360 Design Budapest X ELLE Decoration Czech Republic – interjú Eva Slunečkovával

360 Design Budapest X ELLE Decoration Czech Republic – interjú Eva Slunečkovával

Folytatódik a 360 Design Budapes design DIALOG programsorozata, mely szakmai fórumot teremtve rendhagyó perspektívából naprakész információkhoz juttatja a design iránt érdeklődőket. A határokon átívelő, informatív „Visegrad 4 the future of design” kerekasztal-beszélgetés cseh képviselőjével, Eva Slunečkovával beszélgettünk. Az ELLE Decoration Czech Republic vezetőjét a cseh design aktuális helyzetéről, trendekről, tárgyakról, szakmai hitvallásról, képzőművészetről és kapcsolatairól kérdeztük. Ismerjétek meg közelebbről!


Tanulmányaid során, majd azt követően is nagyon sokat foglalkoztál a képzőművészettel. Hogyan befolyásolta ez a jelenlegi látásmódodat és a designhoz, valamint a belsőépítészethez való hozzáállásodat?

Eredetileg művészettörténetet tanultam, ahol alaposan megismertem a kreativitás természetét. Meglepett, hogy különböző emberek mennyire másképp látják ugyanazt a dolgot. Ha például rábízzuk 10 művészre a “boldogság” témáját, 10 különböző értelmezést kapunk. Több galériával is dolgoztam Csehországban és Londonban, ahol rengeteg időt töltöttem művészekkel és a művészet különböző formáival. Hatalmas leckét kaptam arról, hogy mennyire fontos az eredetiség a mindennapokban.

A mindennapi környezetünk, az életmódunk és a szabadidőnk eltöltése nagy hatással van arra, hogy hogyan érzünk, cselekszünk vagy gondolkodunk. Óriási különbség, ha egy átmeneti berendezésben élsz, vagy ha egy olyan otthonban, ahol minden egyes tevékenység, például a kávézás, a virágok vázába rendezése vagy az étel tálalása is kellemes érzéseket, pozitív érzelmeket váltanak ki belőled. És azt hiszem, ez nem pénz, hanem képzelőerő kérdése. Egy szobában vagy egy garzonlakásban is jól érezheted magad.

Fotók: Robert Tichý

A trendek és a különböző divatok követik és váltják egymást. Mit gondolsz a jelenlegi lakberendezési trendekről? A trendek követése, vagy inkább az időtálló, tartós értékek keresése mellett tennéd le a voksod?

Mindenkire hatással vannak a trendek, még ha nem is gondolunk rá, és ez alól persze én sem vagyok kivétel. Szeretem az időtlen környezetet, amit olyan kisebb tárgyakkal vagy kiegészítőkkel teszek teljessé, amelyek rugalmasan reagálnak az aktuális trendekre. Boldoggá tesz, hogy a fenntarthatóság, a vintage és a használt cikkek végre bekerültek a divatba! Ez a téma nagyon közel áll a szívemhez. Még mindig sokat lehet tanulni a történelemből.

Van kedvenc tárgyad jelenleg, és ha igen, mi az?  Mit gondolsz, mi az az egy dolog, ami egyetlen otthonból sem hiányozhat?

Egyetlen otthonból sem hiányozhat a vágy tárgya. Valami, ami minden nap inspirál és elgondolkodtat. Nálam ilyen tárgy most a szlovák képzőművész, Patrik Krissak festménye. Egy érdekes technikát, a színes palackokkal való festést használja. Ez a “megkötés” nagyszerű teret ad a színekben, a rétegezésben és a karcolásban rejlő lehetőségek felfedezésére. A festménye a hálószobámban kapott helyet, és minden nap elalvás előtt és felkelés után eltöltök néhány percet a motívumon, gesztuson gondolkodva, vagy csak nézem a nyugodt színeket, ami önmagában jó érzéssel tölt el.

Van szakmai hitvallásod, vallomásod? Design újságíróként mi a legnagyobb célod, mit szeretnél közvetíteni az olvasók felé az ELLE Decoration Czech Republic oldalain?

A cseh ELLE Decoration vezetőjeként és szabadúszó dizájn-újságíróként mindig arra próbálom motiválni az embereket, hogy a szépség különböző formáival vegyék körül magukat. Néha ez egy nagyszerű festmény, egy váza, egy inspiráló könyv, máskor egy tányér, egy pohár vagy egy kanapé. Támogatom az innovatív, ideális esetben helyi termékeket, a hagyományos kézműves mesterségeket és a mögöttük álló emberek történeteit.

Évek óta aktív szereplője vagy a cseh design-, építészeti- és belsőépítészeti szcénának. Hogyan látod a jelenlegi helyzetet az elmúlt évekhez képest?

Jelentős változást látok. A tervezők, a vállalatok és az ügyfelek viselkedésében is. Az elmúlt 10 évben egyre többen egyre szívesebben fektetnek be a kreativitásba. Az emberek kezdik felismerni a jó építészet, valamint a belsőépítészet és a terméktervezés előnyeit.

Egyre jobban értékelik a fenntarthatóságot, a kézművességet és az érdekes nézőpontokat. Az otthon jelentőségét különösen felnagyította és próbára tette a járvány és az elszigeteltség. A piac változik – lassan, de folyamatosan -, és ez a jövőre nézve reménnyel tölt el. Ami még mindig nagyon hiányzik, az a limitált designdarabok, valamint a művészet és a design metszéspontján elhelyezkedő művészi kifejezésmódok megbecsülése.


ELLE Decoration Czech Republic | Web | Facebook | Instagram
360 Design Budapest | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Orvostechnikai- és horgászeszköz is nyert idén Magyar Formatervezési Díjat
branding

Orvostechnikai- és horgászeszköz is nyert idén Magyar Formatervezési Díjat

Átadták a Magyar Formatervezési Díjat és a Design Management Díjat, a nyertesek és legjobb pályázók műveit a Néprajzi Múzeumban állítják ki október 7. és 30. között. A Budapest Design Week nyitóeseményén immár hagyomány, hogy kiosztják a magyar designszakma két fontos elismerését, a Magyar Formatervezési Díjat és a Design Management Díjat.
Litván asszonyok és a fenntartható divat – hamar a kedvencünk lett a The Knotty Ones
business

Litván asszonyok és a fenntartható divat – hamar a kedvencünk lett a The Knotty Ones

A The Knotty Ones története olyan, mint egy modern népmese: három egykori kollégiumi szobatárs, Akvilė, Danutė és Sandra elhatározták, hogy szeretnének valamit tenni annak érdekében, hogy szeretett hagyományaikat népszerűsítsék. A márka viszont amellett, hogy a litván kulturális örökséget önti modern formába, nagyon fontos társadalmi üzenetet is hordoz. Annak érdekében, hogy
Ruházati kollekcióval bővül az YKRA
branding

Ruházati kollekcióval bővül az YKRA

Új kollekcióval üdvözli az őszi szezont az YKRA – ezúttal viszont már nemcsak a hátizsákok között válogathatunk, hanem ruhatárunkba is csempészhetünk új darabokat a magyar márkától. Lakatos Balázs, a márka alapítója elmondása szerint a tavaly tíz éves brand régóta dédelgetett álma egy ruhakollekció megvalósítása. A frissen debütált YKRA APPAREL kollekcióról Balázzsal