Varsóban megnyílt a pierogi-rajongók új kedvenc helye, a Syrena Irena

Varsóban megnyílt a pierogi-rajongók új kedvenc helye, a Syrena Irena

Új hellyel bővült Varsó gasztronómiai térképe. A Syrena Irena a klasszikus lengyel pierogi újragondolt fogásaival várja azokat, akik a tradicionális nemzeti ételt különleges hozzávalókkal kombinálva is szívesen kipróbálnák.

A Syrena Irena alapításakor a cél az volt, hogy a régivágású étkezdéken túl is lehessen a városban finom pierogit találni, méghozzá egy olyan étteremben, amely megjelenésében ugyan a hagyományokra épít, mégis nagyon friss, kortárs színfoltja lehet a városnak. A pierogi a lengyelek nemzeti étele, melynek készítésekor a vékonyra nyújtott tésztába különböző töltelékek kerülnek, a kifőzött gombócokra pedig gyakran serpenyőben is rápirítanak. Sós és édes verziói is ismertek, de jellemzően burgonyával és sajttal, vagy káposztával és gombával, zöldségekkel töltik meg őket, tálaláskor általában tejföl és pirított bacon vagy hagyma kerül a gombócokra.


Fotó: PION Studio

A Syrena Irena kínálatában a klasszikus ízek különleges összetevőkkel párosulnak: fermentált medvehagymával, füstölt túrós töltelékkel, mákkal, mazsolával, magvakkal töltött verziókat is találunk, melyekre ugyan kérhetünk tejfölt és szalonnát is, de választhatunk toppingnak zellerdarabkákat, erdei gombaporos barnított vajat vagy heringikrát is. A pierogik mellett más, hagyományosan a lengyel konyhából eredő étel és ital minőségi, kortárs átiratával is találkozunk a menün, például len- és kenderolajban sült heringgel, savanyú rozslevessel, illetve osztrigagombából és paradicsomból készült tatár beefsteakkel is, szomjoltók terén pedig az erjesztett céklából készült üdítő és a vodka képviselteti magát a lengyel térségre jellemző italok közül.

Fotó: PION Studio
Fotó: Zuza Kozerska

A bisztró belsőépítészeti megoldásaiért a Projekt Praga, az arculatért a Mamastudio felelt. Az étteremnek otthont adó épület az 1950-es évek elején épült, a tervezők ezt is figyelembe vették a vizualitás fő irányainak kijelölésekor. Az ötvenes és hatvanas évekbeli Varsó jelentett az inspirációt: neonfeliratok, mozaikcsempék, tejüveg lámpák és terazzo-szerű asztallapok csempészik az egyébként modern enteriőrbe a századközepi hangulatot. A logóban és a térben is visszaköszön a névadó karakter motívuma, Varsó patrónusa, a sellő, akit az étterem ezesetben Irenának nevezett el. Az arculatban az élénkkék, a rózsaszín és a földszínek kombinációja dinamikus, rajzos grafikai nyelvvel párosul. A térbe egy látványkonyhákat idéző szegmens is került, amelyen át a tészta készítésébe is betekinthet az, akit érdekel a pierogi gyúrásának és hajtogatásának technikája.

Fotó: PION Studio
Fotó: PION Studio
Fotó: Zuza Kozerska
Fotó: Zuza Kozerska

Fotók: PION Studio, Zuza Kozerska

Syrena Irena | Facebook | Instagram

továbbiak
Sokszor nincs idő arra, hogy jobb megoldásra térjünk át | Interjú Dr. Szabó Gáborral
digitális

Sokszor nincs idő arra, hogy jobb megoldásra térjünk át | Interjú Dr. Szabó Gáborral

Agykárosodások kutatása, HP és Twitter, majd autók: Lyft a fuvarozásnál, Tesla az elektromobilitásnál. Egy fizikusból lett fejlesztő élettörténete arról, hogy milyen a világot megmozgató tech óriásoknál dolgozni és hogyan lehet eljutni egy közép-kelet-európai országból a Szilícium-völgy legjobb vállalataihoz. Interjúnk I. része Dr. Szabó Gáborral. Kutatott Barabási Albert Lászlóval egy agykárosodást
Tel-avivi mese a Kamaykotól
divat

Tel-avivi mese a Kamaykotól

A fenntartható szemléletéről ismert, budapesti Kamayko idei nyári ruhái és kiegészítői Tel-Avivba kalauzolnak el, napsütötte színek és kavargó minták segítségével. Az AVIV névre keresztelt kollekcióban hegyi kecskék, tigrisek, leanderek, a hullámzó tenger és az izraeli ízekre való utalások is megjelennek, a brandre jellemző pasztell színekkel és könnyen hordható fazonokkal fúzionálva.
Ha úgy viselkednénk egymással, mint a fesztiválokon, békésebb világban élnénk
business

Ha úgy viselkednénk egymással, mint a fesztiválokon, békésebb világban élnénk

Talán a vendéglátást érintette az egyik legsúlyosabban a pandémia. Tönkrementek kocsmák, munka nélkül maradtak pincérek, elmaradtak fesztiválok. Idén nyáron azonban újra teljes gőzzel beindul a fesztiválszezon, Magyarország pedig az egyik fesztiválnagyhatalom a régióban. Mindezek apropóján ült le egymással beszélgetni Oszkó-Jakab Natália, a Művészetek Völgye igazgatója, Lobenwein Norbert, a VOLT Fesztivál