vital houses | Mobil egészségközpontok járványok idejére

vital houses | Mobil egészségközpontok járványok idejére

Egyre több válasz érkezik a koronavírusra az építészet oldaláról is: a holland Studio Prototype iroda például mobil, ideiglenes egészségközpontokkal harcolna a jövő járványai ellen.

A „vital house” nevet viselő projekt a covid-19 járvány leggyengébb pontjából indult ki: az egészségügy reakcióidejéből és kapacitásából. A megálmodó Studio Prototype iroda tervezői szerint nem kérdés, hogy a jövőben több járvánnyal kell majd szembenéznünk, ezért létfontosságú, hogy fel legyünk készülve és villámgyorsan tudjunk rájuk reagálni.

Az ideiglenesen felállított egészségközpontokat előre gyártott fa elemekből lehetne összeszerelni a krízishelyzetekben. Az alapvető ellátáson túl, mint amilyen az intenzív osztály, az építészek a humánus igényeket is figyelembe vették: ezért került az épület közepére egy zöld belső udvar, de terveztek olyan szobát is, ahol a fertőzöttek biztonságosan érintkezhetnének a látogatóikkal, valamint egy olyan helységet, ahol a család elbúcsúztathatja azokat, akiket már nem tudtak megmenteni. Emellett monitorszobákban figyelnék a betegek állapotát, melyekkel pedig a statisztikákhoz járulnának hozzá.

“Építészekként nem tudunk embereket gyógyítani, de ahhoz hozzá tudunk járulni, hogy kellemesebb körülmények között vészeljék át a járványt az érintettek.” – fűzték projektjükhöz a Studio Prototype tervezői.

Forrás: designboom

továbbiak
Alma Vetlényi SS'20 | Metuselah Collection
divat

Alma Vetlényi SS'20 | Metuselah Collection

Vetlényi Alma divattervezői pályája és a fenntartható divathoz fűződő kapcsolata szorosan összefonódnak egymással. Hazai és nemzetközi megmérettetései közül több alkalommal díjat is nyert, köztük övé lett az év legjobb tervezőjének járó díj 2016-ban a Gombold Újra!-n. Azóta is folyamatosan új, környezetbarát módszerekkel kísérletezik és most bemutatja legújabb – szintén a
Elevate | Stratégia és design
design

Elevate | Stratégia és design

A győri stúdió még csak pár éve alakult, de már most nagyon izgalmas projektekben vesznek részt; többek között a Brain Bar 2019-es kampány-arculatát is nekik köszönhetjük. Míg az elején közös ingyenes email címről dolgoztak és ügyfeleiket sokszor maguk keresték fel egy-egy munka kapcsán, most elérkezett számukra a tudatos növekedés ideje.
Printa | Itt van az új környezettudatos kollekció
design

Printa | Itt van az új környezettudatos kollekció

Jó hír a természet szerelmeseinek: megérkezett a Printa új, tavaszi kollekciója! Ha belépünk a Printába, nagyon sok izgalmas és letisztult tárggyal találkozhatunk, amelyek a fenntarthatóság és a környezettudatosság jegyében készültek: szitanyomatok, dekorációs és használati tárgyak, amelyek mind-mind remekül mutatnának a nappalinkban, a konyhánkban vagy akár a gyerekszobában is. A hely