fbpx
Nyomj Entert

Újabb helyszínen várja a városlakókat a Manifesto Market Prágában

A Manifesto Market célja, hogy az elhanyagolt városi területeket élénk városrésszé, ezáltal pedig a városlakók új találkozási pontjává alakítsa át. Új helyszíne ezúttal Prága egyik forgalmas csomópontja, az Anděl elnevezésű városrészben található. A korábban kihasználatlan foghíjtelek most a CHYBIK + KRISTOF építész irodának köszönhetően kelt új életre. Mutatjuk!


A Manifesto Market első ránézésre egy kültéri ételudvarnak tűnik, de valójában több annál. A kezdeményezést Martin Berry tájépítész hívta életre még 2018-ban: multidiszciplináris csapatával közösen parkolókat, barnamezőket alakítanak át vibráló közösségi térré, ahol a gasztronómiai élvezetek mellett a film, a zene és a kulturális programok is egyaránt elférnek. Ezen misszió jegyében jött létre az első Manifesto Market Prága Florence, majd később Smíchov városnegyedében: ez utóbbi viszont most új helyszínre, Prága Anděl városrészébe költözött.

A koncepció most is a reversible (visszafordítható) design elvét követi, vagyis a tervezett moduláris egységek szétszedhető és újrafelhasználható elemekből épülnek fel. Így az új Manifesto Market szerkezete a korábbi Smíchov helyszínéről is tartalmaz különböző elemeket, mint például a hullámos felületű alumíniumlemez-burkolat, a világítás, és a bútorok is az új koncepció részét képezik. A különálló vendéglátóegységeket pedig egy magasított, akadálymentes faplatformon keresztül lehet megközelíteni, ami az ideiglenes műszaki infrastruktúra elrejtését is szolgálja. Minden régi és új elem továbbá egy elterülő kék állványzat alatt sorakozik, ami a Manifesto Market központi részében egy teraszként is szolgál, kilátást biztosítva az alatta fekvő konténerekre.

Az így felépülő ételudvar formai elrendezését tulajdonképpen a prágai városszerkezet tipológiája ihlette: „város a városban” jelleggel az egyes gasztro- és szórakozóegységeket szűk utcák kötik össze. A különálló egységeket pedig egyedi megjelenés, bútorok és zöld felületek teszik hangulatossá.

Fotók: Studio Flusser

CHYBIK + KRISTOF | Web | Facebook | Instagram
Manifesto Market | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük