Aktív természetkedvelőknek épít letisztult lakóparkot a monom architects

Aktív természetkedvelőknek épít letisztult lakóparkot a monom architects

A cseh monom architects ‘családi házak tvorsovice’ nevű projektjének esszenciája az egyszerű tervezés, mennyiségileg és részleteiben egyaránt. Mezők, legelők, golfpályák – cél az aktív, természetfókuszú lakosok vonzása.

Az elsőre zord hangulatúnak tűnő cseh falu, Tvorsovice rendkívül sok lehetőséget kínál. A fejlesztésre szánt kilenc hektáros területet a mezőkön és a legelőkön kívül golfpályák övezik, ezáltal a fejlesztő elsődleges szándéka a sport- és természetkedvelő potenciális lakosok figyelmének felkeltése. Ebből kiindulva a monom architects csapata minél nagyobb nyilvános, illetve félig nyilvános területek kialakítására törekedett – utcabővítések, fülkék, valamint udvarok formájában.

A tudatosan üresen hagyott terek lehetőséget adnak az intimitás és a szociális aktivitás között ingadozó tevékenységek gyakorlására, így azokat ideális esetben maguk a lakosok tölthetik meg élettel.

A terület hátránya, hogy az elhagyatottnak tűnő falutól elválik a lakónegyed, ebből kifolyólag a település újjáélesztése is a célok között szerepelt. Az építészek tehát a közös területekre is nagy hangsúlyt fektettek, hiszen a tavak, játszóterek és piacok mind közösségformáló erővel bírnak.

A projekt első szakasza elkészült – a sorház variációk lényege, hogy három épület egy közös bejárat körül gyűlik össze. A stílusválasztás pedig a helyi népi építészettel harmonizál, amit a 45 fokos szögű nyeregtetők is jól szemléltetnek.

Fotók: Alex Timpau

monom architects | Web | Facebook | Instagram

Forrás: Designboom

továbbiak
A Meta az új valóság? – 1. rész
hype lab

A Meta az új valóság? – 1. rész

A Facebook bejelentette, hogy közösségi oldalait ezentúl Meta cégnév alatt működteti: ez nem csupán egy cégnévváltást takar, hanem a kiterjesztett valóság (AR) és a virtuális technológiák (VR) egyesítésével egy metaverzum létrehozását is előrevetíti. Egy fejlődő metavilág gondolata talán már ismerős, de mégis izgalmas kérdéseket vet fel bennünk. Mennyire bízhatunk meg
A Bánáti + Hartvig új irodája lett az idei év befutója
east

A Bánáti + Hartvig új irodája lett az idei év befutója

A hétvégén 17. alkalommal adták át a Média Építészeti Díjat az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A zsűri a Bánáti + Hartvig Építész Irodának ítélte a legjobb épületért járó díjat az egykori étteremből átalakított, saját irodájukért. A projektről az épületbejárást követően mi is hosszabban beszámoltunk. Az épülettervek közül Kopacz Hanna ŐRKŐ munkáját ismerték
Mintha a Squid Game-be csöppennél
architecture

Mintha a Squid Game-be csöppennél

A nézettségi rekordokat döntő dél-koreai Netflix produkció karakteres világa egy kínai vendégház enteriőrjében válik valósággá. A színek, a formavilág, a kanyargó lépcsők mintha a sorozatból léptek volna ki, a csavar azonban az, hogy nem a sorozat ihlette a tervezőket. A referencia ugyanis Maurits Cornelis Escher, 20. századi holland festő és