Ukrán tervezők, akiket nem téveszthetünk szem elől II.

Ukrán tervezők, akiket nem téveszthetünk szem elől II.

Népi szokások, kézműves hagyományok vagy egyéb társadalmi jelenségek: az ukrán design gyakran ötvözi kortárs formavilágát a kulturális örökségéhez kapcsolódó utalásokkal. Az Ukrán tervezők, akiket nem téveszthetünk szem elől második részében ezekből mutatunk meg néhányat.

A Hype&Hyper szerkesztőségében rengeteg tehetséges, egyedi látásmódú ukrán tervezőt, művészt és márkát követünk, akiknek eddig is igyekeztünk platformot biztosítani a bemutatkozásra. A jelenlegi helyzet tükrében fontos, hogy ne veszítsük szem elől, és támogassuk őket, ahogy csak tudjuk! Újonnan induló sorozatunkban ezeket a számunkra kedves karaktereket és brandeket gyűjtöttük össze.


IENKI IENKI

Dima Ievenko 2016-ban indította útjára a IENKI IENKI márkát, hogy olyan szabadidős ruhadarabokat hozzon létre, amelyek formavilágukban és minőségükben is előremutatóak. A márka leginkább pufi kabátjairól vált ismertté, de a termékpalettán a népi hagyományokat megidéző hosszú szoknyákat és fejkendőszerű sapkákat is találhatunk. Kollekcióiban sokszor merít inspirációt a távoli északra jellemző motívumokból, vagy például legújabb Shearling kollekciójukban a keptar, egy ukrán etnikai-kulturális népcsoport évszázadok óta viselt ruhadarabja jelentette a kiindulópontot. A IENKI IENKI legutóbbi hírei szerint az ukrán Nemzeti Antarktiszi Tudományos Központtal együttműködve készítette el a Vernadsky Kutatóbázis csapattagjainak új, expedíciós ruházatát.

Ma Kijevben robbanások hangjára ébredtünk” – írják a márka közösségi felületein. „De nem félünk. Nem adjuk fel” – folytatják.

Fotók: Ania Brudna


Fotó: Vogue.ua

Lutiki

Sonya Soltes stylist és jelmeztervező a divat- és filmipar területén a kreatív szcéna több szereplőjével is dolgozott már együtt, többek között a KSENIASCHNAIDER vagy a Have A Rest divatmárkákkal. Saját konceptuális brandjét három évvel ezelőtt hozta létre Lutiki név alatt. Termékpalettáját eleinte különböző ruhadarabok és néhány ékszer képezte, amelyek megalkotásához Sonya sokszor filmes referenciákhoz nyúlt inspirációért. Azonban minden újabb kollekcióval csökkent a ruhák száma, így ma már az alkotó kizárólag az ékszerekre fókuszál. Egyik ikonikus darabja egy hajgumira emlékeztető aranyozott karkötő, vagyis az úgynevezett Scrunchie bracelet, ami a Lutiki minden kollekciójában különböző változatokban köszön vissza. Legújabb kampányában Sonya Kijev szakrális jelentéseit, valamint az ékszer és annak környezete közötti kapcsolatot vizsgálja.

Oranta (Ukrajna egyik legfontosabb szakrális szimbóluma – a szerk.): elpusztíthatatlan fal, fedezék és ezeréves történelmünk bizonyítéka. Imádkozzunk és támogassuk embertársainkat. Harcoljunk a jövőért” – osztotta meg gondolatait Sonya Soltesz saját Instagram-oldalán.


FAINA

Victoria Yakusha 2006-ban alapította meg Yakusha Design nevű építészeti stúdióját, melynek filozófiáját az alapító élő designként vagy élő minimalizmusként emlegeti: enteriőrtervei minimalista és a természethez mélyen kapcsolódó, érzéki terekként valósulnak meg. A stúdió munkásságának részeként Victoria Yakusha végül 2014-ben indította útjára FAINA bútor- és lámpakollekcióját, melynek missziója Ukrajna egyedülálló kézműves technikáinak és kulturális örökségének megőrzése és megismertetése. Az élő design filozófiáját követve a FAINA kollekció évente kétszer jelentkezik új bútordarabokkal és designtárgyakkal: ilyen például az agyagalapú ZTISTA székek és asztalok, vagy a feminin vonalvezetésű Domna fotel, valamint a PLYN kanapé és a gutnytstvo nevű ősi ukrán technikával készült vázák, amelyekről korábban már mind beszámoltunk a Hype&Hyper hasábjain.

A jelenlegi helyzetre reagálva az alábbi sorokat olvashatjuk a márka Instagram-oldalán:

„Otthonunk, Ukrajna. Szépsége a nyitott lelkében rejlik: őszinte és hiteles. Ma minket, ukránokat ismét emlékeztetnek arra, hogy a szabadság keresése veszélyes út. De a földünkbe gyökerezve erőt találunk. Hazánkban a szabadság a legnagyobb érték. Szívünkben szabad szellem bolyong, féktelenül. Köszönjük mindenkinek, aki most Ukrajna mellett áll és osztozik az itt történtekben.”

IENKI IENKI | Web | Facebook | Instagram
Lutiki | Web | Facebook | Instagram
FAINA | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Hétköznapi ukrán hősök
news

Hétköznapi ukrán hősök

Az Ukrajna elleni invázió első napján egy ukrán nő napraforgómagokat adott egy felfegyverzett orosz katonának. „Fogjátok ezeket a magokat, és tegyétek a zsebeitekbe, hogy legalább napraforgó nőjön belőlük, amikor elestek a földünkön” – mondja a nő a videón, amelyet több mint 8,5 milliószor néztek meg a kis ukrán hírszolgálat Twitter-fiókján.
Egy kreatív ügynökség Ukrajnáért
news

Egy kreatív ügynökség Ukrajnáért

A kijevi székhelyű Banda egyike azoknak a kreatív ügynökségeknek, akik szívszorító munkákkal hívják fel a globális figyelmet az Ukrajnában zajló eseményekre. Az ügynökség Instagramon #StandwithUkraine hashtaggel tett közzé egy videót, ami háborús övezetek szívszorító képeiből és segélykiáltásokból áll össze: metróállomásokon összebújó, tankok előtt álló, roncsok közül másokat kimentő emberek és
A BIG első meta-irodája
tech

A BIG első meta-irodája

A Bjarke Ingels Group (BIG) mérföldkőnek számító építészeti projektet fejezett be – az első irodáját a metaverzumban. A “viceverse” névre keresztelt virtuális központ a Vice Media Group (VMG) számára épült a virtuális térben. Az új  iroda lehetővé teszi, hogy a világ minden tájáról érkező munkatársak, ügyfelek és együttműködő partnerek találkozhassanak a