Lengyel bútort otthonunkba | TOP 5

Lengyel bútort otthonunkba | TOP 5

Ha lecserélnénk a konyhabútort, vagy új kanapéról néznénk a tévét, jellemzően valamilyen nagy bútorláncot veszünk célba. Azonban érdemes szétnézni a lengyel tervezők között is, hiszen a lengyel gyártósorok csak úgy ontják magukból a bútorokat – így az ország a harmadik legnagyobb ebből a szempontból Európában. Ennek ellenére mégis kevesen tudnak emblematikus lengyel bútormárkákat kiemelni, így most összegyűjtöttük néhány kedvencünket. Egyszerű geometrikus, natúr vagy színes, kissé klasszikus vagy éppen formabontó: mind közül válogathattok mai listánkban. Mutatjuk!


Pani Jurek

Magda Jurek eredeti végzettsége szerint festőművész, így munkájában a formák keresése, a tárgyak térbehelyezése és a közöttük fellépő kapcsolat megteremtése mind része vizuális gondolkodásmódjának. Célja a megszokottól és a nyilvánvalótól eltérő designtárgyak létrehozása, amelyek minket, felhasználókat is gondolkodásra ösztönöznek. Bár termékpalettájában különböző világítótestek és lámpák dominálnak, a repertoárban néhány bútordarab is helyet kapott: ilyen például a kalligráfiát megidéző TRN kollekció, ami Jan Tarasin, lengyel művész és grafikus munkásságából merít inspirációt.


Lekka Furniture

Ewelina Lekka márkáját a tradíció, a természetes, helyben elérhető anyagok és a kézművesség ihlették. A bútortervező munkáiban nagy hangsúlyt fektet az ökológiai megoldásokra; koncepcióiban fontos a tárgyak teljes életciklusára való odafigyelés.


SALAK studio

A SALAK Studio filozófiája szerint a kevesebb több, és semmiképpen sem unalmas. Alicja Korbut, a márka alapítójának védjegye a minimalizmus: bútordarabjaiban az időtlen, egyszerű geometrikus formák, a kézművesség és a tartós anyagok a legfontosabb hívószavak. A márka repertoárjában kőris, fenyő és acél kombinációjából kézzel készített, fehér, fekete, törtfehér és mélyzöld árnyalatú dohányzóasztalok közül válogathatunk, melyeket akár ülőalkalmatosságként is használhatunk.


PHORMY

A PHORMY márkát Max Kobiela építész alapította. Első tervei az alkotó magánjellegű igényeire adott válaszként születtek meg: abból a meggyőződésből, ha nincs megfelelő forma a piacon, akkor azt meg kell tervezni. Nem sokkal később újabb bútorterveket hozott létre, és azokat idővel a PHORMY márknév alá gyűjtötte össze. Az egyszerű tervezésen és precizitáson alapuló bútorcsalád már több versenyen is elismerést és díjat nyert, mint például a fém lábakra állított puha kárpitfelületű PUFFY vagy a kaleidoszkóp mintás KALEIDO komód. Ez még nem minden, a PHORMY a Disney számára is tervezett már limitált kollekciót: a Disney karakterekből inspirált ülőalkalmatosságok a The Walt Disney Company irodaházak fogadóterében várják a látogatókat.


Zieta Prozessdesign

A Zieta egy kicsit talán kilóg a sorból, olyan szempontból, hogy anyaghasználatában nem a fa, hanem a különböző anyagokkal, különösen a fémmel való kísérlezetés áll a középpontban. A márka a technológia, a művészet és a design határait feszegeti; a csapatot építészek, tervezők, mérnökök és technológusok alkotják. A repertoárban absztrakt tárgyak és köztéri szobrok is egyaránt megtalálhatók, továbbá felfújt acélbútorok, tükrök és kiegészítők közül is válogathatunk, amiket az egyedülálló FiDU (Freie Innendruck Umformung – Free Inner Pressure Forming) technológiával alkotnak meg.

Pani Jurek | Web | Facebook | Instagram
LEKKA Furniture | Web | Facebook | Instagram
SALAK studio | Web | Facebook | Instagram
PHORMY | Web | Facebook | Instagram
Zieta Prozessdesign | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
360 Design Budapest X ELLE Decoration Czech Republic – interjú Eva Slunečkovával
east

360 Design Budapest X ELLE Decoration Czech Republic – interjú Eva Slunečkovával

Folytatódik a 360 Design Budapes design DIALOG programsorozata, mely szakmai fórumot teremtve rendhagyó perspektívából naprakész információkhoz juttatja a design iránt érdeklődőket. A határokon átívelő, informatív „Visegrad 4 the future of design” kerekasztal-beszélgetés cseh képviselőjével, Eva Slunečkovával beszélgettünk. Az ELLE Decoration Czech Republic vezetőjét a cseh design aktuális helyzetéről, trendekről, tárgyakról,
A Snøhetta tervezi az új Duett operaházat Düsseldorfban
architecture

A Snøhetta tervezi az új Duett operaházat Düsseldorfban

A Snøhetta építésziroda bemutatta az új düsseldorfi operaház és kulturális központ terveit. A javaslat szerint az új épület vízszintes térfogatából két ferde torony emelkedik ki, amelyekben szálloda, éttermek, irodahelyiségek és lakóegységek is találhatók; réteges üveghomlokzatán keresztül pedig kapcsolatot teremt majd a környező tájjal. A Duett célja, hogy egy többfunkciós, kulturális
Debrecen új hotspotja: Pizza, Kávé, Világbéke
architecture

Debrecen új hotspotja: Pizza, Kávé, Világbéke

Az encsi testvérpáros, az Anyukám mondta és a Pizza, Kávé, Világbéke Miskolc sikerei után nemrég Debrecenben nyitottak új vendéglátóhelyet. A PKV Debrecen koncepciójában a miskolci nagytestvérére hasonlít: kézműves római pizza és minőségi kávé, funky környezetben. Az enteriőr designért Matisz Aliz és Baráth Judit feleltek. Alizt kérdeztük. Milyen koncepcióval kerestek meg