Végtelen nyár a gesztenyefák alatt – Este11

Végtelen nyár a gesztenyefák alatt – Este11

A Feneketlen-tó környéke az elmúlt években egyre népszerűbb lett a környékbeli lakók és a budapestiek körében egyaránt. Bár a Móricz Zsigmond körtér és Újbuda-Központ zajos forgataga nem esik messze a helytől, itt valahogy könnyű békére lelni, miközben fürdőzünk a lebukó nap fényében: most végre a kopottas padok helyett hűsítő koktélok és limonádék mellett is élvezhetjük a szabadságot a nemrég nyílt Este11-ben.

Fazekas Tamás régi motorosnak számít gasztronómiai körökben. Részben hozzá kötődik a 360 BAR operatív vezetése, ahol már szinte a kezdetektől jelen van – ez az egyik első, és azóta is kultikusnak számító rooftop bar Budapesten, ami az ő ötletének köszönhetően indult egyedi téli koncepcióval is. Mindig nyitott volt az új lehetőségekre, ezért fogadta örömmel, amikor jött a szinte véletlen megkeresés a Villányi úton és a Feneketlen-tó sarkán található teniszklub tulajdonosától. Az épület mögött ugyanis egy nagy kert helyezkedik el, ami az elmúlt években teljesen funkció nélkül állt, gazosan. Sem esztétikailag, sem jelentőségében nem volt méltó a tó és a klub atmoszférájához, ezért arra gondoltak, talán érdemes lenne átalakítani és élettel megtölteni, hiszen ehhez adott minden.

Az ötletet gyorsan tettek követték és három hónap megfeszített munkának hála megnyitott az Este11. Először a kerületi, valamint tájépítészeti szakemberekkel egyeztetve meg kellett tisztítani a kertet úgy, hogy közben a fák sértetlenek maradjanak. Ezután jöhetett a bútorzat, ami a bárpultot, DJ-pultot, asztalokat és székeket egyaránt magába foglalta – ebben a My Wood Design segített. Az építészekkel, a Budapest Parkkal is évek óta együttműködő Rimóczi Imrével, Törőcsik Ambrussal, és Juhász Andreával fontosnak tartották, hogy illeszkedjenek a hely karakteréhez és megőrizzenek valamit abból, ami itt a múltat jelentette – így történt, hogy néhány talált elemet (pl. régi széket) is felújítottak, így a kertben maradhattak. Mivel tudták, hogy a hely bár mellett szolid bulihelyként is funkcionálni fog, ezért kiemelt figyelmet fordítottak a hangtechnikára. Nem az volt a cél, hogy akkora koncerteket csapjanak, amik egész Újbudát átharsogják, épp ellenkezőleg: trükkös megoldásokkal (pl. limiter használatával vagy Stratocell® szigeteléssel) jól hangszigetelt, mégis akusztikailag kiváló teret hoztak létre, ami bent élvezetes zeneélményt ad, kicsit távolabb azonban szinte nem is hallható. Szerették volna, ha nem zavarják a környékbeli lakók életét, így tudnak ugyanis valódi törzsközönséget kialakítani. A megkapó arculat a Hidden Characters, míg a marketingkommunikáció a Skillcom munkáját dicséri, így minden elem a helyére került.

A kert egyébként nem tűnik óriásinak, mégis 230 ember elfér kényelmesen. Van egy kellemes, rejtett oázis-érzése a látogatónak, ahogy leül egy asztalhoz a középen lévő, hatalmas gesztenyefa árnyékában, várva egy italra. Az Este11 organikusan épül be a Feneketlen-tó körívébe, zárt is, nyitott is, úgy bújhatunk el, hogy közben a zsibongás részei maradunk. Egy csendes-beszélgetős délutáni találkozóra és esti táncra egyaránt alkalmas. És ha már időtöltés: nem maradunk éhesen, böngészhetünk az ételek és az italok választékában is. Tamásék egyértelműen a “kevesebb néha több” elvét követték és csak annyit vállaltak, amiről tudták, hogy képesek lesznek jó minőségben tartani. Korábban a Hello Budában kísérleteztek a BBQ műfajával és megszeretve a füst ízét és illatát, itt is beszereztek egy pit boxot. Az étlapon lévő finomságok ebben a szmókerben készülnek 7-8 órán át: kóstolhatunk pulled pork szendvicset, ropogós csirkeszárnyat, szaftos oldalast is coleslaw-val kísérve, gyermeki mosollyal, maszatosan, aki pedig a szofisztikáltabb étkezés híve, salátázhat. Vegán étel egyelőre nincs az étlapon, amelyre sok kérést kaptak, ezért várhatóan változni fog a felhozatal. Az italkínálat szintén izgalmas, kisebb és nagyobb magyar borászatok tételei kerülnek a pohárba, a nyár hangulatát megerősítő long drinkekkel, limonádékkal kísérve.

Bár az Este11 még friss szereplő, úgy tűnik, nagyon megtalálta a közönségét. Sem profilban, sem elhelyezkedésben nem konkurál a Bartók Béla úti gasztro-forgataggal, és nem is akar – a sok jó kávézótól, étteremtől a XI. kerület is csak jobb hely lesz. Bírják és figyelik a kritikát, nyitottak a változtatásra, ezért még biztosan sok újdonsággal rukkolnak elő. Mivel kerthelyiségről van szó, egyelőre a nyárra koncentrálnak, de nem vetették el az egész éves működést egy egyenlőre titkos kreatív megoldással. Így lehet, a tó környékén télen is lesz új „hot-spot”, ahol kicsit felmelegedhetünk majd, de addig is, irány az Este11, amíg hosszúak a napok és melegek az éjszakák – akár este 11 után is!


Este 11 | Facebook | Instagram

Fotók: Soós Bertalan

továbbiak
Varázslatos falvak Kelet-Európából | TOP 5
egyéb

Varázslatos falvak Kelet-Európából | TOP 5

Kelet-Európa bájos sajátossága, hogy az élet nem áll meg a városhatárokon túl sem. A legendás falusi romantika önmagában hordozza a hagyományok ápolását, a természettel való szimbiózist és vidéki virtust. Mai válogatásunkban olyan falvakat válogattunk össze, amelyek tökéletes példái annak, hogy ezeken a jellemzőkön túl a falvak még sokkal több kincset
Szörf a Balti-tengeren | Krysztof Jedrzejak: Baltic Surf Scapes
east

Szörf a Balti-tengeren | Krysztof Jedrzejak: Baltic Surf Scapes

Először végy egy szörfdeszkát, majd egy fényképezőgépet – így szól Krysztof Jędrzejak receptje, amellyel lélegzetelállító fotókat készít a Balti-tengerről. A természetfotós szörfösként és fotósként is a Balti-tenger hullámaira koncentrál. Ahogy a szörfdeszkával közel kerül a a hullámokhoz, úgy a képei is intimebb perspektívát kapnak, hogy mi, befogadók is közelebb kerülhessünk a
A popkultúra egyik legnagyobb autós ikonja kapott ráncfelvarrást
design

A popkultúra egyik legnagyobb autós ikonja kapott ráncfelvarrást

A “Renault 5 Diamant” a belsőépítészet és az autók világát egyesíti. A modell 50. évfordulója alkalmából a francia gyártó együttműködött Pierre Gonalons formatervezővel, így született meg az ikonikus jármű újragondolt verziója. Az együttműködés eredménye egy páratlan elektromos bemutatóautó lett, amely egy igazi popkulturális ikont elevenít fel. Gonalons-t a tervezés során