3 enteriőr designer a régióból, akire érdemes figyelni – VI.

3 enteriőr designer a régióból, akire érdemes figyelni – VI.

Nem titok, hogy rajongunk az esztétikus és kellemes atmoszférájú enteriőrökért, ahol színek, textúrák, bútorok és tárgyak összessége valami nehezen megismételhetőt eredményez, és azonnal képes hatni az aktuális hangulatra. A belső terek bemutatásánál a fókusz azonban legtöbbször magán az adott projekten van, ezt szeretnénk most  megfordítani. Ezért összeszedtük azokat a tehetséges, különleges látásmódú tervezőket a régióból, akikre nem csak egy jól sikerült projekt miatt érdemes figyelni.

A hatodik epizódban egy magyar, egy ukrán és egy cseh tervező mutatkozik be.


Vörös Kati | Magyarország

Vörös Kati történészből lett lakberendező, és immáron tíz éve ingázik Budapest és Bécs között. Karakteres enteriőrjeit bátor megoldások és színhasználat jellemzi. „A történészi látásmód és munkamódszerek (mint a forráskutatás, elemzés, kontextualizálás és reflexió) meghatározzák lakberendezői gyakorlatomat. Intellektuális, de nem absztrakt módon közelítem meg a projektjeimet. Sosem egy öncélú vízióból, mindig a konkrét térből, a lakástulajdonos meglévő tárgyaiból – és persze igényeiből – indulok ki. Sok időt töltök a helyszínen, alkalmanként akár órákig is merengek a még felújítás előtti lakásban, majd az építkezésen. Nem bejáratott panelek alapján, nem tervezőprogram előtt ülve, hanem a térrel, annak környezetével és a megrendelővel való diskurzusból, egy folyamat eredményeként születnek meg a munkáim. Figyelmem fókuszában a Magyarországon – a hatalom és a társadalom által egyre jobban elutasított – modernizmus építészete és tárgykultúrája áll. A lakberendezésre alapvetően nem szépítő, esztétikai, hanem – a modernizmus optimista és emancipatorikus hagyományában gyökerező – életminőség-javító és társadalomjobbító tevékenységként tekintek” – osztotta meg velünk Kati.

Fotó: Balogh János, Ruha: Printa

Amerikai műgyűjtő budapesti otthona

A pesten tanító művészetkedvelő társadalomtudós és családja már tíz éve lakott ebben a 180 négyzetméteres – egy a Bazilikára néző, századfordulós épületben található – lakásban, amikor a segítségemmel felújították és átrendezték. A frissen elkészült lakás fotói különleges jelentőséggel bírnak, mivel szinte azonnal egy már nem létező szeretett otthon mementóivá váltak. A CEU elüldözése miatt a családnak el kellett költöznie a városból, épp mielőtt birtokba tudták volna venni a megújult lakást.

Fotó: Gosztom Gergő

Színes vendéglak a zsidónegyedben

A 38 négyzetméteres klasszikus szoba-hallos lakás egy 1940-ben épült „Bauhaus” házban található. Az akkor hipermodernnek számító épületet és lakóit nem kímélte a történelem: 1944-ben csillagos házzá nyilvánították, majd a gettó falain belülre került. A lakás mai történész tulajdonosa a szomszédban lakik, ezt a lakást pedig vendéglakosztálynak vette meg. A színek mellett annak örült a legjobban, hogy sikerült minden alapfunkciót (étkező, nappali, háló, dolgozó) elhelyezni a korábban rosszul kihasznált térben.

Fotó: Gosztom Gergő, styling: Laza Péter

Bécsi albérlet személyesre hangolva

A 65 négyzetméteres, jellegtelen, napjainkban épült lakást magam és férjem számára alakítottam ki. Kiválóan demonstrálja a retro (más néven mid-century modern) stílus relevanciáját a mai terek berendezésénél. Az alacsony belmagasságú, kis alapterületű szobák léptékéhez tökéletesen passzolnak az 1960-as évek NDK, magyar és angol bútorai – amelyeket az évek során gyűjtöttünk össze. Ugyanakkor instant karaktert is adnak a teljesen semleges térnek, ahol nem festhettünk falakat vagy cserélhettük ki a konyhát.

Fotó: Gosztom Gergő, styling: Laza Péter

Dagmar Stepanova | Csehország

Dagmar 2015-ben alapította meg a cseh bázisú Formafatal stúdiót, ahol építészeti és belsőépítészeti projektekkel foglalkoznak Prágától Costa Ricáig. „Miután 15 évig különböző építész irodákban dolgoztam, úgy éreztem, hogy szükségem van a kreatív szabadságra. Az első Formafatal projekt (az argentin Gran Fierro étterem belső tere) megjelent a Wallpaperben, ami nagyban segítette, hogy felfigyeljenek ránk. A második projekt, a Loft Hrebenky számos díjat nyert nemcsak Csehországban, hanem nemzetközi szinten is. Ennek eredményeképpen a stúdió bővülni kezdett, jelenleg 9 tagot számlálunk. Tervezési gyakorlatunk lényege a projektek egészének megragadása: ugyanúgy közelítünk a belső terekhez, mint az építészethez, csak más léptékben. Az átfogó kontextus, a kapcsolatok és a funkcionalitás érdekel bennünket. Legtöbb esetben a berendezés egyedi tervezésű és egyedi gyártású, és nagy hangsúlyt fektetünk az arányokra is. Szeretünk játszani a színekkel, a különböző textúrákkal, mindig új lehetőségeket keresünk, és új technológiákat próbálunk ki a hétköznapi anyagok felületének kialakítására, mindezt a fenntarthatóság figyelembevételével. Végül, de nem utolsósorban a világítás is kiemelt fontosságú, hiszen nagy befolyással van a terek hangulatára. Örömmel dolgozunk együtt különböző művészekkel is, akiket meghívunk, hogy vegyenek részt projektjeinkben. Az építészetben minimalisták vagyunk, a nyers alapanyagokat részesítjük előnyben, és az egyszerűségre esküszünk. A belsőépítészetben viszont  játékosabbak és színesebbek vagyunk” – mesélte nekünk Dagmar.

Fotó: Eva Wong

Argentin étterem Prágában

„A Gran Fierro egy argentin étterem Prága központjában. A fő feladat az volt, hogy a lehető legtöbb elemet felhasználjuk az eredeti Gran Fierro I.-ből, amelyet a tulajdonos kénytelen volt elköltöztetni Argentinából. Az egész koncepció ipari szellemben készült, használt fa és bőr, cementesztrich és beton dominál.”

Nyaraló villák Costa Ricán

„Egy dzsungel tetején, lélegzetelállító kilátással a Csendes-óceán partjaira, három egyedi nyaraló villát építettünk azoknak, akik szeretnének kapcsolódni a természettel. Nemcsak a környező vad dzsungel, hanem a brazil építész, Paulo Mendes da Rocha munkássága is inspirált minket, így a betonfalakat szándékosan nyersen hagytuk, hogy kiemeljük a belső elemeket, a vizet és a zöld növényzetet – mindez együtt szokatlan környezetet teremt, amely egyszerre nyers és fényűző.”

I.

II.

Fotók: BoysPlayNice


Sofia Hupalovska | Ukrajna

Sofia korábban az egyik legnagyobb, általunk is figyelemmel követett ukrán építészeti irodánál, a Balbek Bureaunál dolgozott több mint öt évet. Tavaly októberben, csupán néhány hónappal a háború kitörése előtt indította el a saját stúdióját. „Néha még mindig nem hiszem el, hogy ez a valóságunk. Az életünk és a projektjeink soha nem lehetnek olyanok, mint korábban. Minden változik: az értékeink, a gondolkodásmódunk, az igényeink. De mindezek ellenére Ukrajnában vagyok, és nem fogok sehova sem költözni. Úgy érzem, hogy ennél jobb helyen nem lehetnék sehol. Itt próbáljuk meg a legjobbat kihozni magunkból, és készen állunk arra, hogy győzelmünk után újjáépítsük a gyönyörű országunkat. Tudjuk, hogy győzni fogunk” – osztotta meg velünk Sofia a jelenlegi helyzetről. „A tervezői attidűdöm művészet és belsőépítészet határán áll, szeretem, ha a tér minden látványa művészi értékkel bír. Ami pedig az anyagok kombinációját illeti, intelligens brutalizmusnak nevezném a stílusomat” –tette hozzá.

Férfi ruhaüzlet Kijevben

A fő hangsúlyt ebben a belső térben a kő asztalok kapták, illetve a hideg és meleg (beton- és fapanelek) tónusokkal játszottunk. A projektet a háború miatt leállították.

Apartman Odesszában

A lakás egy régi épületben található, ezért igyekeztünk megtartani a klasszikus elemeket, és érdekes formákkal és anyagokkal kombinálni őket. A projektet a háború miatt leállították.

Kijevi lakás

A projekt ügyfele most az ukrán hadseregben harcol. Egy hónappal ezelőtt felhívtak, és azt mondták: folytatnunk kell, mert hiszünk a fényes jövőnkben.

Vörös Kati | Instagram

Formafatal  | Web | Facebook | Instagram

Sofiia Hupalovska | Instagram

továbbiak
Újabb helyszínen várja a városlakókat a Manifesto Market Prágában
architecture

Újabb helyszínen várja a városlakókat a Manifesto Market Prágában

A Manifesto Market célja, hogy az elhanyagolt városi területeket élénk városrésszé, ezáltal pedig a városlakók új találkozási pontjává alakítsa át. Új helyszíne ezúttal Prága egyik forgalmas csomópontja, az Anděl elnevezésű városrészben található. A korábban kihasználatlan foghíjtelek most a CHYBIK + KRISTOF építész irodának köszönhetően kelt új életre. Mutatjuk! A Manifesto Market
Ki vezényli az energetika zenekarát?
business

Ki vezényli az energetika zenekarát?

A közép-kelet-európai régió egyik legégetőbb kérdése az energetika. Mivel fogunk télen fűteni? Lehetséges az energiafüggetlenség? Ha igen, akkor milyen áron? Európának el kell döntenie, hogy egységnyi acélból turbinát, vagy tankot akar építeni? Ezeknek a kérdéseknek jártak utána Rigában, a Három Tenger Kezdeményezés gazdasági fórumán. Tudósításunk. Közép-Kelet-Európa megkerülhetetlen gazdasági együttműködése a
Európa irtja ki a legtöbb fát?
community

Európa irtja ki a legtöbb fát?

A bolygónk földterületének 30 százalékát borítják fák. Természetben járni bizonyítottan jót tesz a pszichének, de az erdők adnak otthont az állatvilág nagy részének. Ami még ezeknél is fontosabb: felfogják a széndioxidot, és oxigént termelnek. Nem kérdés, hogy fák nélkül rosszabb minőségű életet élnénk, mégis a faipar a világ egyik legmeghatározóbb