fbpx
Nyomj Entert

Varsóban megnyílt a pierogi-rajongók új kedvenc helye, a Syrena Irena

Új hellyel bővült Varsó gasztronómiai térképe. A Syrena Irena a klasszikus lengyel pierogi újragondolt fogásaival várja azokat, akik a tradicionális nemzeti ételt különleges hozzávalókkal kombinálva is szívesen kipróbálnák.

A Syrena Irena alapításakor a cél az volt, hogy a régivágású étkezdéken túl is lehessen a városban finom pierogit találni, méghozzá egy olyan étteremben, amely megjelenésében ugyan a hagyományokra épít, mégis nagyon friss, kortárs színfoltja lehet a városnak. A pierogi a lengyelek nemzeti étele, melynek készítésekor a vékonyra nyújtott tésztába különböző töltelékek kerülnek, a kifőzött gombócokra pedig gyakran serpenyőben is rápirítanak. Sós és édes verziói is ismertek, de jellemzően burgonyával és sajttal, vagy káposztával és gombával, zöldségekkel töltik meg őket, tálaláskor általában tejföl és pirított bacon vagy hagyma kerül a gombócokra.


Fotó: PION Studio

A Syrena Irena kínálatában a klasszikus ízek különleges összetevőkkel párosulnak: fermentált medvehagymával, füstölt túrós töltelékkel, mákkal, mazsolával, magvakkal töltött verziókat is találunk, melyekre ugyan kérhetünk tejfölt és szalonnát is, de választhatunk toppingnak zellerdarabkákat, erdei gombaporos barnított vajat vagy heringikrát is. A pierogik mellett más, hagyományosan a lengyel konyhából eredő étel és ital minőségi, kortárs átiratával is találkozunk a menün, például len- és kenderolajban sült heringgel, savanyú rozslevessel, illetve osztrigagombából és paradicsomból készült tatár beefsteakkel is, szomjoltók terén pedig az erjesztett céklából készült üdítő és a vodka képviselteti magát a lengyel térségre jellemző italok közül.

A bisztró belsőépítészeti megoldásaiért a Projekt Praga, az arculatért a Mamastudio felelt. Az étteremnek otthont adó épület az 1950-es évek elején épült, a tervezők ezt is figyelembe vették a vizualitás fő irányainak kijelölésekor. Az ötvenes és hatvanas évekbeli Varsó jelentett az inspirációt: neonfeliratok, mozaikcsempék, tejüveg lámpák és terazzo-szerű asztallapok csempészik az egyébként modern enteriőrbe a századközepi hangulatot. A logóban és a térben is visszaköszön a névadó karakter motívuma, Varsó patrónusa, a sellő, akit az étterem ezesetben Irenának nevezett el. Az arculatban az élénkkék, a rózsaszín és a földszínek kombinációja dinamikus, rajzos grafikai nyelvvel párosul. A térbe egy látványkonyhákat idéző szegmens is került, amelyen át a tészta készítésébe is betekinthet az, akit érdekel a pierogi gyúrásának és hajtogatásának technikája.

Fotó: PION Studio
Fotó: Zuza Kozerska
Fotó: Zuza Kozerska

Fotók: PION Studio, Zuza Kozerska

Syrena Irena | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük