fbpx
Nyomj Entert

Victoria Yakusha új limitált tárgyegyüttesével tiszteleg Ukrajna előtt

Victoria Yakusha ukrán származású tervező, művész és építész a művészi ellenállás egyfajta formájaként új limitált kollekciójával tiszteleg Ukrajna előtt. A Stepping on Ukrainian soil (Ukrán földre lépni) című limitált tárgyegyüttes darabjai a tervező korábbi munkáit meghatározó természetes és fenntartható anyagokból készültek. A Design Miami/Basel 2022 kiállításon bemutatott munkák az év Best Curio Show elismerését is elnyerték.

A tervező alkotói filozófiája az úgynevezett live design, vagyis az élő design szemlélete köré épül: alkotásainak középpontjában a föld és az etnikai gyökerei állnak. Ugyanezt a filozófiát követi legújabb, Stepping on Ukrainian soil névre hallgató limitált kollekciója is, amely által az ukrán tervező szülőföldjéhez való kötődését hangsúlyozza. A kollekció darabjai az ukrán állampolgárok egyedi kapcsolatát kívánják feltárni „az ukrán földdel – annak szellemével, történelmével és erejével” – emelte ki a tervező.

A Stepping on Ukrainian soil tárgyegyüttes részeként Victoria Yakusha egy kétméteres, kézzel szőtt faliszőnyeget, és egy sor állatszerű padot és zsámolyt készített. Előbbi a Zemlia (jelentése föld) elnevezést kapta: a gyapjúból szőtt, réteges textúrájú faliszőnyeg Ukrajna fekete földjét, a csernozjomot jelképezi, míg a hosszú, köldökzsinórszerű szálai az ukrán nép és földje közötti ősi kapcsolatot. Victoria Yakusha már a kezdetek óta beépíti munkáiba a különböző ukrán kézműves mesterségeket: ez a Zemlia elkészítésében sem volt másképp, ugyanis annak létrehozásához a tervező az úgynevezett lizhnykarsztvo ukrán ősi technikát használta, amelyet saját kreatív megközelítésével társított.

A tárgyegyüttes további darabjait a tervező a Volyky (jelentése szabadság) és a Duzhyi (jelentése erős) elnevezésekkel illette. Előbbi egy állatokra emlékeztető absztrakt formát öltő, fekete és fehér textúrájú padokból áll, amelyek Victoria Yakusha egyik jellegzetesen használt anyagából készültek: az úgynevezett ztista (jelentése „tésztából készült”) alapanyaga agyag, széna, újrahasznosított papír és más természetes anyagok keverékéből áll. Szintén ebből a jellegzetes alapanyagból készültek a Duzhyi nevű fekete-fehér zsámolyok is, amelyeket markánsan ívelt formák jellemeznek, és formavilágukkal a szilárd talajt testesítik meg.

A limitált kollekció darabjait a FAINA Galéria, Antwerp képviseli.

Fotók: Tijs Vervecken

Forrás: Sajtóközlemény

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük