajló akcióművészet és konceptuális művészet a keleti blokk több országában is jellemző volt, általában a helyi politikai helyzetekre reagálva. A MAMŰ-t azonban az teszi különlegessé, ahogyan a konceptuális és performatív gyakorlatokat ötvözi a helyi folklórral. Ez nemcsak a gondolatiságban volt jelen, hanem a MAMŰ installációiban is visszaköszöntek a használt anyagok, például mezőgazdasági tárgyak mint a borona, vagy szerves anyagok, széna, fa, gabonafélék, kövek formájában.

Az archív természeti akciókon túl nagy szerepet kapnak kortárs művészek is, akik alkotásai bizonyítják, hogy a tájművészetnek ma is van létjogosultsága. A Retusált Erdély (Transylvania Retouched) a Reciproca kolozsvári kulturális egyesület projektje, amely nemrég jelent meg Daniela Duca és Major-Kremer Virág szerkesztésében. A könyv számos oldala virtuálisan is böngészhető.

Retusált Erdély | Web | Instagram

Forrás: Igloo

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük