fbpx
Nyomj Entert

Aktív természetkedvelőknek épít letisztult lakóparkot a monom architects

A cseh monom architects ‘családi házak tvorsovice’ nevű projektjének esszenciája az egyszerű tervezés, mennyiségileg és részleteiben egyaránt. Mezők, legelők, golfpályák – cél az aktív, természetfókuszú lakosok vonzása.

Az elsőre zord hangulatúnak tűnő cseh falu, Tvorsovice rendkívül sok lehetőséget kínál. A fejlesztésre szánt kilenc hektáros területet a mezőkön és a legelőkön kívül golfpályák övezik, ezáltal a fejlesztő elsődleges szándéka a sport- és természetkedvelő potenciális lakosok figyelmének felkeltése. Ebből kiindulva a monom architects csapata minél nagyobb nyilvános, illetve félig nyilvános területek kialakítására törekedett – utcabővítések, fülkék, valamint udvarok formájában.

A tudatosan üresen hagyott terek lehetőséget adnak az intimitás és a szociális aktivitás között ingadozó tevékenységek gyakorlására, így azokat ideális esetben maguk a lakosok tölthetik meg élettel.

A terület hátránya, hogy az elhagyatottnak tűnő falutól elválik a lakónegyed, ebből kifolyólag a település újjáélesztése is a célok között szerepelt. Az építészek tehát a közös területekre is nagy hangsúlyt fektettek, hiszen a tavak, játszóterek és piacok mind közösségformáló erővel bírnak.

A projekt első szakasza elkészült – a sorház variációk lényege, hogy három épület egy közös bejárat körül gyűlik össze. A stílusválasztás pedig a helyi népi építészettel harmonizál, amit a 45 fokos szögű nyeregtetők is jól szemléltetnek.

Fotók: Alex Timpau

monom architects | Web | Facebook | Instagram

Forrás: Designboom

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük